Τοπικά

Σκληρή «κόντρα» ξενοδόχων – Δήμου Βόλου για τη χαμένη διοργάνωση

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Εντονη αντίδραση προκάλεσαν οι δικαιολογίες του Παύλου Μαβίδη για την απώλεια της διοργάνωσης χάντμπολ που επρόκειτο να γίνει στο Βόλο και μεταφέρθηκε στη Λάρισα, από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο πρόεδρος της οποίας Κώστας Λεβέντης εξέδωσε την ακόλουθης σκληρή ανακοίνωση – απάντηση:

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, κ. Παύλος Μαβίδης, προκειμένου να δικαιολογήσει την μη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Handball στο Βόλο.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση αυθαιρετεί  με υπέρογκες χρεώσεις τελών, υποδομών και χρήσεων εις βάρος των επιχειρηματιών.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κινητά και ακίνητα χρησιμοποιούνται είτε με αμοιβή είτε χωρίς αμοιβή υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την αιτιολογία της «ανταποδοτικότητας»  αλλά σίγουρα εις βάρος της επιχειρηματικότητας.

Παραχώρηση χρήσεων χώρων, μετακινήσεις με δημοτικά ή με Ι.Χ. λεωφορεία νομικών προσώπων παράνομα για χρήσεις και για σκοπούς που δεν περιγράφονται στο έργο τους, είναι μια καθημερινή πραγματικότητα και η ανοχή των επαγγελματιών που για αντίστοιχο σκοπό επιχειρηματικότητας, έχουν τις απαιτούμενες άδειες και πληρώνουν για να διατηρήσουν χώρους και μέσα, είναι αναγκαστική αφού αποφεύγεται λόγω κόστους η δικαστική εμπλοκή με το σκεπτικό «θα καθίσω να τα βάλω με τον Δήμο;».

Είναι απαράδεκτο να υπάρχει και επίσημα πια τώρα, από το Δήμο Βόλου, η παραδοχή της στυγνής εκμετάλλευσης ενός έργου υποδομής που έγινε στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004  με συγκεκριμένο σκοπό και στόχο συμφωνώντας και αποδεχόμενοι από την αρχή ότι η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών του Δήμου  όταν αποφασίζεται, πρέπει να κινείται σε ορισμένα όρια κοστολόγησης με κανόνες της αγοράς και σε καμία περίπτωση εις βάρος των φορολογούμενων επιχειρηματιών, κάνοντας ο Δήμος τον επιχειρηματία με δομές και υποδομές που έχουν καλυφθεί από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Γνωρίζει το δημοτικό συμβούλιο που ψηφίζει για τα νομικά του πρόσωπα προϋπολογισμούς και στην περίπτωσή μας το σκοπό και τα όρια εκμετάλλευσης μια τέτοιας «επιχείρησης» που τελικά έχει στήσει ο Δήμος Βόλου σε βάρος των ξενοδόχων της περιοχής μας.

Καταγράφεται με  θρασύτητα από τα πιο επίσημα χείλη του «εκμεταλλευτή» της «επιχείρησης» μια τιμή με απόφαση του Δ.Σ. της τάξης των 10,00 € το άτομο χωρίς καμία επί πλέον υπηρεσία πέραν της διαμονής, με την «απίθανη αιτιολογία» «για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών του Ξενώνα (καθαριότητα, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λ.π.)».

Καταγράφεται από τον Πρόεδρο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου προκειμένου να αιτιολογήσει την υψηλότατη τιμή σε σχέση με τα ξενοδοχεία της περιοχής μας και συγκεκριμένα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Βόλου.

 

Καταγράφεται με την αναφορά μιας «χαμηλής τιμής» ενώ στην πραγματικότητα είναι μια πανάκριβη τιμή την στιγμή που οι αθλητικοί ξενώνες δεν προσφέρουν πρωινό, ούτε υπηρεσίες εστίασης αλλά και ούτε έχουν τις από τον νόμο υποχρεώσεις που έχει ένα ξενοδοχείο για να λειτουργεί.

Για την ιστορία λοιπόν η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ δεν μπορεί να αποδεχθεί την απαράδεκτη για τα επιχειρηματικά δεδομένα δραστηριότητα και συγχρόνως λογική αυτών που αποφασίζουν, την οποία ακολουθεί ένα νομικό πρόσωπο του Δήμου Βόλου και διευκρινίζει ως οφείλει παρακάτω για λογαριασμό των ξενοδόχων, την σκοτεινή πλευρά, που ο Πρόεδρος την περιγράφει στην ανακοίνωση του ότι «το συνολικό κόστος των εξόδων διαμονής στο Βόλο ήταν μεγαλύτερο απ’ ότι κόστισε τελικά η φιλοξενία των αποστολών στη Λάρισα» και εντέχνως αποκρύπτει την πραγματική αιτία της μεταφοράς της διοργάνωσης στην Λάρισα όπου όπως πολύ καλά και αληθή αναφέρει «βρήκε χαμηλότερες τιμές» που σημαίνει «άλλες νοοτροπίες».

 Άλλες νοοτροπίες και πολιτικές όχι όμως από τους ξενοδόχους αλλά από τους φορείς, όπως Δήμος Λάρισας, Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας και όσους ενεπλάκησαν  και ελάττωσαν το κόστος που κατά σύμπτωση…. ήταν 25,00€ το άτομο στο συνολικό πακέτο (5,00€ ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΞΕΝΩΝΑ το ΑΤΟΜΟ Χ 5 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ=25,00€).

 

Αναλυτικότερα:

 1. Η τιμή διαμονής σε τρίκλινο δωμάτιο (όπως έτσι χρησιμοποιείται σε αθλητικές αποστολές) με πρωινό, με καθημερινή καθαριότητα, με όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ένα ξενοδοχείο, με όλους τους φόρους ΦΠΑ, δημοτικούς φόρους, και με έμμεσους φόρους που αποδίδει στο δημόσιο κορβανά, σε αντίθεση με την εν λόγω δημοτική επιχείρηση είναι πολύ πιο μικρή ενώ κοστολογικά είναι τριπλάσια σχεδόν υποδεέστερη.

Ένα ξενοδοχείο είναι υποχρεωμένο να διαθέτει πρωινό, αναλόγως των προδιαγραφών και της κατηγοριοποίησης, και φαγητό.

Ένα ξενοδοχείο έχει αυξημένα τέλη και δαπάνες χρήσης ενώ τα λειτουργικά έξοδα του αν και μεγαλύτερα από αυτά του Αθλητικού Ξενώνα δεν κοστολογούνται σε καμία περίπτωση με 10,00€ το άτομο και στην περίπτωση μας με 30,00 το τρίκλινο δωμάτιο, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος  «για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών του Ξενώνα (καθαριότητα, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λ.π.»

Τουναντίον και για την κατάρριψη της γελοίας και συγχρόνως ανυπόστατης αιτιολογίας για την μη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Handball στο Βόλο ότι είναι η τιμή που έδωσαν οι ξενοδόχοι, σας διευκρινίζω ότι στην περίπτωση που ήθελε ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου να επιχειρήσει ως ξενοδόχος  θα πρέπει να προσθέσει στην τιμή του τρίκλινου 15,00€ για 3 πρωινά + 60,00€ για έξι γεύματα (πλήρης διατροφή) δηλαδή  σύνολο τιμής ενός τρίκλινου συμπεριλαμβανομένης της διαμονής και διατροφής = 105,00€  ……….!!!!!!!!!!!!!  Και εδώ ο λαός λέει « που πας ρε Καραμήτρο;».

Αυτή είναι η τιμή κύριε Πρόεδρε που στην πραγματικότητα αποφασίσατε ως Δ.Σ… Δεν γνωρίζω την σύνθεσή του αλλά και την ιδιότητα και γνώση των συμβούλων, αλλά το ζητούμενο και βασική αρχή στην κοστολόγηση δεν είναι πόσο κοστίζει αλλά πόσο πρέπει να κοστίζει για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Υπηρεσίες Ξενοδοχείου δηλαδή κάτι μεταξύ 4 και 5 αστέρων για ομαδική διαμονή είχατε δώσει στην ΟΧΕ ακόμη και με τα 5,00€ το άτομο. Κρατήσατε το φιλέτο του πακέτου, την διαμονή δηλαδή, και τα υπόλοιπα ας τα επιβαρυνθούν οι Ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες που εσείς δεν μπορείτε να προσφέρετε…

 

2.Θα πρέπει να διευκρινισθεί  για να αντιληφτείτε το λάθος σας, κάτι που επίσης αποκρύψατε, ότι το 2012 στην αντίστοιχη διοργάνωση που τόνωσε για 10 μέρες την οικονομική δραστηριότητα στην πόλη και έδωσε την αθλητική εικόνα, ο Δήμος Βόλου στήριξε με δωρεάν παραχώρηση του Αθλητικού Ξενώνα κατεβάζοντας έτσι τον Μ.Ο. τιμής του συνολικού πακέτου.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι δαπάνες μιας διοργάνωσης δεν είναι μόνο η διαμονή και η διατροφή αλλά και η φιλοξενία προπονητών, ομαδαρχών και κριτών, μεταφορές από και προς τα γήπεδα των ομάδων για τις προπονητικές ανάγκες και για τις αθλητικές συμμετοχές και το βασικότερο από τους χώρους καταγωγής της αθλητικής ομάδες και πολύ σωστά η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΗΣΗΣ προσπάθησε να τα συγκρατήσει στα περσινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Φέτος η αλλαγή της πολιτικής σας την τελευταία στιγμή και η καθυστέρηση των αποφάσεων σας για την διοργάνωση, οδήγησε τους διοργανωτές στην Λάρισα όπου υπήρχε αντίστοιχη με την περσινή οικονομική υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων σε παροχές και επί πλέον συμβολή του στον μηδενισμό του εσωτερικού κόστους μεταφορών.

Αυτή είναι η αλήθεια και ήταν λάθος σας και όχι τίμιο που δείξατε πίσω από τις γραμμές του δελτίου τύπου, με την αιτιολογία του κόστους διεξαγωγής, τους «συνήθεις ύποπτους τρίτους», συμβεβλημένους στην περίπτωσή μας ξενοδόχους της πόλης ως υπαίτιους για την μη πραγματοποίηση της διοργάνωσης στο Βόλο, για την διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Handball στο Βόλο, προκειμένου να καλύψετε την αλλαγή πολιτικής σας που «έδιωξε την διοργάνωση από τον Βόλο».

Κάντε γνωστό λοιπόν ξεκάθαρα στους δημότες και στην τοπική επιχειρηματικότητα, την αλλαγή της πολιτικής του Δήμου από Χορηγός το 2012 σε «Ξενοδόχο» το 2013 με την κάλυψη των δαπανών σας από δημόσιους πόρους, καλώς ή κακώς αυτό δεν θα το κρίνουμε εμείς ως ξενοδόχοι. Είναι θέμα πολιτικής σας σε αυτήν την οικονομική συγκυρία αλλά θα έπρεπε να το αναφέρετε καθαρά και όχι να δείχνετε τρίτους για να δικαιολογήσετε την πολιτική σας.  Είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου και προφανώς και των εποπτευομένων αρχών της επιχειρηματικότητας, να ερευνήσουν το καθεστώς λειτουργίας του Αθλητικού ξενώνα ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ – ΦΟΡΟΙ που αποδίδονται όπως αποδίδονται και αν αποδίδονται καθώς και την νομιμότητα να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τους ξενοδόχους-επιχειρηματίες της περιοχής μας  κ.λ.π

Εμείς, ως ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ, σας δηλώνουμε εκ μέρους των συμβεβλημένων ξενοδόχων ότι  σε  σχέση με το 2012 προσφέραμε τις ίδιες τιμές και για το 2013 εις βάρος των κοστολογικών δεδομένων του 2013 απορροφώντας τις αυξήσεις που προήλθαν στις λειτουργικές δαπάνες μας.  Άλλοι άλλαξαν «τιμολογιακές πολιτικές» και στην περίπτωσή μας εσείς.

Είναι θέμα προς προβληματισμό όλων των εμπλεκομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση ο προσδιορισμός από τα  «κόκκινα όρια» μια ανταποδοτικής χρέωσης που επιχειρείται από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές στους δημότες, στους επιχειρηματίες, ειδικότερα τώρα στην χειρότερη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας.

Προβληματιστείτε λοιπόν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το