Οικονομία, Πολιτική

Σε 7 δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος

Για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

«Πράσινο φως» στη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος έως και σε 7 μηνιαίες δόσεις -αντί 3 διμηνιαίες- άναψε η πρώτη συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των ισοδύναμων μέτρων, αρκεί η τελευταία δόση να μην ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013, έτσι ώστε να μην διευρυνθεί η τρύπα στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού. Μετά από διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, το αρχικό σχέδιο για την πληρωμή των φόρων σε 10 δόσεις για οικογενειακά εισοδήματα κάτω από 100.000 ευρώ συρρικνώθηκε και η συμφωνία έκλεισε στην εξόφληση σε 7 δόσεις ( αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει στις 31 Αυγούστου), με τον πήχυ του εισοδήματος να πέφτει στις 60.000 ευρώ, καλύπτοντας ωστόσο το 97% των νοικοκυριών.

Προβληματισμό προκάλεσε αρχικά η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να θέσει πλαφόν ελάχιστης δόσης 300 ευρώ, κάτι που καθιστούσε άνευ ουσίας τη ρύθμιση για τους φορολογούμενους που έχουν να πληρώσουν φόρο κάτω από 2.100 ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο διευκρίνισε ότι όλες οι οφειλές πάνω από 300 ευρώ μπορούν να επιμεριστούν έως και σε 7 δοσεις.

Συγκεκριμένα, τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, με άμεση εφαρμογή:

– Θεσμοθετούνται διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012.

– Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.

– Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.

– Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.

– Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013.

– Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από 300 ευρώ.

– Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

– Στο προτεινόμενο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.

– Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ, αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.

– Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%.

– Όσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.

Οι ρυθμίσεις, σημειώνεται, επιτρέπουν στους φορολογούμενους να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όπως διευκρινίζεται:

* Οι ρυθμίσεις καλύπτουν το 96% των νοικοκυριών που υποβάλλουν δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος.

* Η μέση δόση μειώνεται σημαντικά επιτρέποντας στους φορολογουμένους να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους ευκολότερα.

* Μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών στο ελάχιστο, καθώς δεν χρειάζεται καμία ενέργεια ή αίτηση για να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

* Δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Κλείνοντας το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φορολογουμένων με κοινωνική ευαισθησία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.

Έκλεισε το Taxisnet… αρχίζουν τα πρόστιμα

Εντολή να λήξει η σιωπηρή παράταση έδωσε από το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών,  για όσους συνέχιζαν να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τις δηλώσεις Ε1, μία εβδομάδα δηλαδή μετά την επίσημη λήξη της διορίας.
Υπολογίζεται πως περίπου 30.000-50.000 φορολογούμενοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δηλώσεις, αν και έπαιρναν μέχρι και την ακόμα Παρασκευή κλειδάριθμους από τις εφορίες. Το ηλεκτρονικό σύστημα συνέχιζε να δέχεται σαν εμπρόθεσμες τις δηλώσεις περίπου 100.000 «αργοπορημένων» φορολογουμένων, δείχνοντας «ανοχή» για ένα μικρό διάστημα, αντί να κλείσει απότομα από τα μεσάνυχτα της  περασμένης Τρίτης. Παρότι το υπουργείο δεν δημοσιοποιούσε πότε θα κλείσει «τυπικά» η … «άτυπη» παράταση, ανεπίσημες πληροφορίες από το ΚΕΠΥΟ έλεγαν πως θα έμενε και αύριο ανοιχτό, αλλά με «άνωθεν εντολή» δόθηκε εντολή να κλείσει για να γίνει η εκκαθάριση και των τελευταίων εκκαθαριστικών, ώστε να προλάβουν να εισπραχθούν μέχρι το Φεβρουάριο με τις 7 δόσεις που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο.
Όσοι πλέον προσπαθήσουν να υποβάλουν δήλωση διαπιστώνουν πως το σύστημα τις δέχεται σαν «εκπρόθεσμες» και δεν τους αναγνωρίζει τις δαπάνες αποδείξεων και το αφορολόγητο όριο. Πληρώνουν «καπέλο» δηλαδή και 500 ευρώ και πάνω στον αυξημένο  φόρο που ούτως ή άλλως τους αναλογούσε.

ΚΚΕ: Να φορολογηθεί δραστικά το μεγάλο κεφάλαιο

Μέτρα προστασίας για τους χαμηλόμισθους και τους άνεργους ζητεί το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο «δεν είναι πόσες θα είναι οι δόσεις, αλλά να σταματήσει η φορολογική εξόντωση της λαϊκής οικογένειας που δοκιμάζεται σκληρά».

«Αυτό που χρειάζονται οι οικογένειες των ανέργων και των χαμηλοαμειβόμενων είναι μέτρα προστασίας και στήριξης. Να φορολογηθεί δραστικά τώρα το μεγάλο κεφάλαιο που έχει συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια», σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το