Τοπικά

Σε κατάληψη το Δημαρχείο Βόλου

ΟΤΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας προχωρεί σήμερα σε κατάληψη του Δημαρχείου Βόλου από τις 7 το πρωί ώς το τέλος του ωραρίου, ενώ χθες το βράδυ συναντήθηκαν με το δήμαρχο και ζήτησαν την έκδοση ψηφίσματος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέρ των εργαζομένων, που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Σε ανακοίνωση για τη σημερινή κινητοποίηση αναφέρονται τα εξής:

«Το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση της κυβέρνησης στις Υπηρεσίες και Δομές της Αυτοδιοίκησης.

Κανένας συνάδελφός μας δημοτικός αστυνόμος και σχολικός φύλακας να μη βρεθεί στο δρόμο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας».

 

Στη Σκόπελο

Τη στήριξή του στους αγώνες των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία στη διάρκεια της προχθεσινοβραδινής έκτακτης συνεδρίασής του σχετικό ψήφισμα ενάντια στην κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις των υπαλλήλων. Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης διαχώρισε τη θέση της καταθέτοντας ξεχωριστό ψήφισμα στήριξης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων. Στο μεταξύ, στο κλείσιμο του Δημαρχείου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στους ΟΤΑ προσανατολίζεται η Δημοτική Αρχή Σκιάθου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, το οποίο συγκλήθηκε προχθές το βράδυ για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στους ΟΤΑ, όπως είναι η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο των ΟΤΑ, όπως είναι κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απολύσεις» αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα «δίνουν τη χαριστική βολή στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες ρυθμίσεις (μείωση ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, κατάργηση οργανικών θέσεων, απαγόρευση προσλήψεων, απομάκρυνση κρίσιμων υπηρεσιών από το νησί, υποβάθμιση και υπολειτουργία σημαντικών δομών κ.λπ.), που έχουν ως τελικό στόχο την απαξίωση του θεσμού. Δήμαρχοι, σύμβουλοι και Δημοτικά Συμβούλια έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, αφού οι αποφάσεις παίρνονται ερήμην τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου διαμαρτύρεται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Σκοπέλου, ως αποτέλεσμα των παραπάνω ρυθμίσεων.

Απαιτεί την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την ενδυνάμωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντί της επιδιωκόμενης κατάργησής της.

Στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Ζητεί την κατανόηση των πολιτών, επαγγελματιών και επισκεπτών που υφίστανται ταλαιπωρία από τις δίκαιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων» τονίζεται στο ψήφισμα του Δήμου Σκοπέλου.

«Η απαξίωση των Δήμων από την πολιτική και τις αποφάσεις της κυβέρνησης» επισήμανε ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής «μας βρίσκει αντίθετους. Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να μην απολυθούν και ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών στα προβλήματα που προκύπτουν από τις κινητοποιήσεις» υποστήριξε ο δήμαρχος Σκοπέλου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας μείζονος μειοψηφίας του Σώματος κ. Χρ. Βασιλούδης ψήφισε το σχετικό ψήφισμα, σημειώνοντας ότι «το θεωρώ ευχολόγιο, διότι χρειάζονται πιο δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με τους άλλους Δήμους, οι οποίοι πρέπει να κλείσουν μέχρι τη λύση του προβλήματος. Με ευχές δεν λύνεται ο πρόβλημα» ήταν η θέση του κ. Βασιλούδη.

Στο μεταξύ, το ψήφισμα δεν ψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Ραμαντάνης και Ρόδιος, οι οποίοι κατέθεσαν άλλο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

Όχι στο κλείσιμο δομών – υπηρεσιών των Δήμων, αλλά διεύρυνσή τους.

Καμία απόλυση εργαζομένων στους Δήμους. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων.

Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο.

Ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών.

Καμία απόλυση εργαζόμενου σε κανένα Δήμο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Νέες προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Καμία μετακίνηση εργαζομένων της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ελληνική Αστυνομία.

Αλλαγή του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας, ως Υπηρεσίας του Δήμου, με αποκλειστικά καθήκοντα την εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενέστερων κοινωνικών και ειδικών ομάδων, την -όσο το δυνατό- πιο ανθρώπινη λειτουργία των πόλεων.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Υπηρεσιών.

Άμεση χρηματοδότηση των Δήμων για την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών αναγκών υπηρεσιών και δομών».

Τέλος, να αναφερθεί ότι χθες έγινε η αποκομιδή των απορριμμάτων στο νησί, καθώς είχαν σχηματιστεί σωροί εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων τις προηγούμενες ημέρες».

 

Στη Σκιάθο

Στο κλείσιμο του Δημαρχείου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στους ΟΤΑ, με την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις εργαζομένων, προσανατολίζεται η Δημοτική Αρχή Σκιάθου.

«Είναι πολύ πιθανό» τονίζει η αντιδήμαρχος Σκιάθου κ. Λίτσα Τσολοβίκου – Κανταράκη «μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στους ΟΤΑ να προχωρήσουμε ως Δημοτική Αρχή Σκιάθου στο κλείσιμο του Δημαρχείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές που θίγουν τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να τα δεχόμαστε όλα παθητικά. Πρέπει να αντιδράσουμε. Οι υπάλληλοι βρίσκονται σε αναβρασμό και ο Δήμος σε αναταραχή» καταλήγει η αντιδήμαρχος Σκιάθου.

 

Βαγγέλης Καραμάνης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το