Photo Gallery, Τοπικά

Σκοπελίτικο σαπούνι στην αγορά των ΗΠΑ

Εδώ και τρεις ολόκληρες γενιές η οικογένεια Γρυπιώτη στην πανέμορφη Σκόπελο φτιάχνει ένα αγνό, παραδοσιακό σαπούνι χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα - ένα αυθεντικό φυσικό καλλυντικό προσώπου και σώματος

Με παραγγελία 1.250 κομμάτια χειροποίητου, παραδοσιακού σαπουνιού, που αναχωρεί από το λιμάνι της Σκοπέλου σήμερα Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, για Η.Π.Α, το «Κέντρο Σποράδες – Βιώσιμη Ανάπτυξη Παράδοση» και ο Στέλιος Γρυπιώτης, παραγωγός παραδοσιακού σαπουνιού, εγκαινιάζουν μια ενδιαφέρουσα συνεργασία για την προώθηση του προϊόντος, στην Ατλάντα των Η.Π.Α.

Εδώ και τρεις ολόκληρες γενιές η οικογένεια Γρυπιώτη στην πανέμορφη Σκόπελο φτιάχνει ένα αγνό, παραδοσιακό σαπούνι χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα – ένα αυθεντικό φυσικό καλλυντικό προσώπου και σώματος, ενώ η τέταρτη γενιά ετοιμάζεται πυρετωδώς για να αναλάβει τη συνέχιση της παράδοσης αυτής. Είναι 100% ελληνικό προϊόν, παράγεται και συσκευάζεται στη Σκόπελο χειροποίητα και παραδοσιακά με την ίδια φροντίδα από το 1914.

«Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν που ο τρόπος παραγωγής του είναι αναλλοίωτος εδώ και τρεις γενιές. Το παρασκευάζουμε με την παραδοσιακή μέθοδο βρασμού, ενώ έχουμε πιστοποιητικό μηδενικής οξύτητας προϊόντος και οι ιδιότητές του είναι φαρμακευτικές» σημειώνει ο κ. Στέλιος Γρυπιώτης.

Πρόκειται για ένα φυσικό σαπούνι με μόνα συστατικά το ελαιόλαδο, το νερό και για τον απαραίτητο διαχωρισμό τη βοήθεια σόδας και καλίου – χωρίς ίχνος από οξέα. Διατίθεται είτε σκέτο, είτε με αιθέρια έλαια διαφόρων λουλουδιών: Βάλσαμου (σπαθόχαρτου), μέντας, λεβάντας. Διαρκεί περισσότερο, τόσο γιατί η ποσότητα του χειροποίητου σαπουνιού (110 έως 140 γραμμάρια) είναι παραπάνω από ένα συνηθισμένο σαπούνι, όσο και επειδή λιώνει πολύ πιο αργά.

Η παραγωγή ενός σαπουνιού «Σποράδες» ξεκινά όταν το ελαιόλαδο μαζί με νερό, σόδα και κάλιο θερμαίνονται μέσα σε ένα καζάνι, σε σταθερή θερμοκρασία για 8 περίπου ώρες.  Όταν αρχίσει το βράσιμο, το σαπούνι διαχωρίζεται σταδιακά από τα υπόλοιπα υγρά και όλα ανεξαιρέτως τα οξέα. Το σχεδόν έτοιμο πλέον σαπούνι αλατίζεται και ξεπλένεται για να φύγουν και τα τελευταία υπολείμματα οξύτητας που έχουν απομείνει ώστε το σαπούνι να έχει μηδενική οξύτητα.

Το «άνοιγμα» του παραγωγού στην αγορά της Αμερικής έγινε χάρη σε έναν Έλληνα που έχει καταγωγή από τη Σκόπελο και διαμένει μόνιμα στην Ατλάντα. «Δοκίμασε τα προϊόντα μας και επειδή προσπαθεί να προωθήσει προϊόντα των ελληνικών νησιών στην αγορά της Αμερικής, προτίμησε και τα σαπούνια μας. Έτσι παρήγγειλε 1250 κομμάτια, μια μικρή σχετικά παραγγελία που μας κάνει όμως να ελπίζουμε σε κάτι μεγαλύτερο» εξηγεί ο κ. Γρυπιώτης.

Ο ίδιος δεν θεωρεί αυτή την κίνηση μια ευκαιρία για να πάει η επιχείρησή του κόντρα στην κρίση καθώς όπως αναφέρει «κόντρα στην κρίση θα πάμε όταν αυξηθούν οι πωλήσεις μας. Αυτή τη στιγμή οι πωλήσεις μας είναι αυξημένες το καλοκαίρι, με τη βοήθεια και των συμπολιτών μας στο νησί. Όταν έχουμε αύξηση της ζήτησης και το χειμώνα, τότε θα έχουμε πάει κόντρα στην κρίση. Επικοινωνούν μαζί μας για παραγγελίες κατά καιρούς, ακόμη και από την Κίνα και τη Ρωσία, όμως εμείς ζητούμε για κάθε παραγγελία να προπληρωνόμαστε και αυτό κανείς δεν το δέχεται».

Ο κ. Γρυπιώτης επισημαίνει πως σήμερα για να επιβιώσει μια επιχείρηση πρέπει αποκλειστικά να στρέψει το βλέμμα της στο εξωτερικό. «Στα εγχώρια σούπερ μάρκετ είναι δύσκολο να βάλεις τη φίρμα σου κι αν κάποτε τα καταφέρεις, μετά πολύ δύσκολα παίρνεις τα χρήματά σου».

Με τη συνεργασία αυτή το Κέντρο Σποράδες προχωρεί στην υλοποίηση του οράματός του να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη των Βορείων Σποράδων με την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων και τεχνών. Παράλληλα ελπίζει να συμβάλλει και στην αύξηση του ποιοτικού τουρισμού στα νησιά των Σποράδων και με άλλα προγράμματα που θα πραγματοποιήσει στο τρέχον έτος.

Το «Κέντρο Σποράδες – Βιώσιμη Ανάπτυξη Παράδοση» εύχεται να βρεθούν και άλλοι παραγωγοί ντόπιων ποιοτικών προϊόντων για να συνεχίσουν και να αναπτύξουν αυτή τη συνεργασία, για το καλό του τόπου μας.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Aγαπητη κυρια Σοφια Μαυραντζα καλο απογευμα .Ευχαρηστω για την δημοσιευση σας , πιστευω να δωκημασατε τα προιοντα απο αυτα που ειχα δωσει στην εφημεριδα σας με τον Νικο Λαρηγγακη .Με εκτιμηση Στυλιανος Γρυπιωτης

Μοιραστείτε το