Photo Gallery, Τοπικά

Σε λειτουργία η εφαρμογή για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης τις τελευταίες ημέρες

Πρεμιέρα έκανε χθες η ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων καταβολής του επιδόματος από τα νοικοκυριά, που καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους. Πάντως οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν σημειώσει πτώση τις τελευταίες ημέρες και κυμαίνονται στην περιοχή του Βόλου από 1,310 μέχρι 1,368 ευρώ το λίτρο.

Η εφαρμογή στη ΓΓΠΣ άνοιξε με ένα μήνα καθυστέρηση από την ημερομηνία έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή ανάλογη με αυτή του κίνησης. Στη Μαγνησία σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η μέγιστη κατανάλωση που θα επιδοτηθεί, ανέρχεται σε 960 λίτρα, με αναλογία 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο θερμαινόμενης κατοικίας, ενώ η μέγιστη επιστροφή φόρου στη ζώνη Γ’, όπου έχει ενταχθεί ο Νομός, φθάνει τα 269 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, με την έναρξη της εφαρμογής, δικαιούχοι της επιστροφής θα είναι και ένοικοι πολυκατοικιών με αυτονομία θέρμανσης, που δεν θα λειτουργήσουν τα καλοριφέρ…

Η επιστροφή φόρου θα γίνει ανάλογα με τα χιλιοστά επιβάρυνσης επί των κοινοχρήστων ανά διαμέρισμα πολυκατοικίας, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εξαίρεσης όσων αποφασίσουν ότι δεν θα λειτουργήσουν το σύστημα θέρμανσης. Και οι μη χρήστες της θέρμανσης στην πολυκατοικία θα παίρνουν επιστροφή ενός μικρού ποσού φόρου, δηλώνοντας στην αίτηση ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, χωρίς να συμπληρώσουν ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση. Βασική προϋπόθεση πάντως είναι η πολυκατοικία να έχει προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης. Η επιστροφή φόρου δηλαδή χορηγείται όχι για την κατανάλωση, αλλά για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Δηλαδή, ένας φορολογούμενος που ζει σε διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση, θα λάβει επιστροφή φόρου ανάλογα με τα χιλιοστά του διαμερίσματός του, έστω και αν δεν «ανάψει» καθόλου το καλοριφέρ μέσα στη χειμερινή σεζόν.

Σημειώνεται ότι επιστροφή φόρου δικαιούνται οι άγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Για τους δικαιούχους με προστατευόμενα μέλη προβλέπεται επιπλέον όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και τρία.

Εξάλλου οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, επειδή το εισόδημά τους ήταν πολύ χαμηλό και άρα δεν είχαν υποχρέωση υποβολής δήλωσης, δεν θα χρειαστεί να σπεύσουν στην Εφορία, για να υποβάλουν εκπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το μόνο που θα κάνουν, είναι να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μία υπεύθυνη δήλωση, ότι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί για εξαίρεση υποβολής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ, αν πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους ή 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για λοιπούς φορολογουμένους, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επίσης τίθεται πλαφόν επιφανείας, που είναι τα 120 τετραγωνικά μέτρα πρώτης κατοικίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει, ότι φορολογούμενος με κατοικία 140 τ.μ. δεν θα λάβει επιστροφή. Θα πάρει επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που απαιτείται για τα 120 τ.μ., εφόσον φυσικά καλύπτει τα υπόλοιπα κριτήρια.

Απευθείας εξαιρούνται της επιδότησης όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία αποτελούν τεκμήρια.

Οι διαχειριστές πολυκατοικιών

Βασική προϋπόθεση εξάλλου είναι ο φορολογούμενος να έχει κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet, ενώ οι διαχειριστές πολυκατοικιών ή εκπρόσωποί τους, μπορούν να δημιουργήσουν το προφίλ της πολυκατοικίας, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση επιδόματος στους ενοίκους – ιδιοκτήτες.

Η εφαρμογή φαίνεται απλή. Ο διαχειριστής πολυκατοικίας δεν χρειάζεται περισσότερα στοιχεία από τους προσωπικούς του κωδικούς, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το ονοματεπώνυμο του κάθε χρήστη του διαμερίσματος, τον αριθμό των διαμερισμάτων και τα χιλιοστά της επιβάρυνσης επί των κοινοχρήστων που τους αναλογούν.

Με την πληκτρολόγηση του κωδικού πρόσβασης και του password, ο φορολογούμενος μπαίνει στην πρώτη σελίδα, όπου πρέπει να κλικάρει την επιλογή «Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης». Αυτόματα μεταφέρεται στην επόμενη σελίδα, όπου πληκτρολογώντας τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, εμφανίζονται η διεύθυνση όπου βρίσκεται η πολυκατοικία, η πόλη και ο ταχυδρομικός κωδικός.

Ο χρήστης συμπληρώνει τον αριθμό των διαμερισμάτων και στην επόμενη σελίδα αντιστοιχίζει σε κάθε διαμέρισμα το ονοματεπώνυμο του ενοικιαστή – ιδιοκτήτη, τον όροφο και τα χιλιοστά επιβάρυνσης επί των κοινοχρήστων.

Με τη συμπλήρωση αυτών των πεδίων, δημιουργείται το προφίλ της κάθε πολυκατοικίας. Αναμένεται εξάλλου να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αίτησης καταβολής της επιστροφής. Στην εν λόγω αίτηση θα ζητούνται τα στοιχεία, που θα αφορούν το τιμολόγιο αγοράς πετρελαίου -τα στοιχεία θα διασταυρώνονται μέσω του συστήματος Ήφαιστος – ενώ για κάθε χρήστη διαμερισμάτων ή και μονοκατοικιών θα ζητείται ο τραπεζικός λογαριασμός, στον οποίο θα πιστώνεται η επιστροφή φόρου, εντός 14 ημερών από την υποβολή του αιτήματος, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η εφαρμογή δεν φαίνεται να προκαλεί προβλήματα, εκτός και αν οι διαχειριστές συμπληρώνουν στοιχεία… άλλα αντ’ άλλων.

Στ. Δημόπουλος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το