Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο

Συντονισμός φορέων στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Ν. Πηλίου
Συντονισμός φορέων στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Ν. Πηλίου

 

Σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκινά επίσημα την ερχόμενη Τετάρτη 1 Μαΐου, δηλώνουν οι Δημοτικές Αρχές Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, οι αρμόδιες αρχές και οι ομάδες εθελοντών που δραστηριοποιούνται στις δυο περιοχές. Στους δυο Δήμους συνεδρίασαν πρόσφατα τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (ΣΤΟ) για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τη θωράκιση των δασικών και όχι μόνο εκτάσεων από το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

Πανέτοιμες για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο δηλώνουν η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου, οι αρμόδιες Αρχές, καθώς και οι ομάδες εθελοντών. Σχετικές επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ), με κυρίαρχο αντικείμενο την καλύτερη δυνατή οργάνωση και το συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τη Δημοτική Αρχή ότι στο πλαίσιο των ενεργειών για τη «θωράκιση» της ευρύτερης περιοχής από το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού των πρανών κατά μήκος του εθνικού και εσωτερικού οδικού δικτύου, καθώς και των μονοπατιών από χόρτα, απορρίμματα και φερτές ύλες.

Το πλάνο όλων των συναρμόδιων φορέων για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιπολίες δημοτικών υπαλλήλων, πυροσβεστών, αστυνομικών, αλλά και εθελοντών στα δάση, καθώς και στα αρμοδίως χαρακτηριζόμενα ως επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιών σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, ξεκίνησε και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την τήρηση και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και «θωράκισης» από το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Στην ίδια συνεδρίαση επισημάνθηκε από όλους τους αρμόδιους η πλήρης ετοιμότητα τόσο του ανθρώπινου δυναμικού, όσο και των μηχανημάτων, δημοτικών, υπηρεσιακών και ιδιωτικών.

Καθοριστική, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΤΟ Ζαγοράς – Μουρεσίου, θα είναι και τη φετινή αντιπυρική περίοδο η συμβολή στη «θωράκιση» της ευρύτερης περιοχής των μελών του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ), το οποίο εδρεύει στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου, καθώς και των αγροτών της αντίστοιχης Ζαγοράς, οι οποίοι θα συνδράμουν αν χρειαστεί τη Δημοτική Αρχή και τις συναρμόδιες Αρχές με τις υδροφόρες και τα ψεκαστικά τους μηχανήματα.

«Είμαστε πανέτοιμοι για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο» επισήμανε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «καθώς καταρτίσαμε το σχέδιο δράσης και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και οι αντίστοιχες Αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες, που τους αναλογούν. Με τον απαιτούμενο προγραμματισμό και συντονισμό βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και τα μηχανήματα, για την προστασία και τη «θωράκιση» της ευρύτερης περιοχής μας από το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών. Αρχίζουν περιπολίες, γίνεται ενημέρωση των πολιτών για την τήρηση και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, ενώ συνεργεία του Δήμου θα εκτελούν εργασίες καθαρισμού των πρανών κατά μήκος του εθνικού και του εσωτερικού οδικού δικτύου, καθώς και των μονοπατιών της ευρύτερης περιοχής από χόρτα, απορρίμματα και φερτές ύλες. Καθοριστική θα είναι η συμβολή των εθελοντών, ενώ στην πλήρη διάθεσή μας είναι όλα τα μηχανήματα, δημοτικά, υπηρεσιακά και ιδιωτικά. Η ευρύτερη περιοχή μας είναι «θωρακισμένη» από το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών και στην προσπάθειά μας θέλουμε και τη βοήθεια των πολιτών» προσέθεσε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

 

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου

Σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου βρίσκονται και στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, όπως επισημάνθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου. Ήδη έχει καταρτιστεί σχέδιο από τον αντιδήμαρχο αρμόδιο σε θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Θαν. Φλέρη, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιάς κατά την καλοκαιρινή περίοδο ανά περιοχή.

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στον καθαρισμό τους από τα ξερά χόρτα, ενώ συνεργεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου προχωρούν στον καθαρισμό των πρανών κατά μήκος του εθνικού και εσωτερικού οδικού δικτύου, καθώς και των μονοπατιών από χόρτα, απορρίμματα και φερτές ύλες.

Τα μικρά οχήματα του Δήμου έχουν συντηρηθεί και είναι έτοιμα να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ η Δημοτική Αρχή προσβλέπει και στη βοήθεια των εθελοντών εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

«Είμαστε πανέτοιμοι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, καθώς έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες βάσει του σχεδίου που έχει καταρτίσει η Πολιτική Προστασία του Δήμου. Η συνεργασία μας με τους εθελοντές είναι πάντα άριστη και τους ευχαριστούμε για τη βοήθεια που παρέχουν κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νικ. Φορτούνας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το