Κατηγορίες: Πολιτική

Σημαντική πρόοδος αλλά…

Στη συνάντηση μεταξύ Σαμαρά – τρόικας χθες στο Μέγαρο Μαξίμου

Την άποψη ότι η επόμενη δόση είναι διασφαλισμένη εξέφρασε με δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Στουρνάρας, τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει τελική συμφωνία και πως οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

“Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στη φάση αυτή, υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα, περιμένουμε βέβαια επειδή είναι πολλά τα θέματα υπάρχουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα ανοιχτά τα οποία θα ολοκληρωθούν όταν η αποστολή επιστρέψει σύντομα. Σε όλα είμαστε πολύ κοντά. Θα αποχωρήσουν αύριο (σήμερα) γιατί έχει και συμβούλιο κορυφής και θα επιστρέψουν σε μερικές ημέρες για να είμαστε έτοιμοι. Το πακέτο θα κλείσει με όλα τα θέματα σε μερικές ημέρες. Θα ξαναγυρίσουν προς το τέλος του μήνα, αρχές Απριλίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς για το θέμα των “κόκκινων” δανείων ο κ. Στουρνάρας είπε: “Είναι μια αρκετά μεγάλη τεχνική λεπτομέρεια και πρέπει να είμαστε και οι δύο έτοιμοι να έχουμε στοιχεία και να καταλήξουμε”.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας πέρασαν στις 7:00 το απόγευμα το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου. Είχαν προηγηθεί συνεχείς διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων με την ηγεσία των υπουργείων με στόχο να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας και Κ. Χατζηδάκης.

Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ αναφέρθηκε στο θέμα των διαπραγματεύσεων και τόνισε: “Περνάμε δύσκολα οι πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών περνάνε δύσκολα. Το νιώθω ως άνθρωπος αλλά το νιώθω και ως πρωθυπουργός που καλούμαι να διαχειριστώ τις ελπίδες ενός λαού, ενός Έθνους για ένα καλύτερο αύριο. Έχουμε αποφασίσει να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας, να μην υποκύψουμε σε εκείνους που στοιχημάτιζαν στη χρεοκοπία μας, κάποιοι μας ήθελαν τελειωμένους. Εμείς αποφασίσαμε να αντισταθούμε σε αυτή τη μοίρα που κάποιοι άλλοι είχαν αποφασίσει για μας και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας”.

Τα “αγκάθια”

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ ήταν το θέμα της κινητικότητας καθώς οι τροϊκανοί φαίνεται πως επέμεναν στο να αναφέρεται κατά υπουργείο ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν έως το τέλος του 2014, εκτός των επίορκων και όσων δεν εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους.

Πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα δημιουργούσε μια “γραμμή άμυνας” αντιπροτείνοντας το πλήρες “πάγωμα” των προσλήψεων στο Δημόσιο αντί του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις που ισχύει σήμερα με εξαίρεση ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

“Αγκάθι” όμως αποτελούσε και το θέμα της είσπραξης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων. Η κυβέρνηση τονίζει σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προς τους συνομιλητές της ότι μια αξιόπιστη βάση δεδομένων θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο ώστε να προχωρήσει άμεσα η είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν την έντονη δυσπιστία τους για την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, φέρνοντας ως παράδειγμα ανάλογες περιπτώσεις με εισφορές παρελθόντων ετών για ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη. Μάλιστα έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν την συνέχιση είσπραξης του Τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Λίγο πριν τις 18:00 ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών “προπαρασκευαστική σύσκεψη” της τρόικα με τους επιτελείς του οικονομικού επιτελείου και με την συμμετοχή και των συμβούλων του πρωθυπουργού, κ. Παπασταύρου και Λαζαρίδη.

Εξερχόμενος του υπουργείου ώστε να μεταβεί στο μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Στουρνάρας είχε πει προς τους δημοσιογράφους πως ήταν αισιόδοξος ότι ορισμένα θέματα πιθανώς να έκλειναν απόψε. Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και τρόικα πριν τη σύσκεψη στο Μαξίμου βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία για ενιαία ρύθμιση ως προς τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, με ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όσους υπαχθούν σε αυτή.

Μετά τη σύσκεψη οι Μόρς (εκπρόσωπος Κομισιόν) και Μαζούχ (Εκπρόσωπος ΕΚΤ) παρέμειναν στο υπ. Οικονομικών και είχαν τηλεδιάσκεψη πιθανότατα με προϊσταμένους τους της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κατεβλήθη προσπάθεια ώστε να έχει έρθει πολύ κοντά η συμφωνία των δυο πλευρών μέχρι την συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ειδικά αναφορικά με το θέμα της ρύθμισης των “κόκκινων δανείων” φαίνεται ότι η τρόικα έχει σκληρύνει την στάση της βάζοντας αρκετούς περιορισμούς με κυριότερο αυτόν σύμφωνα με τον οποίο το δάνειο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το πενταπλάσιο του εισοδήματος του δανειολήπτη. Όπως λέει η κυβέρνηση αυτό περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των εν δυνάμει δικαιούχων της ρύθμισης.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

O Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετέτρεψε μια Porsche Cayenne Turbo GT… σε μίνι βαν για χάρη της γυναίκας του

Η σύζυγος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Πρισίλα Τσαν, εξέφρασε την επιθυμία της να αποκτήσει ένα μίνι βαν και…

8 Οκτωβρίου 2024

Τέσσερα χρόνια από την απόφαση που έκρινε την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση

Τέσσερα χρόνια έχουν πλέον περάσει από την ιστορική απόφαση που έκρινε την Χρυσή Αυγή εγκληματική…

7 Οκτωβρίου 2024

Δημόσιο σχολείο ετοιμάζεται να επαναφέρει τη χρήση στολής στους μαθητές

Ανάστατο είναι δημοτικό σχολείο στην Αττική καθώς οι γονείς έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα μετά…

7 Οκτωβρίου 2024

Φαίη Μπακογιώργου: «Ζητιάνευε στα φανάρια» – Βίαιη μεταγωγή της σπιτονοικοκυράς διέταξε το δικαστήριο

«Περιμένω τη δικαιοσύνη, έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και σήμερα μου το απέδειξε», δηλώνει ο πατέρας…

7 Οκτωβρίου 2024

Γ. Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο»

«Η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον…

7 Οκτωβρίου 2024

Μητσοτάκης: Υπέρ των πολιτών οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις

«Οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις λειτουργούν όχι μόνο προς όφελος των δημόσιων οικονομικών, αλλά κάνουν και τη…

7 Οκτωβρίου 2024