Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Σκοτινιώτης: Να υπερασπιστούν όλοι την Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Βόλου

Καμία παράταξη ή φορέας δεν καταδίκασε τα προχθεσινά επεισόδια στο Δημαρχείο

 

Ο Δήμαρχος Βόλου κάλεσε χθες τις παρατάξεις και όλους τους θεσμικούς φορείς να υπερασπιστούν την Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Βόλου, με αφορμή την κατάληψη στο γραφείο του και τους βανδαλισμούς από αναρχικούς και «αγανακτισμένους».

«Η τοπική κοινωνία και όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως άλλων διαφορών και ανεξαρτήτως προσώπων, οφείλουν να υπερασπιστούν την πολιτική και θεσμική αυτονομία της αυτοδιοίκησης και να στηρίξουν τον αυτοδιοικητικό θεσμό, που δεν πρέπει με τίποτε  να ισοπεδωθεί και να καταρρακωθεί μέσα σε κλίμα γενικής απαξίωσης των πάντων», δήλωσε χθες ο Δήμαρχος, ωστόσο καμία παράταξη ή  θεσμικός φορέας, με εξαίρεση το Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, δεν εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης των επεισοδίων.

 

«Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από αρκετά χρόνια, είχα διατυπώσει την άποψη, η οποία  αποτελεί πεποίθησή μου, ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης έχει βαθμιαία μεταλλαχθεί και από ένας δημοκρατικός λαϊκός θεσμός τείνει να εξελιχθεί σε κλειστό σχήμα με καθεστωτικά χαρακτηριστικά και κλειστούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες και τις πραγματικές ανάγκες τους.

Τη διαπίστωση αυτή επανέλαβα επίμονα και προεκλογικά, τονίζοντας ότι απόλυτη προτεραιότητα για μας, περισσότερο και από το αν θα γίνουν λιγότερα ή περισσότερα έργα ή αν θα λυθεί το ένα ή το άλλο πρόβλημα της πόλης, είναι να ξανακερδίσει η Αυτοδιοίκηση την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποκαταστήσει την κλονισμένη της αξιοπιστία.

Οφείλω, ωστόσο, να υπογραμμίσω με έμφαση πως το γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση έχει αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν σημαίνει και ότι έχει ακυρωθεί ο αυτόνομος θεσμικός και πολιτικός της ρόλος. Δεν σημαίνει ότι μπορεί να ισοπεδώνεται και να ταυτίζεται με καταστάσεις που έχουν οδηγήσει το πολιτικό και κομματικό σύστημα της χώρας στα όρια της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης. Άλλωστε, αποτελεί πλέον κοινό τόπο, ότι  το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό» δήλωσε χθες ο κ. Σκοτινιώτης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα επεισόδια.

Όπως τόνισε, η τοπική  κοινωνία και όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως άλλων διαφορών και ανεξαρτήτως προσώπων, οφείλουν να υπερασπιστούν την πολιτική και θεσμική αυτονομία της αυτοδιοίκησης και να στηρίξουν τον αυτοδιοικητικό θεσμό, που δεν πρέπει με τίποτε να ισοπεδωθεί και να καταρρακωθεί μέσα σε κλίμα γενικής απαξίωσης των πάντων.

«Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για το Δήμο Βόλου όπου, με απόλυτη προσήλωση και επιμονή, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας κάνουμε καθημερινά πράξη τον προεκλογικό μας στόχο για ηθική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης και προσπαθούμε να διαρρήξουμε κάθε σχέση με φαινόμενα του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν την αυτοδιοίκηση εκεί που την οδήγησαν. Έχουμε κόψει με μαχαίρι  τις προσλήψεις από το παράθυρο, έχουμε επιβάλει τη νομιμότητα στην οικονομική διαχείριση και την απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του Δήμου, έχουμε βάλει τέλος σε φαινόμενα κομματισμού και ευνοιοκρατίας. Πιστεύω πραγματικά πως αυτό που συντελείται στο Δήμο Βόλου, ανεξάρτητα από πρόσωπα, πρέπει να το στηρίξει ενεργά η τοπική κοινωνία, που ούτως ή άλλως το στηρίζει, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά. Παράλληλα πιστεύω πως είναι χρέος όλων των   πολιτικών, κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι στα συγκεκριμένα ζητήματα» είπε.

Κατά την εκτίμησή του στόχος των επιθέσεων δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ο θεσμός.

«Θέλω να διευκρινίσω ότι τα όσα συνέβησαν δεν αισθάνομαι ότι με αφορούν προσωπικά. Είναι γνωστό ότι η ζωή μου είναι ανοιχτό βιβλίο. Στην πολιτική έχω περάσει διά πυρός και σιδήρου, τίποτα δεν βρήκα έτοιμο και τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Έχω κάνει ένα μεγάλο πολιτικό κύκλο και είμαι ευτυχής και υπερήφανος για το γεγονός ότι ο κύκλος αυτός είναι ηθικά αψεγάδιαστος και έτσι θα ολοκληρωθεί. Ακριβώς, λόγω αυτής της μακράς πολιτικής και αυτοδιοικητικής διαδρομής μου και όχι με την ιδιότητα του Δημάρχου, θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να πω αυτά που λέω και να καλέσω την τοπική κοινωνία να υπερασπιστεί την Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Βόλου», κατέληξε.

 

Ο Σύλλογος ΟΤΑ

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων O.T.A  Ν. Μαγνησίας συνεδρίασε εκτάκτως και καταδίκασε «τα έκτροπα των γνωστών-αγνώστων με αποκορύφωμα τον προπηλακισμό του Δημάρχου και στελεχών της Δημοτικής Αρχής στο κτίριο του Δημαρχείου, μαζί με όλα τα ευτράπελα που ακολούθησαν όπως  καταστροφές τουαλετών, γράψιμο συνθημάτων στους τοίχους, ρύπανση των χώρων του Δημαρχείου κ.λπ.

Τέτοια θλιβερά γεγονότα αν δεν υποκινούνται, τουλάχιστον αμαυρώνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως ήταν οι προχθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις χιλιάδων εργαζόμενων της πόλης μας. Δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με τέτοιου είδους μεθοδευμένες (αυθόρμητες) συμπεριφορές που πλήττουν το εργατικό λαϊκό κίνημα και τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Καλούμε δε τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να καταδικάσουν τα χθεσινά γεγονότα» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

 

Απάντηση «Αγανακτισμένων»

Τη δική τους εκδοχή για την κατάληψη του γραφείου του Δημάρχου Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη, έδωσαν με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, οι «Αγανακτισμένοι» της παραλίας του Βόλου. Στην απάντησή τους, αφού κατηγορούν μερίδα του Τύπου και των ΜΜΕ, που ανέδειξαν ορισμένα περιστατικά της προχθεσινής κινητοποίησης, όπως η χάραξη συνθημάτων στον τοίχο του εσωτερικού χώρου του Δημαρχείου, «υποβαθμίζοντας στην ουσία με εσκεμμένο τρόπο το μαζικό κίνημα των «Αγανακτισμένων» που πλέον αγκαλιάζεται από όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας». Και  προσθέτουν: «Για ποιο λόγο ήταν κλειδωμένη η πόρτα του Δημαρχείου και άρα απαγορευμένη η είσοδος στον πολίτη; Τι ακριβώς φοβάται ο Δήμαρχος όταν ο ίδιος επικαλείται ότι του έχει δοθεί λαϊκή εντολή; Για ποια ακριβώς ομηρία μιλούν; Ο χώρος του Δημαρχείου είναι δημόσιος, συνεπώς έχει τη δυνατότητα πρόσβασης ο κάθε πολίτης είτε συναινεί με την εκάστοτε πολιτική του Δήμου, είτε διαμαρτύρεται και εναντιώνεται σε αυτήν. Το Δημαρχείο, ακόμα και το γραφείο του Δημάρχου ανήκει στο λαό και δεν είναι τσιφλίκι κανενός. «Ομηρία» είναι αυτό που ζει ο ελληνικός λαός εδώ και 20 περίπου μήνες και όχι η δίκαιη, τίμια και η ειλικρινής διαμαρτυρία που εκφράστηκε σήμερα στο πρόσωπο του κυρίου Σκοτινιώτη. Τα ΜΜΕ πρέπει να καταλάβουν ότι πραγματικότητα είναι οι μεγάλες λαϊκές μάζες που μένουν εδώ και 20 μέρες στις πλατείες διεκδικώντας μία δίκαιη, αξιοπρεπή ζωή ενάντια στις πολιτικές που τόσο καιρό πιστά υπηρετούν και στηρίζουν».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεκρή 74χρονη μετά από πτώση αυτοκινήτου σε χαράδρα στην Ημαθία

Σε χαράδρα 20 μέτρων έπεσε Ι.Χ. αυτοκίνητο στην Ημαθία, με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα μία…

27 Δεκεμβρίου 2023

Kanye West: Ζητά συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα για τις αντισημιτικές δηλώσεις του

Ο ράπερ Γε, ο μέχρι πρότινος γνωστός με το όνομα Κάνιε Γουεστ (Kanye West), ζήτησε…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι απειλούνται με έξτρα φόρο 22%

Περιθώριο πέντε ημερών έχουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το όριο των αποδείξεων για αγορές…

27 Δεκεμβρίου 2023

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Δημητριάδος στην Παλαιά Ι.Μ. Παναγίας κάτω Ξενιάς

Την παλαιά, ιστορική και πληγωμένη από τους σεισμούς του 1980 Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς…

27 Δεκεμβρίου 2023

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον 14χρονο από την Άρτα – Οι επόμενες κινήσεις των γιατρών

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» ο 14χρονος που κατέρρευσε από…

27 Δεκεμβρίου 2023

Μητέρα δολοφόνησε την κόρη της και πέταξε το πτώμα της σε κάδο απορριμάτων

Μια μητέρα από το Φοίνιξ των ΗΠΑ φέρεται να δολοφόνησε την παραμονή των Χριστουγέννων την…

27 Δεκεμβρίου 2023