Photo Gallery, Τοπικά

Σοβαρά προβλήματα από την επέλαση του χιονιά

Προκλήθηκαν στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο από το απόγευμα της Δευτέρας


Συνεχιζόταν μέχρι το βράδυ η προσπάθεια αποχιονισμού των δρόμων προς τα ορεινά χωριά

Η επέλαση του χιονιά μπορεί να άφησε πίσω της 35 πόντους χιόνι, αλλά ήταν αρκετοί για να προκαλέσουν «χάος» στις συγκοινωνίες του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Το κύμα κακοκαιρίας άρχισε να εκδηλώνεται από νωρίς το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, με σφοδρές χιονοπτώσεις τόσο στις ορεινές περιοχές του Δήμου Βόλου, όσο και μέσα στην πόλη, ενώ άφησε πίσω της αποκλεισμένα χωριά.

Η πρόσβαση προς την Πορταριά και τη Μακρινίτσα μέχρι χθες το πρωί γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Αποκλεισμένος είναι ο Άγιος Λαυρέντης και το Κάτω Κατηχώρι, με τους κατοίκους να είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Το γεγονός ότι με δυσκολία διεξαγόταν μέχρι χθες το πρωί η κίνηση προς την Πορταριά και τη Μακρινίτσα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με το Δήμο Βόλου «ανεπισήμως» να επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια που επέτρεψε να εξελιχθεί «χάος» στους δρόμους όταν εκδηλώθηκε το κύμα κακοκαιρίας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η άμεση πρόσβαση οχημάτων στα εσωτερικά δίκτυα των ορεινών τουριστικών περιοχών, σύμφωνα με το Δήμο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δήμος Βόλου συνέδραμε στο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, από το βράδυ της Δευτέρας, ώστε να μπορέσουν τα δικά του μηχανήματα να καθαρίσουν την εσωτερική οδοποιία των δημοτικών ενοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, ένας φορτωτής του Δήμου εργάστηκε όλη τη νύχτα 0 Καθαρά Δευτέρα προς Τρίτη – για τον αποχιονισμό των δρόμου Πορταριάς – Μακρινίτσας, όπου υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, όπως επίσης για τον καθαρισμό των δρόμων Λατομείου – Σέσκλου και Αγριάς – Δράκειας, που ανήκουν στην ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Βόλου –Πορταριάς διεξαγόταν μέχρι χθες το πρωί με αντιολισθητικές αλυσίδες, όπως και η κυκλοφορία για τη Μακρινίτσα, ενώ ο Δήμος είχε καθαρίσει από το χιόνι το 60% της εσωτερικής οδοποιίας, σύμφωνα με τον κ. Χ. Τσαμπάζη. Μέχρι χθες το βράδυ ανοιχτός ήταν ο δρόμος Μακρινίτσας – Βόλου μέσω Κουκουράβας, όπως και οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν στις Σταγιάτες και το Άνω Κατηχώρι.

Κλειστός παραμένει ο κεντρικός δρόμος στο Κάτω Κατηχώρι και ο δρόμος για την Ιερά Μονή Σταγιατών, ενώ σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Πορταριά.

Στον πρώην Δήμο Ιωλκού έχει γίνει αποχιονισμός όλων των οδικών αρτηριών που οδηγούν στις δημοτικές κοινότητες και η προσπάθεια επικεντρώνεται τώρα στον καθαρισμό της εσωτερικής οδοποιίας.

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση για τον Άγιο Βλάσιο, το Παλαιόκαστρο και τη Δράκεια, όπου το χιόνι φθάνει περίπου το ένα μέτρο και η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Μέχρι χθες δεν είχε ολοκληρωθεί η διάνοιξη του δρόμου για τον Άγιο Λαυρέντιο, όπου ο αποχιονισμός είχε σταματήσει περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό εξαιτίας των σταθμευμένων οχημάτων και αναμένεται να σταλεί από την Περιφέρεια ένα ευέλικτο μηχάνημα, το οποίο θα μπορέσει να φθάσει ώς το κέντρο του χωριού.

Στην Αγριά, από την κακοκαιρία «ξηλώθηκαν» όλες οι τέντες των παραλιακών καταστημάτων. Το ρεύμα κόπηκε στις 10 το πρωί περίπου της Δευτέρας και επανήλθε στις 9.30 το πρωί της Τρίτης. Συνολικά το ρεύμα κόπηκε για 7 ώρες.

Επίσης έσπασαν και ορισμένα δέντρα, τα οποία απομακρύνθηκαν από τις υπηρεσίες της Αγριάς, ενώ στο Παλιόκαστρο ένα κλαδί που έσπασε, έπεσε πάνω σε ένα αυτοκίνητο. Στα Πλατανίδια, σημειώθηκαν προβλήματα στην αποχέτευση, ενώ ζημιές σε καλλιέργειες δεν αναφέρθηκαν.

Νέα Ιωνία – Αισωνία

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στις δημοτικές ενότητες της Νέας Ιωνίας και της Αισωνίας αφορούσαν στις διακοπές ρεύματος. Πρόβλημα ρευματοδότησης σημειώθηκε από τη Δευτέρα το βράδυ στο Αλιβέρι, τα Μελισσάτικα, τις Γλαφυρές και το Φυτόκο. Μέχρι και χθες το μεσημέρι οι Γλαφυρές δεν είχαν ρεύμα. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο μετασχηματιστή της ΔΕΗ, ο οποίος χρειάζεται γενική επισκευή. Βλάβη παρουσιάστηκε και στα φανάρια του περιφερειακού, η οποία  διορθώθηκε έγκαιρα και τελικά λειτούργησαν.

Τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, πλην των Γλαφυρών, ενώ από τις 7.30 χθες το πρωί συνεργεία του Δήμου έριχναν αλατόνερο στα προαύλια για να μπορέσουν να προσέλθουν οι μαθητές. Σε ένα σχολείο πάντως, το 26ο Δημοτικό, δεν έγινε μάθημα αφού δεν υπήρχε ρεύμα.

Έμφαση δόθηκε στο καθάρισμα των οδικών αξόνων, με τις υπηρεσίες της Ν. Ιωνίας και της Αισωνίας να δουλεύουν επί 24ώρου βάσεως.

Στην Αισωνία, δεν υπήρξαν προβλήματα ρευματοδότησης, ενώ στο Παλιούρι εγκλωβίστηκε, λόγω του χιονιού, ένα μηχάνημα του Δήμου και κλήθηκε άλλο για να το απεγκλωβίσει.

Τα σχολεία στο Σέσκλο δεν λειτούργησαν.

Στην Πορταριά επιχειρούσαν επτά μηχανήματα, πέντε μισθωμένα από το Δήμο Βόλου και ένα από την Περιφέρεια, ενώ υπήρχε και ένα μηχάνημα των υπηρεσιών του Δήμου. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη χωρίς ρεύμα έμεινε η Μακρινίτσα κι ο Άγιος Ονούφριος.

Σε μία περίπτωση χρειάστηκε η επέμβαση των συνεργείων για τον απεγκλωβισμό ενός ζευγαριού και του μωρού τους που είχαν πέσει σε παράδρομο με το αυτοκίνητό τους. Μεταφέρθηκαν με 4Χ4 σε ξενοδοχείο όπου διανυκτέρευσαν.

Στη Νέα Αγχίαλο δεν σημειώθηκε κανένα πρόβλημα. Χιόνισε ελάχιστα και καταγράφηκαν μόνο ορισμένες μειώσεις της τάσης της ΔΕΗ. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Τα μηχανήματα

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του κ. Σκοτινιώτη, ρίχθηκαν έξι υδροφόρες του Δήμου και 7 μισθωμένες από ιδιώτες, που έριξαν θαλασσινό νερό στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, στη Νέα Ιωνία, στο Φυτόκο, στις συνοικίες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Γεωργίου, Χρυσοχοΐδη και στην οδό Ιωλκού από το ύψος του περιφερειακού και πάνω.

Στους δρόμους βγήκε, επίσης, ένα μηχάνημα λεπίδα – αλατιέρα (μισθώθηκε από ιδιώτη), που κινήθηκε συνεχόμενα, από τις 5 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, στη Νέα Ιωνία, στον Περιφερειακό, στις οδούς Ιωλκού και Αναλήψεως, στο Σέσκλο και το Διμήνι ώς το Παλιούρι και στο δρόμο προς το ΧΥΤΑ.

Συνολικά, έγινε ρίψη 8 τόνων άλατος και 1.000 τόνων θαλασσινού νερού.

Στο έργο αποχιονισμού των δρόμων πήρε μέρος ένα γκρέιντερ του Δήμου και δύο μισθωμένα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν επίσης δυο φορτωτές, δυο μικρές λεπίδες – αλατιέρες, δυο μηχανήματα τύπου JCB του Δήμου και ένα μισθωμένο.

Γύρω στις 5 το πρωί της Τρίτης, για τον αποχιονισμό των στενών δρόμων στις συνοικίες Αγίου Γεωργίου, Αγίας Παρασκευής και Χρυσοχοΐδη, κρίθηκε αναγκαία η εκμίσθωση πέντε μικρών φορτωτών που εργάστηκαν για το σκοπό αυτό έως και τις 11:30 το πρωί.

Βοήθεια στο Σπίτι

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου δεν χρειάστηκε να παρέμβουν.

Από την Παρασκευή οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι είχαν έρθει σε επαφή με τους ωφελούμενους ώστε να πληροφορηθούν εάν χρειάζονται κάτι. Οι περισσότεροι ζήτησαν φάρμακα και επιπλέον ψωμί, για να μη χρειαστεί να μετακινηθούν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το