Photo Gallery, Τοπικά

Σε ιδιόκτητα κτίρια των δημοτικών ενοτήτων θα στεγαστούν τα ΚΑΠΗ

Στόχος η μείωση των δαπανών κατά 25% στις κοινωνικές δομές

Δημιουργείται δημοτικό ιατρείο διακοπής καπνίσματος στο Βόλο

Ιδιόκτητα κτίρια αναζητεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες ο ενιαίος Δήμος Βόλου για να στεγάζει κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες αναδιαρθρώνονται με τη δημιουργία μιας κοινωφελούς επιχείρησης.

«Δεν υπάρχει προς το παρών συνένωση, δεν υπάρχει καμία κατάργηση. Αναζητούμε κατάλληλα ιδιόκτητα κτίρια για να στεγάσουμε όλες τις υπηρεσίες» τονίζουν από τον Δήμο, με τον αντιδήμαρχο κ. Α. Παντσά να επισημαίνει σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών δομών ότι πρέπει να υπάρξει οικονομία σε όλες τις κλίμακες και εργασιακή συνείδηση.

Στο μεταξύ άμεσα ανακοινώνεται η δημιουργία δημοτικού ιατρείου διακοπής του καπνίσματος.

Τη συνεργασία  των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δημοτικών Ενοτήτων που συναποτελούν το Δήμο Βόλου, έτσι ώστε  το νέο σχήμα που θα προκύψει, η Κοινωφελής Επιχείρηση, να είναι ευέλικτο, λειτουργικό και να κάνει οικονομίες κλίμακας  στο  25%  των σημερινών  δαπανών, χωρίς όμως να μειωθούν,  ούτε κατ’ ελάχιστο, οι κοινωνικές παροχές, ζήτησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Παιδείας  κ. Απόστολος Παντσάς, σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία  της ΤΕΔΚ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της  Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Βασίλης Κοντορίζος, η αντιπρόεδρος, υπεύθυνη του Κοινωνικού Τομέα κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη και οι εκπρόσωποι και διευθυντές των κοινωνικών δομών, των κοινωφελών επιχειρήσεων και  όσων άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών συγχωνεύονται στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βόλου.

Οι δομές που θα συγχωνευθούν σε μια κοινωφελή επιχείρηση είναι περισσότερες από 30 και ο αντιδήμαρχος ζήτησε να γίνεται οικονομία σε όλα τα αναλώσιμα, ακόμα και στην κίνηση των αυτοκινήτων, όπως ήδη άρχισε να συμβαίνει.

«Οφείλουμε όλοι, σε τούτη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να βάλουμε πλάτη και  με τις ιδέες μας  και τις προτάσεις μας να βοηθήσουμε το Δήμο μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντσάς.

«Το 25% αποτελεί στόχο που πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί.  Πρέπει να παραχθεί έργο από την Κοινωφελή Επιχείρηση», είπε.

O αντιδήμαρχος χαρακτήρισε   τον «Καλλικράτη» πρόκληση των καιρών.

«Οι συνενώσεις αποκάλυψαν προβλήματα και παθογένειες της αυτοδιοίκησης που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και θα ξεκαθαριστούν με δουλειά, αλλά και μεράκι» τόνισε.

Από τους εργαζομένους, πέραν των προσπαθειών να μειωθούν τα κόστη, ζητήθηκε, μια καταγραφή του προσωπικού, μια περιγραφή του έργου που επιτελεί η δομή ή η επιχείρηση και – κυρίως – οι προτάσεις των εργαζομένων για την επίτευξη των στόχων για την καλύτερη λειτουργία της.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Βασίλης Κοντορίζος που έλαβε στη συνέχεια το λόγο, προσδιόρισε κάποιους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να γίνει μείωση του κόστους λειτουργίας, όπως είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών στα αναλώσιμα και η προσπάθεια να εξευρεθούν χορηγοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Επανέλαβε  ότι μπορεί το 25% να αποτελεί το στόχο, κάθε προσπάθεια όμως είναι καλή.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και  η κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη,  η οποία  είπε ότι  η εμπειρία του ΔΟΥΚ αναφέρει πως «οι στόχοι είναι εφικτοί, αρκεί και μόνο να λειτουργήσουμε σαν μια καλά οργανωμένη ομάδα».

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι, με σύμπνοια, όλοι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο.  Έγιναν σχετικές παρατηρήσεις και προτάσεις, όπως η δημιουργία στρατηγικού σχεδιασμού, και όχι η απλή διεκπεραίωση της εργασίας τους, η ανάγκη αποπληρωμής των εργαζομένων σε υπηρεσίες και δομές των πρώην δήμων στους οποίους οφείλονται χρήματα πολλών μηνών, όπως στην Αρτέμιδα και στην Αγριά.

Στο σημείο αυτό διαβεβαιώθηκαν οι εργαζόμενοι ότι αποτελεί δέσμευση της δημοτικής αρχής η τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Σε ιδιόκτητα κτίρια

Η απογραφή που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο ανέδειξε και τα ιδιόκτητα κτίρια που διαθέτουν όλες οι νυν δημοτικές ενότητες-πρώην δήμοι.

Στα κτίρια αυτά θα στεγαστούν σταδιακά τα ΚΑΠΗ γιατί πληρώνονται πολλά ενοίκια. Για παράδειγμα, ένα ΚΑΠΗ μπορεί να στεγαστεί στις διοικητικές υπηρεσίες του ΔΟΥΚ που θα μεταφερθούν στο Μεταξουργείο.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης κτιρίων συμπεριλαμβάνονται και ακίνητα όπως το Κονταράτου και του Αδαμόπουλου.

Επίσης ο Δήμος αναζητά χώρο ώστε πριν το τέλος Μαΐου να στεγάσει το δημοτικό ιατρείο διακοπής του καπνίσματος.

Συνεργασία έχει υπάρξει ήδη μεταξύ του αντιδημάρχου κ. Παντσά με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνη, αλλά και ιδιώτες πνευμονολόγους γιατρούς.

Συνολικά τρεις ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Βόλου, οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ θα υπάρξει στελέχωση και με μια ψυχολόγο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το