Τοπικά

Σκόπελος: Αντιδράσεις για την έλλειψη υπηρεσιών

Τον κίνδυνο ερήμωσης του νησιού λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων Υπηρεσιών και της υποχρηματοδότησης επισημαίνει σε επιστολή του προς τους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εκπέμπουμε SOS». Ο Δήμαρχος Σκοπέλου ζητεί τη συνδρομή των βουλευτών, έτσι ώστε τα φλέγοντα θέμα του νησιού να φτάσουν στη Βουλή και να συζητηθούν σε επίπεδο εθνικής αντιπροσωπείας.

 

«Με αφορμή την κατάργηση της ΔΟΥ Σκοπέλου», τονίζει στην επιστολή του προς τους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής, «σας παραθέτω ένα καταθλιπτικό χρονικό που δείχνει τις διαθέσεις της Κεντρικής Διοίκησης έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το χρονικό αρχίζει από την εποχή εισαγωγής του «Καποδίστρια», όταν άρχισαν να αδειάζουν τα δυο χωριά του νησιού (Γλώσσα και Νέο Κλήμα) υπέρ της πρωτεύουσας του νησιού, τη Σκόπελο. Την περίοδο εκείνη «άδειασε» η Γλώσσα, καθώς μεταφέρθηκαν όλες οι υπηρεσίες του χωριού στη Σκόπελο και άρχισε η υποβάθμισή του.

Η κατάσταση χειροτέρεψε με την εισαγωγή του «Καλλικράτη», καθώς
αποχώρησαν από το νησί το Τελωνείο, το εμπορικό τμήμα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και η ΔΟΥ (μέρος της οποίας παραμένει ως «φορολογικό ΚΕΠ» σε κτίριο του Δήμου). Ακούγεται επίσης η αποχώρηση του ΙΚΑ, ενώ η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ μπορεί να στερήσει στο νησί και την παρουσία του Ταχυδρομείου.

Παράλληλα, υποβαθμίζονται συνεχώς υπηρεσίες όπως το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου (το οποίο λειτουργεί οριακά και εις βάρος των αγροτικών ιατρείων των άλλων οικισμών του νησιού) και τα σχολεία. Πρόσφατα, με τηλεφωνική εντολή μετατράπηκε σε 5θέσιο το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας, δέκα ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ συνεχίζεται με ένταση η υποχρηματοδότηση όλων των σχολείων. Επίσης, ειδικότητες που θα μπορούσαν να δώσουν μια ώθηση στον πρωτογενή τομέα (π.χ. η παρουσία γεωπόνου) απουσιάζουν παντελώς.

Είναι φανερό ότι το νησί ερημώνει, σε μία περίοδο που απαιτείται ακριβώς το αντίθετο. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς και η οικονομική επιβάρυνση του Δήμου προκαλεί αφόρητη πίεση, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι έχουν μειωθεί κατά 70% τα τελευταία χρόνια, η ΣΑΤΑ είναι πλέον ανύπαρκτη (μηδέν ευρώ το 2012!) και οι επί πλέον αρμοδιότητες που ανατίθενται στο Δήμο δεν συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους).

Εκπέμπουμε SOS και ζητούμε τη συνδρομή σας, ώστε τα θέματα αυτά να φτάσουν στη Βουλή και να συζητηθούν σε επίπεδο εθνικής αντιπροσωπείας» καταλήγει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Σκοπέλου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το