Τοπικά

Σοβαρές ελλείψεις σε σχολείο ειδικής αγωγής

Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης χωρίς υποδομές
Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης χωρίς υποδομές

Ελλείψεις υλικών και εξοπλισμού στα τέσσερα εργαστήρια που διαθέτει, απουσία ενός λεωφορείου, προβλήματα στις υποδομές, είναι μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου λόγω της έλλειψης πόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο γίνεται με δεκατρία διαφορετικά μεταφορικά μέσα. Τα κενά καλύπτονται χάρη στο μεράκι των καθηγητών να προσφέρουν στα παιδιά που αγωνίζονται καθημερινά για τη δική τους εκπαιδευτική και κοινωνική εξέλιξη.

Σήμερα στις 8 το απόγευμα στην Παλαιά Ηλεκτρική η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου διοργανώνει συναυλία, με στόχο τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν, να διατεθούν στο σχολείο, ώστε να αγοράσει τα απαιτούμενα υλικά και τον εξοπλισμό.

Το σχολείο καλύπτει τις ανάγκες 50 περίπου μαθητών, οι οποίοι βρήκαν εκεί καταφύγιο ελπίδας και εκπαίδευσης μέσα από τα εργαστήρια που λειτουργούν και τη συνεχή στήριξη των διδασκόντων.

Το ΕΕΕΕΚ Βόλου αποτελεί σχολική μονάδα ειδικής αγωγής με στόχο την κατάρτιση μαθητών από πέντε μέχρι και οκτώ χρόνια. Οι μαθητές λαμβάνουν το απολυτήριο Γυμνασίου και παράλληλα μια σημαντική ειδίκευση σε τομέα που θα επιλέξουν.

Στο ΕΕΕΕΚ Βόλου λειτουργούν τα εξής εργαστήρια: 1) Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής-Τουριστικών Επαγγελμάτων, 2) Γεωπονίας, 3) Κεραμικής και 4) Αυτόνομης Διαβίωσης.

Η διεύθυνση του ΕΕΕΕΚ κατανοεί τις ευρύτερες οικονομικές δυσκολίες και τα προσπάθειες που γίνονται από τη σχολική επιτροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για στήριξη του σχολείου.

Η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Βόλου κ. Φωτεινή Γρηγορίου τόνισε πως «έτσι, όπως είναι τα πράγματα, το μόνο που μπορεί να καλύψει η σχολική επιτροπή, είναι πάγιες ανάγκες, δηλαδή η πληρωμή του φυσικού αερίου, λογαριασμών ΔΕΚΟ. Το σχολείο διαθέτει τέσσερα εργαστήρια, τα οποία για να λειτουργήσουν και να εκπαιδευτούν οι μαθητές, χρειάζονται υλικά. Για παράδειγμα, στο Εργαστήριο Μαγειρικής, εκτός από τα σκεύη, απαιτούνται και οι πρώτες ύλες που δεν υπάρχουν κάθε φορά.  Και αυτή τη στιγμή με αυτά που έχουμε διαθέσιμα, με αυτά παλεύουμε. Παλιότερα υπήρχε στήριξη στην ενίσχυση, με υλικά και εξοπλισμό, είτε από το στρατό είτε από ιδιώτες, κάτι που δεν παρατηρείται πλέον».

Οι καθηγητές με δικές τους προσπάθειες και διαθέτοντας τόσο οι ίδιοι, όσο και οι γονείς διάφορα υλικά και εξοπλισμό, δημιούργησαν τα εργαστήρια που εξειδικεύονται οι μαθητές. Χρειάζονται όμως παρεμβάσεις στις υποδομές. Επίσης, αν υπήρχε το απαραίτητο πλήθος υλικών, θα μπορούσε να δημιουργηθεί και φυτώριο.

«Μόνοι μας, οι καθηγητές, προχωρήσαμε στις διαδικασίες να ρίξουμε γυψοσανίδες και να κλείσουμε αίθουσες. Υπάρχουν αίθουσες που χρειάζεται να μπουν και άλλες γυψοσανίδες, ώστε να απομονωθούν και να μπορεί να γίνεται καλύτερα η κατάρτιση» είπε η διευθύντρια.

Το ΕΕΕΕΚ Βόλου αναμένει υλικό και εξοπλισμό μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ.

Με 13 μεταφορικά μέσα

Ζήτημα υπάρχει και με τη μεταφορά των μαθητών. Ειδικότερα αυτή τη στιγμή οι μαθητές του σχολείου μεταφέρονται με δεκατέσσερα διαφορετικά μέσα, όπως ταξί και λεωφορεία του ΔΟΥΚ.

Η κ. Γρηγορίου υπογράμμισε πως «το βασικότερο όλων είναι πως το σχολείο δεν έχει δικό του μεταφορικό μέσο. Η μεταφορά των μαθητών στο σχολείο γίνεται είτε με ταξί, είτε με τα λεωφορεία του ΔΟΥΚ, που σημαίνει ότι μετακινούνται τα παιδιά στο ΕΕΕΕΚ Βόλου με δεκατρία διαφορετικά μέσα. Και αυτό δημιουργεί πρόβλημα λειτουργίας, ενώ απαιτείται συνεννόηση σε κάθε εξωσχολική δραστηριότητα που θέλει να κάνει το σχολείο. Η ιδανική λύση θα ήταν να διαθέτει το ίδιο το σχολείο δικό του λεωφορείο. Επίσης, για μας σημαντικό θα ήταν να έχουμε και ένα μικρό λεωφορείο δέκα θέσεων, ώστε οι μαθητές να μετακινούνται εκτός σχολείου σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων».

Για την εύρεση πόρων το σχολείο έχει απευθυνθεί σε διάφορους φορείς εντός και εκτός πόλης.

«Με τη σημερινή εκδήλωση το ΕΕΕΕΚ Βόλου επιχειρεί να πάρει μια «ανάσα», ώστε τα εργαστήρια να λειτουργήσουν και του χρόνου κανονικά» είπε η διευθύντρια.

Στο ΕΕΕΕΚ Βόλου διδάσκουν γύρω στους 28 καθηγητές αλλά μόλις πέντε από αυτούς έχουν οργανική θέση. Αυτό σημαίνει ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλάζει συχνά. Μάλιστα, μόλις φέτος τα ΕΕΕΕΚ σε πανελλαδικό επίπεδα απέκτησαν οργανικές θέσεις και μέχρι πέρυσι ουσιαστικά όλοι οι εκπαιδευτικοί μετακινούνταν.

Από το σχολείο γίνονται προσπάθειες και για την επαγγελματική ένταξη των μαθητών από επαφές που αναπτύσσει με δημόσιους φορείς αλλά και φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για εργασία αποφοίτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπου εντάσσεται και το ΕΕΕΕΚ.

Βέβαια μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι οι απόφοιτοι του ΕΕΕΕΚ Βόλου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το