Οικονομία

Σκληρή στάση κρατά η τρόικα

τρόικα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να έχει σημειωθεί πρόοδος στα “μέτωπα” της ρύθμισης χρεών προς τα ταμεία και της ρύθμισης των τραπεζικών δανείων, ενώ παραμένει και το “αγκάθι” του Δημοσίου.

Ειδικότερα, όπως φάνηκε και από τις συναντήσεις που έγιναν την Παρασκευή (χθες), οι δανειστές εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις και ζητούν:

-Να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο

-Οι δόσεις στη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία να μην ξεπερνούν τις 36, έναντι 60 που προτείνει η κυβέρνηση

-Να είναι αυστηρή η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, η οποία θα εξαιρεί όσους συμμετείχαν στο παρελθόν και δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους και θα προβλέπει “τσουχτερό” επιτόκιο.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των δανείων στις τράπεζες, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας υπάρχει διαφωνία ως προς το ύψος των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστούν τα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών τοποθετούν στα 2-3 δισ. ευρώ.

Ο γόρδιος δεσμός των απολύσεων στο Δημόσιο αναμένεται να λυθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που τοποθετείται χρονικά πριν από την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πάντως, στέλεχος του τεχνικού κλιμακίου έλεγε ότι δεν είναι μόνον τα μέτωπα αυτά, αλλά υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα, όπως οι επιφυλάξεις που υπάρχουν από πλευράς τρόικας στο σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ στις εφορίες.

Σύμφωνα με το στέλεχος του τεχνικού κλιμακίου, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και η εκτίμηση είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν ήταν καλά προετοιμασμένη.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει τελειώσει έως τις 4 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το EuroWorking Group, προκειμένου να εξεταστεί εκεί το θέμα της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου προς την Αθήνα. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος, όμως, παραμένει αμφίβολη.

Στο υπουργείο Εργασίας

Σε αδιέξοδο είχε καταλήξει νωρίτερα σήμερα  η συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας για το μείζον θέμα του αριθμού των δόσεων εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών να συνεχίζονται αύριο (σήμερα).

Η τρόικα επιμένει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ανέρχονται συνολικά σε 5,9 δισ. ευρώ, να γίνει σε 36 δόσεις, όταν η πρόταση του υπουργείου είναι για 60 δόσεις.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας μιλούσαν για προσπάθεια να επιτευχθεί “το μέγιστο δυνατό των δόσεων έτσι ώστε σε μία κρίσιμη χρονιά για την αγορά, τα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν τα έσοδα τους και οι επιχειρήσεις να πάρουν μία ανάσα στις υποχρεώσεις τους”.

Τα χρονικά περιθώρια εξεύρεσης λύσης, πάντως, στενεύουν και στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να βρεθεί λύση.

Την ίδια ώρα οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι εάν δεν αυξηθείο αριθμός των δόσεων σε περισσότερες από 36, τότε χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδυναμία να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των ίδιων των ασφαλιστικών ταμείων.

Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΑΕΕ

Αποκαλυπτικά, άλλωστε, για τη σημερινή εικόνα της αγοράς είναι τα στοιχεία του ταμείου των ελευθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Από τις 780.000 επιχειρήσεις, οι 379.000 -δηλαδή η 1 στις 2- αδυνατούν να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,9 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της έντασης της κρίσης.

-Έως 5.000 ευρώ χρωστούν 133.000 οφειλέτες

-Από 5.001 έως 10.000 ευρώ χρωστούν 67.709 οφειλέτες

-Από 10.001 έως 30.000 ευρώ χρωστούν 120.000 οφειλέτες

-Πάνω από 100.000 ευρώ χρωστούν 3.281 οφειλέτες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε “ρύθμιση λογική θα ήταν να μπορέσουν αυτοί οι οποίοι οφείλουν να πληρώσουν για τους τουλάχιστον επόμενους 12 μήνες τις τρέχουσες εισφορές και ακολούθως να αποπληρώσουν σε διμηνιαίες ή μηνιαίες δόσεις τα οφειλόμενα”.

Παρέμβαση Κουβέλη και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την Παρασκευή (χθες) μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και ο Φώτης Κουβέλης διεμήνυσε ότι η κοινωνία εξήντλησε τα όρια της αντοχής της και κάλεσε την Τρόικα να ικανοποιήσει τα ελληνικά αιτήματα.

Η παρέμβαση Κουβέλη προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που διά του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας “κουραφέξαλα” τα περί επαναδιαπραγμάτευσης και ζητώντας από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να αποδείξουν έμπρακτα τη διαφωνία τους αποχωρώντας από το κυβερνητικό σχήμα.

“Οι συνεχείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας έχουν ανοίξει την όρεξη στον Τόμσεν και την παρέα του, που απαιτούν εδώ και τώρα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και κατασχέσεις των περιουσιών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών” σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόωπος των Ανεξαρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

“Οι διεθνείς τοκογλύφοι που δημιούργησαν τη φούσκα του παράνομου και επαχθούς χρέους επιμένουν στην εφαρμογή του εθνοκτόνου μνημονίου μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας μας και την εκποίηση του ελληνικού πλούτου.Το μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί” σημειώνει η Χρυσή Αυγή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το