Τοπικά

Σε λίγες ημέρες η ανακαίνιση του «Ματσάγγου»

ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή ενός κτιρίου της πρώην καπνοβιομηχανίας «Ματσάγγου» σε κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο οποίο θα στεγαστεί το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε χθες την έγκριση για υπογραφή σύμβασης κατασκευής για το έργο: «Αποκατάσταση Τμήματος πρώην Καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου και μετατροπή του σε Πανεπιστημιακό κτίριο για τις ανάγκες του Τμήματος Οικονομικών Επιστήμων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στο Βόλο», προϋπολογισμού 9.717.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός «ως αιρετή Περιφέρεια στηρίζουμε έμπρακτα την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Θεσσαλία αναβαθμίζοντας τις κτιριακές υποδομές όπου αυτές δεν πληρούν τις σύγχρονες ανάγκες τις ακαδημαϊκής και σπουδαστικής κοινότητας. Με την ανακαίνιση αυτού του ιστορικού κτιρίου οι νέοι επιστήμονες πρόκειται να έχουν στη διάθεσή τους υποδομές υψηλών προδιαγραφών, οπού θα πραγματοποιείται αναβαθμισμένου επιπέδου έρευνα και διδασκαλία. Σε μια δύσκολη στιγμή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας σημαντικά έργα, που διαχέουν παράλληλα κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία και στηρίζουν θέσεις εργασίας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και με την υπάρχουσα δομή του για να παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση».

Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση τμήματος του κτιρίου της πρώην καπνοβιομηχανίας «Ματσάγγου» για χρήση του για τις ανάγκες του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το συγκρότημα της πρώην καπνοβιομηχανίας «Ματσάγγου», ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Βόλου, μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου, Π. Μελά, Ερμού και Μακεδονομάχων. Αποτελείται από πέντε κτίρια κτισμένα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το κτίριο που πρόκειται να μετατραπεί σε Πανεπιστημιακό κτίριο βρίσκεται μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου, Π. Μελά, Μακεδονομάχων και στοάς Ματσάγγου και κτίστηκε το 1936-37. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου και του μοντέρνου κινήματος και είναι κατασκευασμένο από φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και τοίχους πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή. Το βορεινό τμήμα (28ης Οκτωβρίου) είναι τριώροφο με υπόγειο και δώμα και το νότιο τμήμα (στοά Ματσάγγου) είναι τετραώροφο με υπόγειο και δώμα. Η αλλαγή χρήσης από βιομηχανικό σε κτίριο εκπαίδευσης γίνεται με όλους τους όρους και τις προδιαγραφές που απαιτούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενίσχυση του φέροντος οργανισμού σύμφωνα με τη στατική μελέτη, ούτως ώστε το κτίριο να είναι απολύτως ασφαλές με βάση τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό. Οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του κτιρίου για θέρμανση, πυροπροστασία, πυρασφάλεια, φυσικό αερισμό, ηλιοπροστασία, κ.λπ. Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα από τον αρχικό σχεδιασμό, ούτως ώστε το κτίριο να υπακούει στις επιταγές για βιοκλιματική λειτουργία και κατά το δυνατόν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Η συνολική μεικτή επιφάνεια δόμησης είναι 3.711 τ.μ. και σύμφωνα με το εγκεκριμένο Κτιριολογικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:

– Δεκατρείς αίθουσες διδασκαλίας (συνολ. εμβαδού) 990 τ.μ.

– Αμφιθέατρο 140 θέσεων: 170 τ.μ.

– Είκοσι εννιά γραφεία: (συνολ. εμβαδού) 461 τ.μ.

– Δύο χώρους Διοίκησης: (συνολ. εμβαδού) 90 τ.μ.

– Λοιπούς χώρους (κυλικείο, χώροι φοιτ. εργασιών – καθηγητών, αποθήκες, αρχείο, κ.λπ.): (συνολ. εμβαδού) 665 τ.μ.

– Υπόγειους χώρους: (Η/Μ εγκαταστάσεις) 400 τ.μ.

– Χώρους κυκλοφορίας: 935 τ.μ.

Φορέας υλοποίησης του υπόψη έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κύριο του έργου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το ποσό της προς υπογραφή σύμβασης είναι 5.169.826,60 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Μάιο 2012 και προχωρεί σε σύναψη σύμβασης μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς τμήματος οικοπέδου που απαιτούνταν με εθνικούς πόρους και την έκδοση της άδειας δόμησης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015. Ακολουθεί άμεσα η σύναψη της σχετικής σύμβασης μεταξύ Πανεπιστημίου και αναδειχθέντα αναδόχου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το