Τοπικά

Σοβαρά προβλήματα στο Βιολογικό Πτελεού

 

Προβλήματα μολύνσεως, δυσοσμίας και βλαβών στις εγκαταστάσεις του συστήματος Βιολογικού Καθαρισμού Πτελεού διαπιστώνουν με έγγραφό τους προς τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού, οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι Λειχούρας και Αγίων Αποστόλων Πτελεού. Τα μέλη των δυο Συλλόγων συνεδρίασαν προσφάτως και κατέγραψαν μια σειρά προβλημάτων σχετικά με τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, την οποία χαρακτηρίζουν «μη νόμιμη». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αλμυρού κ. Χρ. Βούλγαρης θα καταθέσει αίτηση, με την οποία θα ζητεί τη σύγκληση του Σώματος με θέμα: «Ενημέρωση-συζήτηση και λήψη απόφασης για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Πτελεού».

 

Στο έγγραφο των Εκπολιτιστικών Συλλόγων Λειχούρας και Αγίων Αποστόλων Πτελεού, μεταξύ άλλων, καταγράφονται οι παρακάτω διαπιστώσεις, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού να δοθούν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα του Βιολογικού Καθαρισμού Πτελεού:

α) Συνεχίζεται η λειτουργία της εγκατάστασης του Βιολογικού με αρκετά προβλήματα μολύνσεως, δυσοσμίας και βλαβών.

β) Το όχημα μεταφοράς λυμάτων του Δήμου δεν εκτελεί δρομολόγια προς το Βιολογικό του Αλμυρού όπως είχε αποφασιστεί με αποτέλεσμα τα λύματα να απορρίπτονται στο ρέμα Ξηρακιά, πράγμα που έχει απαγορευτεί.

γ) Ιδιωτικά μεταφορικά λυμάτων απορρίπτουν το περιεχόμενό τους (βοθρολύματα) παράνομα στην εγκατάσταση του Βιολογικού.

δ) Δεν υπάρχει συντηρητής και υπεύθυνος να παρακολουθεί τη σωστή λειτουργία της εγκατάστασης με αποτέλεσμα να αμφισβητούν την απόδοση και τη βιωσιμότητα του έργου αυτού.

Επίσης, επισημαίνουν πως «θεωρούν απαράδεκτο μετά πέντε χρόνια διαμαρτυριών και παρά τις διακηρύξεις της παρούσης Δημοτικής Αρχής, να συνεχίζεται η ρίψη λυμάτων στη φύση, επιβαρύνοντας τη ζωή τους, δυστυχώς από ένα έργο που δημιουργήθηκε για να «σώσει» το περιβάλλον», ενώ δηλώνουν πως «προτίθενται να απευθυνθούν σε ανώτερη Αρχή, για να προασπίσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους επιβολής του δικαίου για προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα την οριστική απαγόρευση απόρριψης λυμάτων στο ρέμα «Ξηράκια», που οδηγούνται στη θάλασσα των παραλιών Λουτρό, Αγίους Αποστόλους, Λειχούρα και κατ’ επέκταση στον κλειστό όρμο του Πτελεού».

Επιπλέον, ζητούν από τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού να πληροφορηθούν τις απαντήσεις και τις ενέργειες του Δημάρχου επί των ερωτημάτων που έχουν τεθεί από οκταμήνου, από το Συνήγορο του Πολίτη, κατόπιν σχετικού εγγράφου.

Να αναφερθεί ότι ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του στις 24 Φεβρουαρίου 2012 προς το Δήμο Αλμυρού, μετά από αλληλογραφία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πρότεινε να υποβληθεί εντός τριών μηνών νέα μελέτη επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων στην αρμόδια υπηρεσία, τα λύματα να μεταφέρονται στην πλησιέστερη αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων μέχρι να εγκριθεί η μελέτη και να επιβληθούν κυρώσεις στο Δήμο Αλμυρού για συγκεκριμένες παραβάσεις, ζητώντας από το Δήμαρχο και τις συναρμόδιες υπηρεσίες να τον ενημερώσει εγγράφως κοινοποιώντας τα έγγραφα σχετικά με τα κάτωθι:

-Αντίγραφο της νέας Μ.Π.Ε. και Π.Ο. (εάν έχουν εγκριθεί).

-Εάν έχουν εφαρμοστεί οι προαναφερόμενες προτάσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, μέσα στις αναφερόμενες προθεσμίες και εάν έχουν προσκομιστεί τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων των επεξεργασμένων λυμάτων.

-Εάν υπάρχει νέα εγκεκριμένη απόφαση, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της εθνικής – κοινοτικής νομοθεσίας και τα διδάγματα της επιστήμης, περί των όρων διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων σε φυσικούς αποδέκτες με καθορισμό των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων ρυπαντών.

-Εάν υπάρχει μελέτη των υδρογεωλογικών και γεωλογικών συνθηκών στην περιοχή ενδιαφέροντος, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών του υπόγειου νερού – υδροφόρου ορίζοντα. Σύμφωνα με την αναφορά υπάρχουν γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

-Εάν υπάρχει παρακολούθηση της ποιότητας του εδάφους και του επιφανειακού – υπόγειου νερού (monitoring) στο χώρο διάθεσης των λυμάτων (ανάντη και κατάντη αυτού). Τι προβλέπεται σε περίπτωση αστοχίας ή κακής λειτουργίας των εγκαταστάσεων;

Επίσης ζητεί να τον ενημερώσουν εάν έχουν δημοσιοποιηθεί η Μ.Π.Ε. και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τον τρόπο και το σημείο διάθεσης της παραγόμενης ιλύος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το