Photo Gallery, Τοπικά

Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι έμποροι του Βόλου

Τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου διαφάνηκαν άλλη μια φορά χθες στη συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, παρουσία ωστόσο μόλις 80 εμπόρων…

 

Σε κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους επαγγελματοβιοτέχνες θα προχωρήσουν οι έμποροι, όπως αποφάσισαν χθες σε συνέλευση, στην οποία όμως δεν έδωσαν δυναμικό «παρών». Οι έμποροι αποφάσισαν να αποκλείσουν συμβολικά τις τράπεζες και την Εφορία σε ημερομηνία που θα καθοριστεί με τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου διαφάνηκαν άλλη μια φορά χθες στη συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, παρουσία ωστόσο μόλις 80 εμπόρων… Τα προβλήματα της ρευστότητας, των χαρατσιών, του υψηλού ΦΠΑ, αλλά και το μνημόνιο κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις εμπόρων, που χωρίς να κάνουν αυτοκριτική, εντόπισαν την παθογένεια του συστήματος σε όλους τους άλλους, κυβέρνηση, τρόικα, πολυεθνικές, πολυκαταστήματα, τράπεζες, παραεμπόριο κ.ο.κ.

Σα να ήρθαν οι πολυεθνικές μόλις χθες στην Ελλάδα, σα να δημιουργήθηκαν τα πολυκαταστήματα χθες, σα να ήταν χθες που εμφανίστηκαν οι παράνομοι λιανέμποροι, σα να είναι κάτι νέο η πολιτική των τραπεζών με τα υψηλά επιτόκια και τα δάνεια «θηλιά».

Πάνω σε αυτά τα στοιχεία κινήθηκαν σχεδόν όλες, εκτός ελαχίστων, ενός-δύο, οι τοποθετήσεις εμπόρων, ενώ δεν έλειψαν και οι πολιτικές τοποθετήσεις, υπό το μανδύα φυσικά του «όλοι μαζί να αγωνιστούμε».

Από τη συνέλευση δεν απουσίασαν και οι εντάσεις, ενώ απρόκλητη επίθεση δέχτηκαν οι δημοσιογράφοι από τον εκπρόσωπο της Αγωνιστικής Συνεργασίας Αθ. Κατσαγιώργη, που κατήγγειλε ότι «οι δημοσιογράφοι δεν τον παρουσιάζουν»…

Στις προτάσεις που κατέθεσαν έμποροι για κινητοποιήσεις, ήταν μεταξύ άλλων το κλείσιμο καταστημάτων, η κατάληψη της Εφορίας Βόλου, αποκλεισμός της Τράπεζας της Ελλάδος, να αναλάβουν οι εμπορικοί σύλλογοι και τα επιμελητήρια το ελεγκτικό έργο πάταξης του παραεμπορίου κ.λπ.

Γεγονός είναι ότι άλλη μια φορά οι έμποροι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΒ) και δεν έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συνέλευση, ενώ φαίνεται πως διαφεύγει από τους περισσότερους πως η αγορά είναι παγκοσμιοποιημένη και τα πολυκαταστήματα, θέλουμε δεν θέλουμε, βρίσκονται ανάμεσά μας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κων. Τσέλιος πρότεινε συμβολικό αποκλεισμό της ΤτΕ, ώστε να δοθεί το μήνυμα στις τράπεζες για απελευθέρωση της χρηματοδότησης, ζήτησε να δοθεί παράταση 6 χρόνια από το ΤΕΜΠΜΕ, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 18% και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, καθώς το 60% των εμπόρων δεν πληρώνουν και τα 900 ευρώ είναι πολλά λεφτά σήμερα.

Το μέλος της διοίκησης του ΕΣΒ Απ. Νάσιος ζήτησε να εκχωρηθεί η δυνατότητα ελέγχου του παραεμπορίου στους εμπορικούς συλλόγους και τα επιμελητήρια και να σημαίνονται με σπρέι τα παράνομα προϊόντα, να ρυθμιστούν τα δάνεια και οι οφειλές στον ΟΑΕΕ και να στηρίξουν οι καταναλωτές το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, το φούρνο της γειτονιάς και το εμπορικό μαγαζί της γειτονιάς.

Επίθεση στα πολυκαταστήματα εξαπέλυσε ο κ. Κατσαγιώργης, που τόνισε ότι «δεν αποδίδουν φόρους» και πρότεινε μεταξύ άλλων κλείσιμο των καταστημάτων, ενώ ο Ν. Κανελλής ζήτησε να στηρίξουν οι έμποροι, όσους οι τράπεζες θα τολμήσουν να κατάσχουν εμπορεύματα και να καλύψουν όσους δεν θα μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι. Τόνισε δε ότι «το παραεμπόριο δεν είναι πληγή, είναι αποπροσανατολισμός, αλλά τα πολυκαταστήματα».

Υπέρ της αλλαγής του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων 9-7 συνεχές Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τάχθηκε ο έμπορος Κ. Ξάνθης, ενώ η κ. Παπαδούλη ζήτησε να μειωθούν τα ενοίκια των καταστημάτων και να αποκλείσουν τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ για τα προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την άποψη ότι θα βγούμε κερδισμένοι από την κρίση, διότι θα μάθουμε να στηριζόμαστε στα δικά μας πόδια και όχι σε ξύλινα, όπως μέχρι τώρα, εξέφρασε ο Βασ. Καραλής, ενώ η Θεανώ Διακόσια πρότεινε να συντονιστεί όλος ο εμπορικός κόσμος για να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 16%.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τ. Μπασδάνης τόνισε ότι ο έμπορος δεν έχει καταληκτική ημερομηνία, σταματάει μόνον όταν συνταξιοδοτηθεί και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους πολίτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους». Ζήτησε ακόμη να μη στραφεί η μία κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης, χαρακτήρισε σοβαρό το θέμα του παραεμπορίου και αναρωτήθηκε πότε μπήκε φρένο από τις αρχές στην εγκατάσταση πολυκαταστημάτων στο κέντρο της πόλης. Αναφορικά με το ωράριο δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί, ανέφερε ότι στο Επιμελητήριο λειτουργεί νομικό τμήμα, που συμβουλεύει όλους τους επαγγελματίες και για τα προβλήματα με τις τράπεζες κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα και κατέληξε με την καταναλωτική συνείδηση. «Να παράγουμε ελληνικά, να καταναλώνουμε ελληνικά και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει διαφημιστική καμπάνια» τόνισε ο κ. Μπασδάνης.

Παρόντες στη συνέλευση ήταν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κ. Λεβέντης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Απ. Αθανασός και ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων εμπόρων Θαν. Κοντονίνας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το