Τοπικά

Σε νέα στέγη 10 Νηπιαγωγεία στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Στη μετεγκατάσταση 10 Νηπιαγωγείων που σήμερα στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους, στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία, προχωρά η Δημοτική Αρχή Βόλου, στο πλαίσιο ενός συνολικού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού που υλοποιεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή Βόλου, με ένα συντονισμένο σχέδιο ορθολογικής αξιοποίησης των δημοτικών κτιρίων, εξοικονομεί χώρους για τις ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες, καλύπτοντας πρωτίστως τις ανάγκες για πιο ανθρώπινες συνθήκες στην εκπαίδευση των παιδιών.

Οι προτάσεις του προγράμματος σχολικής στέγης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αρκετές από τις οποίες είναι άμεσα υλοποιήσιμες – από τον ερχόμενο κιόλας Σεπτέμβρη – ενώ άλλες έχουν ορίζοντα πενταετίας, παρουσιάστηκαν αναλυτικά σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινιώτη, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Απ.Παντσά και την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ.Σ.Μπαρτζιώκα.
Όπως επισήμανε ο κ.Σκοτινιώτης, το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου εντοπίζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως στα νηπιαγωγεία, πολλά από τα οποία λειτουργούν σε εντελώς απαράδεκτες για την εποχή μας συνθήκες, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι λείπουν τα προβλήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (κυρίως ανάγκη εκτεταμένων συντηρήσεων λόγω παλαιότητας πολλών διδακτηρίων).
«Σε μια εποχή που δαπάνες για την Παιδεία διαρκώς περιορίζονται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται με το χειρότερο τρόπο, η Δημοτική Αρχή του Βόλου, αισθανόμενη το βάρος της κοινωνικής ευθύνης απέναντι στα παιδιά και την εκπαίδευση, επιχειρεί πραγματική τομή στην αντίληψη που μέχρι τώρα είναι κυρίαρχη στο χώρο της Αυτοδιοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και πρόσθεσε:

«Ο Δήμος Βόλου δεν περιορίζεται στη διεκδίκηση πόρων για τη σχολική στέγη μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά κάνει και δική του υπόθεση την επίλυση του διδακτηριακού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώσαμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (θα ακολουθήσει για τη δευτεροβάθμια) με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει μόνο την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, αλλά καινοτομεί, αφού προβλέπει, για πρώτη φορά, την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές για τη στέγαση διδακτηρίων, μέσα από αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου, που έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χώρων και πόρων», κατέληξε ο Δήμαρχος.
Συνολικά, σε Βόλο και Νέα Ιωνία μεταστεγάζονται από την ερχόμενη εκπαιδευτική περίοδο 10 Νηπιαγωγεία, εκ των οποίων τα 6 από μισθωμένα σε δημοτικά κτίρια, τα 2 από δημόσια (συστεγαζόμενα) σε δημοτικά κτίρια (μόνα τους) και τα άλλα 2 σε νεόδμητα κτίρια. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, εξοικονομούνται σε άμεσο χρόνο μισθώματα συνολικού ετήσιου ύψους 18.698,64€. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι διασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες εκπαίδευσης των νηπίων σε χώρους κατάλληλους για τη σωστή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Συγκεκριμένα:

Στη Νέα Ιωνία λειτουργούν συνολικά 17 Νηπιαγωγεία, εκ των οποίων τα 3 σε μισθωμένα κτίρια. Μεταστεγάζονται 2 από τα μισθωμένα Νηπιαγωγεία (15ο & 16ο) σε δημοτικά κτίρια. Επίσης, μεταστεγάζεται μέρος του 13ου  Νηπιαγωγείου στον παρακείμενο δημοτικό παιδικό σταθμό, βελτιώνοντας τη λειτουργία του, δεδομένου ότι συστεγάζεται με το 4ο Νηπιαγωγείο. Τέλος, μεταστεγάζεται το 12ο Ν.Ιωνίας σε δικό του νεόδμητο δημοτικό κτίριο, το οποίο έχει ανεγερθεί στον αύλειο χώρο του 12ου Δημοτικού.
Επομένως, σε όλη τη Νέα Ιωνία παραμένει ένα μισθωμένο Νηπιαγωγείο, το 14ο Νηπιαγωγείο (Θράκης).

Στο Βόλο λειτουργούν 38 Νηπιαγωγεία, εκ των οποίων τα 11 σε μισθωμένα κτίρια. Από τα 11 αυτά Νηπιαγωγεία μεταστεγάζονται σε δημοτικά κτίρια από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη 2 Νηπιαγωγεία (4ο και 15ο) και εντός της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς άλλα 2 (14ο και 24ο, τα οποία συστεγάζονται σήμερα σε ακατάλληλο μισθωμένο κτίριο). Επίσης, μεταστεγάζονται 2 Νηπιαγωγεία, τα οποία στεγάζονταν εντός Δημοτικών Σχολείων, το 17ο, το οποίο αποκτά το δικό του βιοκλιματικό κτίριο (έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας), καθώς και το 35ο, το οποίο στεγάζεται στο 28ο Δημοτικό Σχολείο και με πρωτοβουλία του Δήμου θα μεταφερθεί στο Πολυδύναμο Κέντρο στα Αϊβαλιώτικα.
Επομένως, στη Δημοτική Ενότητα Βόλου παραμένουν σε μισθωμένα κτίρια 7 Νηπιαγωγεία.
Στη Ν. Ιωνία

Σύμφωνα με τη Δημοτική αρχή τα 17 σχολεία που θα μεταφερθούν σε άλλα κτίρια είναι:

Tο 16ο Νηπιαγωγείο το οποίο στεγάζεται σε μισθωμένο κατάστημα επί της οδού Δορυλαίου με Ικονίου, μεταστεγάζεται σε δημοτικό κτίριο επί της οδού Μαγνησίας με Προύσσης.

Το 15ο νηπιαγωγείο το οποίο στεγάζεται σε μισθωμένο κατάστημα στις οδούς Μαιάνδρου με Ευβοίας, μεταστεγάζεται σε δημοτικό κτίριο επί της οδού Κρήτης 34-36.

Το 13ο και 4ο Νηπιαγωγείο τα οποία λειτουργούν σε βάρδια, στεγάζονται σε δημόσιο κτίριο επί των οδών Χρ. Λούλη και Γανοχώρας μεταστεγάζονται στον παρακείμενο παιδικό σταθμό, στην περιοχή «Κουφόβουνο», Νέας Ιωνίας.

Το 12ο Νηπιαγωγείο το οποίο στεγάζεται σε δημόσιο κτίριο μεταστεγάζεται σε δικό του νεόδμητο δημοτικό κτίριο, το οποίο έχει ανεγερθεί στον αύλειο χώρο.

Το 7ο και το 9ο Νηπιαγωγείο προτείνεται η ανέγερση τους στο οικόπεδο επί της οδού Ζάχου, όπου θα ανεγερθεί και το νέο 9ο δημοτικό σχολείο.

Στο Βόλο

Για το 22ο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο, επί της οδού Γαλλίας 132 θα γίνει ανεύρεση οικοπέδου και ανέγερση νέου κτιρίου.

Το 4ο Νηπιαγωγείο το οποίο στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο επί της οδού Σταθά 62, μεταφέρεται στις αίθουσες του 17ου Νηπιαγωγείου Βόλου στην οδό Βλαχάβα 155.

Το 21ο Νηπιαγωγείοπου στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο επί της οδού Περσέως 6, στη Νέα Δημητριάδα, μεταστεγάζεται στον αύλειο χώρο του 21ου Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Ορμινίου όπου θα ανεγερθεί νέο κτίριο.

Το 17ο Νηπιαγωγείο μεταστεγάζεται στην οδό Β. Κατράκη, στη συνοικία Καραγάτς.

Τα 14ο και 24ο Νηπιαγωγεία τα οποία σε μισθωμένο κτίριο με βάρδια, επί της οδού Μεταμορφώσεως 170 μεταστεγάζονται στο κτίριο της πρώην Πρόνοιας, Κουντουριώτου 146-Σολωμού-Βασάνη.

Για το 5ο Νηπιαγωγείο το οποίο λειτουργεί εντός του 10ου Δημοτικού Σχολείου στις οδούς Κύπρου με Εθν. Αντιστάσεως προτείνεται η ανέγερση νέου ΝΠ στον αύλειο χώρο του 10ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Για τα 11ο και 12ο Νηπιαγωγεία απαιτείται εξεύρεση οικοπέδου και ανέγερση νέου διδακτηρίου.

Το 15ο Νηπιαγωγείο που λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο επί της οδού Παναγούλη μεταστεγάζεται σε δημοτικό κτίριο της περιοχής Χρυσοχοϊδη επί της οδού Χιονοδρόμου Παππά.

Για το 31ο Νηπιαγωγείο που λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο στις Αλυκές στην οδό Αντιγόνης 11 προτείνεται η ανέγερση νέου κτιρίου για το 27ο ΔΣ Βόλου και για το 31ο Νηπιαγωγείο

Το 35ο Νηπιαγωγείο που συστεγάζεται με το 28ο Δημοτικό στα Αϊβαλιώτικα (Νέες Παγασές) μεταστεγάζεται εντός του Πολυδύναμου κέντρου στα Αιβαλιώτικα.

Επίσης γίνεται ευρύτερη χωροθέτηση Νηπιαγωγείων της περιοχής ή και παραρτημάτων συγκεκριμένα για τον Παιδικό Σταθμό Αγίου Αντρέα όπου θα γίνει χρησιμοποίηση ενός αυτόνομου τμήματος και για τα εργαστήρια εικαστικών τεχνών Ολυμπιονίκη, Αγνώντα με Κουρουνιώτου (Κάραγατς).

Στη Ν. Αγχίαλο
Για το 2ο Νηπιαγωγείο 2ο Ν. Αγχιάλου που στεγάζεται σε μισθωμένο προτείνεται η ανέγερση νέου Νηπιαγωγείου σε υπάρχον χαρακτηρισμένο οικόπεδο.

Προς ένταξη στο ΕΣΠΑ
Στα όρια του Δήμου Βόλου λειτουργούν 64 Δημοτικά Σχολεία τα οποία διαθέτουν 501 τμήματα βάσει οργανικότητας και 628 αίθουσες. Ο μέσος όρος ανά τμήμα είναι 17 μαθητές (κρίνεται ικανοποιητικός). Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι αυτός ο μέσος όρος ισχύει και για τα σχολεία εντός πόλης όπου οι ανάγκες είναι πιο αυξημένες.

Τη σχολική χρονιά 2012-2013 στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Βόλου φοίτησαν 8.749 μαθητές, εκ των οποίων οι 7.262 στα δημοτικά της πόλης του Βόλου (πρώην Δήμοι Βόλου και Ν. Ιωνίας).

Οι προτάσεις για τα Δημοτικά σχολεία του Βόλου αφορούν το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, που προβλέπει κατασκευή νέου κτιρίου στην πλατεία Ζέρβα, την ανέγερση νέας μονάδας για το 27ο Δ.Σ. στις Αλυκές και την ανέγερση νέου κτιρίου για το 10ο Δημοτικό Σχολείο. Και οι τρεις προτάσεις βρίσκονται στη διαδικασία ένταξη στο ΕΣΠΑ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το