Photo Gallery, Τοπικά

Σε τραγική οικονομική κατάσταση οι επιχειρήσεις

Πενήντα επιχειρήσεις συμμετέχουν μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα «Κάθε Τρίτη βγαίνουμε Βόλο» το οποίο συμπληρώνει ένα μήνα ζωής, ενώ από σήμερα συμμετέχει και το Αστικό ΚΤΕΛ με ειδικά δρομολόγια κάθε Τρίτη για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων, μελών του Επιμελητηρίου, επιχειρείται να αποτυπωθούν με σαφήνεια μέσα από τις απαντήσεις των ίδιων των επιχειρηματιών στη μεγάλη έρευνα που άρχισε τη Αναπτυξιακή Εταιρία του Επιμελητηρίου. Η έρευνα θα γίνει σε 1.500 επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο 58 ερωτήσεων που θα περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις πτυχές της καθημερινής ζωής μίας επιχείρησης.

Ήδη, όπως τονίστηκε χθες, από τις πρώτες απαντήσεις σε 40 ερωτηματολόγια, φαίνεται καθαρά η τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται. Η έρευνα είναι τηλεφωνική και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εξαχθούν τα συνολικά συμπεράσματα.

Στόχος της έρευνας είναι η ακριβής καταγραφή, με επιστημονική μεθοδολογία, των διαστάσεων αυτών των προβλημάτων, ώστε να προωθηθεί άμεσα και τεκμηριωμένα η επίλυσή τους.

Οι επιχειρήσεις συμμετέχουν ανώνυμα στην έρευνα και έχουν επιλεγεί με βάση συγκεκριμένη στατιστική μεθοδολογία τυχαίας δειγματοληψίας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν στην έρευνα αναλογικά, επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους και τις γεωγραφικές περιοχές της Μαγνησίας.

Στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Επιμελητηρίου επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους επιχειρηματίες, ζητώντας τους να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν σε 15 θέματα. Η συνέντευξη διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά αναπτύσσεται μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία και ότι τα συμπεράσματα της έρευνας θα είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη της περιοχής, δεδομένου ότι θα τεκμηριώνουν με ακρίβεια τη συγκεκριμένη κατάσταση του «επιχειρείν» στην περιοχή μας.

Από κάθε άποψη, όπως τόνισαν στη χθεσινή ενημέρωση στελέχη του Επιμελητήριου, η συμμετοχή στην έρευνα των επιχειρήσεων που θα επιλεγούν, είναι απολύτως αναγκαία και καθοριστική.

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο κ. Αποστ. Αθανασός (μέλος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης και ψυχαγωγίας), από τις πρώτες 40 απαντήσεις στα ερωτηματολόγια, προκύπτει με σαφήνεια η τραγική οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.

Η έρευνα άρχισε χθες και ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου. Διεξάγεται σε δείγμα 1.500 μελών από τα 17.000 μέλη του Επιμελητηρίου. Το πρώτο αξιόπιστο δείγμα αναμένεται να είναι επεξεργασμένο στις 20 Αυγούστου, αλλά όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Επιμελητηρίου Απ. Αθανασός ήδη οι πρώτες απαντήσεις που δόθηκαν χθες δείχνουν μια «απογοητευτική κατάσταση», καθώς πολλές επιχειρήσεις από αυτές διαφαίνεται ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Κάλεσε τους επιχειρηματίες να ανταποκριθούν και να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο, που είναι δομημένο ανά τμήμα του Επιμελητηρίου, Εμπορικό, Μεταποίησης και Υπηρεσιών, χωροταξικής κατανομής των επιχειρήσεων και αριθμό προσωπικού.

Οι 1.500 επιχειρήσεις επιλέχθηκαν τυχαία και ο κάθε υπεύθυνος θα πρέπει να απαντήσει σε 57 ερωτήσεις με 15 θέματα. Η συμμετοχή είναι ανώνυμη, ενώ οι απαντήσεις θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για στατιστικούς λόγους.

Οι δεκαπέντε ενότητες, αφορούν στην ταυτότητα των επιχειρήσεων, τη γενική τους κατάσταση, τον τζίρο, τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες, τη ρευστότητα, τις τράπεζες (δάνεια, πρόβλημα εξυπηρέτησης, εγγυητικές επιστολές), τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές, την επενδυτική δραστηριότητα, την παραγωγική δυναμικότητα, τους εργαζόμενους (αριθμός, μισθοδοσία, έγκαιρη καταβολή μισθού μείωση αποδοχών κ.ά.), τα άμεσα προβλήματα της επιχείρησης, την πολιτική κατάσταση, την εγκληματικότητα και πώς επηρεάζει την επαγγελματική δραστηριότητα και αν υπήρξαν θύματα κλοπής, ληστείας κ.ά. Στο ερωτηματολόγιο υπάρχει και ενότητα διατύπωσης προτάσεων. Οι επιχειρηματίες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «για το τι πρέπει να γίνει».

Ο κ. Αθανασός τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που το Επιμελητήριο επιχειρεί μία τέτοια καταγραφή των προβλημάτων των επιχειρήσεων στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε και τα στοιχεία που θα προκύψουν θα βοηθήσουν το Επιμελητήριο να αναλάβει πρωτοβουλίες επίλυσής τους.

«Αγκαλιάστηκε» το πρόγραμμα «Κάθε Τρίτη βγαίνουμε Βόλο»

Πενήντα επιχειρήσεις συμμετέχουν μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα «Κάθε Τρίτη βγαίνουμε Βόλο» το οποίο συμπληρώνει ένα μήνα ζωής ενώ από σήμερα συμμετέχει και το Αστικό ΚΤΕΛ με ειδικά δρομολόγια κάθε Τρίτη για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Κάλεσμα σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν αλλά και σε πολίτες να βγουν και να διασκεδάσουν οικονομικά απηύθυναν σήμερα οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, Εταιρεία Ανάπτυξης Επιμελητηρίου, Δήμος Βόλου, Ένωση Ξενοδόχων και Αστικό ΚΤΕΛ.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα μέσα σε ένα λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ, ντυμένο με αφίσες του προγράμματος, οι δημοσιογράφοι έκαναν τη διαδρομή λιμάνι, Ιάσονος, Φιλελλήνων, Δημητριάδος και πάλι λιμάνι και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα. Χρειάστηκε όμως μία ώρα για τη διαδρομή καθώς και οι δύο κεντρικοί δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Απ. Αθαναστός, «στόχος μας είναι να περάσουμε ένα μήνυμα συναίνεσης και συνεργασίας των φορέων και των πολιτών προκειμένου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να τονώσουμε την αγορά». Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Επιμελητηρίου ανακοίνωσε παράλληλα ότι από σήμερα στο πρόγραμμα «Κάθε Τρίτη βγαίνουμε Βόλο» θα συμμετέχει και το Αστικό ΚΤΕΛ, καθώς από τις 11 το βράδυ μέχρι και τις 5 τα ξημερώματα θα πραγματοποιεί δρομολόγια Αλυκές – Αγριά διασχίζοντας και το κέντρο του Βόλο με μειωμένο εισιτήριο (1,10 ευρώ).

Μάλιστα στις προθέσεις της εταιρίας του Επιμελητηρίου, όπως αναφέρθηκε, είναι να υπάρξει συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλο, τα ταξί ή ακόμη και τα πρατήρια καυσίμων. Συμπαραστάτης στην προσπάθεια αυτή είναι και η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας που διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια για το πρόγραμμα στους πελάτες των ξενοδοχείων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου Σ. Μπαρτζιώκα τόνισε πως η πρωτοβουλία που λήφθηκε έχει «αγκαλιαστεί» από τους πολίτες και από τις επιχειρήσεις σε όλο τον ενιαίο Δήμο και δίνει τη δυνατότητα, όπως πρόσθεσε, «στους συμπολίτες μας να βγουν έξω, να διασκεδάσουν, με χαμηλότερες τιμές, ενώ παράλληλα θα τονωθούν και οι επιχειρήσεις της περιοχής μας».

Μέχρι τις 5 το πρωί Αστικό λεωφορείο

Η χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε μέσα σε λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ, που κινήθηκε στο κέντρο της πόλης. Στις 12 το μεσημέρι με την κίνηση να κτυπάει «κόκκινο».

Την ανάγκη για τόνωση της αγοράς και της πόλης γενικότερα εξέφρασε και ο Γ. Λαδόπουλος, αντιπρόεδρος της ΕΑΕΜ και πρόεδρος ιδιοκτητών λεωφορείων. Όπως ανέφερε, κάθε Τρίτη από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα θα υπάρχει νέα γραμμή των ΚΤΕΛ με αφετηρία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Δημητριάδος με Μαυροκορδάτου). Οι ώρες που θα εκτελούνται τα δρομολόγια θα είναι 23.00, 24.00, 01.00, 02.00, 03.00, 04.00. Η διαδρομή που θα ακολουθείται είναι: Διαδρομή προς Αλυκές: Δημητριάδος – Λαμπράκη – Αθηνών – Πευκακίων – Ηρ. Πολυτεχνείου – Αγησάνδρου – Βάκχου – Δουλκέρογλου – Ε.Ο Αθηνών Βόλου – Σέκερη – Γ. Λαμπράκη – Ιάσονος Διαδρομή προς Αγριά: Πολυμέρη – Ε.Ο. Τσαγκαράδας Χορευτού – Δημοκρατίας – Ηρ. Πολυτεχνείου (Αγριά) – Προς ΕΨΑ – Επ. Οδός Αγριάς Μηλεών – Εθν. Αντιστάσεως – Ρήγα Φεραίου – LIDL – Ε.Ο. Τσαγκαράδας Χορευτού – Πολυμέρη -Φιλελλήνων – Πανεπιστήμιο.

Τα δρομολόγια αρχίζουν από σήμερα Τρίτη 7 Αυγούστου και θα εκτελούνται κάθε Τρίτη για ένα χρόνο. Το εισιτήριο θα κοστίζει 1,10 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στάσεις θα γίνονται στις υπάρχουσες του Αστικού ΚΤΕΛ και στην οδό Πευκακίων όπου υπάρχουν κέντρα διασκέδασης. Επίσης για την προβολή του προγράμματος σε όλα τα λεωφορεία θα αναρτηθούν αφίσες του προγράμματος.

Τέλος στο διαδίκυο, στην ιστοσελίδα www.volosday.gr, οι πολίτες θα μπορούν να βρουν τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και το μενού που προσφέρουν ενώ έχουν τη δυνατότητα επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο πρόγραμμα να δηλώσουν συμμετοχή.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το