Photo Gallery, Τοπικά

Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο «Αχιλλοπούλειο»

Από τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις γιατρών, εγκυμονεί κίνδυνος βιωσιμότητας για κάποιες Κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου

Μόλις μία θέση επικουρικού γιατρού, από τις 19 που είχε ζητήσει, ενέκρινε το υπουργείο Υγείας πριν μερικές ημέρες στο Νοσοκομείο Βόλου. Το «Αχιλλοπούλειο» αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού λόγω του «παγώματος» ουσιαστικά στις προσλήψεις μονίμων γιατρών αλλά και των συνταξιοδοτήσεων. Η πρόσληψη επικουρικών γιατρών θα έδινε μια «ανάσα», αλλά φαίνεται πως προς το παρόν δεν προωθείται. Το οξύμωρο είναι πως οι επικουρικοί γιατροί θα πληρώνονταν από το ίδιο το Νοσοκομείο το οποίο αυτή την περίοδο διαθέτει οικονομική επάρκεια.

Το Νοσοκομείο Βόλου ελπίζει να υπάρξει μια αλλαγή της κατάστασης μετά τις εξελίξεις που υπάρχουν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και τη λήξη της ακυβερνησίας.

Σε μεγάλο βραχνά για τη λειτουργία του τοπικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος εξελίσσεται το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού. Το πρόβλημα μάλιστα είναι πως όχι μόνο δεν προσλαμβάνονται μόνιμοι γιατροί λόγω της κακής δημοσιονομικής συγκυρίας, αλλά δεν εγκρίνονται και θέσεις επικουρικών γιατρών οι οποίοι υπογράφουν σύμβαση για ένα χρόνο και αμείβονται από τα έσοδα του Νοσοκομείου.

Αρμόδιοι ιατρικοί κύκλοι εκτιμούν πως μέσα στο 2012 θα συνταξιοδοτηθούν γύρω στους 20 γιατρούς που αποτελούν το πλέον έμπειρο ιατρικό προσωπικό. Θα αντικατασταθούν όλοι αυτοί γιατροί; Πολύ δύσκολα.

Πάντως, από τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις γιατρών, εγκυμονεί κίνδυνος βιωσιμότητας για κάποιες Κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου.

Για παράδειγμα στην ΩΡΛ, που αυτή τη στιγμή διαθέτει τρεις ειδικούς και έναν επικουρικό γιατρό, ο τελευταίος αποχωρεί εντός ημερών καθώς λήγει η σύμβασή του, ενώ από τους τρεις ειδικούς γιατρούς ο ένας συνταξιοδοτείται άμεσα και ο δεύτερος ενδεχομένως μέσα στο 2012. Επομένως η ΩΡΛ κινδυνεύει να μείνει με ένα γιατρό.

Πάντως το 2011 το Νοσοκομείο είχε γύρω στους δεκαπέντε επικουρικούς γιατρούς και τώρα κινδυνεύει να μείνει με ελάχιστους, αφού λήγουν και οι συμβάσεις.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος ρωτήθηκε για το θέμα τονίζοντας πως ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας να εγκρίνει 19 θέσεις επικουρικών γιατρών για το Νοσοκομείο Βόλου, αλλά τελικά ενέκρινε μόνο ένα επικουρικό οφθαλμίατρο. Το θέμα θα τεθεί ξανά.

Μάλιστα εξέφρασε την απορία του, γιατί προφανώς στο υπουργείο Υγείας δεν πίστευαν ότι το Νοσοκομείο Βόλου είναι οικονομικά βιώσιμο και θα μπορούσε να πληρώνει από μόνο του τους επικουρικούς γιατρούς.

Πάντως ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι αυτό των εφημεριών. Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι πιο έντονο στην Παθολογική Κλινική, μια Κλινική αιχμής για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εδώ και δύο μήνες περίπου στην εφημερία της Παθολογικής υπάρχει ένας ειδικός γιατρός και δύο ειδικευόμενοι, ενώ μέχρι πρότινος ήταν δύο ειδικοί και τρεις ειδικευόμενοι. Η αλλαγή αυτή επήλθε λόγω του πλαφόν για συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών ανά μήνα.

Τις επιπτώσεις όμως δημιουργεί αυτή η κατάσταση; Ο ένας ειδικός γιατρός που διαθέτει και την απαιτούμενη εμπειρία, όταν εφημερεύει, θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ Τμήματος Επειγόντων, όπου προκύπτουν διάφορα περιστατικά, αλλά και της Κλινικής για να καλύπτει τις ανάγκες. Πόσο εύκολα, όμως, μπορεί να ανταποκριθεί ένας γιατρός σε τέτοιες καταστάσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διοίκηση γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το θέμα, μέσω ενίσχυσης των εφημεριών των Παθολογικών από γιατρούς γενικής ιατρικής των Κέντρων Υγείας.

Τα αναλώσιμα υλικά

Ερωτηματικά και προβληματισμό προκαλούν στην κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες οι αναφορές για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην Καρδιολογική Κλινική. Μάλιστα η «Θ» φιλοξένησε προχθές και επιστολή γιατρού γι’ αυτό το θέμα.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος ρωτήθηκε σχετικά και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία έλλειψη σε φάρμακα».

Στο θέμα των υλικών, γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου από κλινικές αιχμής, σημείωσαν πως δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε σοβαρά υλικά, ώστε να αναβάλλονται χειρουργεία ή να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν ασθενείς. Ωστόσο, κατά καιρούς εμφανίζονται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως γάζες, αντισηπτικά, ιματισμός και άλλα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ζήτημα για την ποιότητα των υπηρεσιών.

Ουσιαστικά, όπως ανέφεραν οι γιατροί, αντιλαμβανόμενοι τη γενική οικονομική συγκυρία προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να παρέχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Φούλη Τσιώμου τόνισε, πως κατά περιόδους παρατηρούνται ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, όπως γάζες, βαμβάκι, σύριγγες, με αποτέλεσμα η παροχή τους να γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ κάποιες φορές θα πρέπει να τα αναζητήσουν και σε άλλες Κλινικές

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου αναφερόμενος στο θέμα των αναλώσιμων υλικών είπε πως, αν κάποιες φορές παρατηρούνται ελλείψεις, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το Νοσοκομείο δεν έχει πληρώσει τους προμηθευτές, αλλά σε αιτίες που αφορούν στις ίδιες τις εταιρείες.

Πάντως υπογράμμισε πως «το κόλπο με τις ελλείψεις των υλικών θα πρέπει να σταματήσει».

Για τους εργαζόμενους, κομβικής σημασίας είναι και το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, κυρίως στον κλάδο των νοσηλευτών, των τραπεζοκόμων, των ατόμων που δραστηριοποιούνται χώρο των πλυντηρίων.

Μάλιστα η κ. Τσιώμου ανέφερε πως υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πάρει ούτε την άδεια από το 2011.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το