Photo Gallery, Τοπικά

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Τους οφείλονται έξοδα που έκαναν για την υπηρεσία εδώ και ένα χρόνο

«Δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή», λέει το σωματείο τους

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου για ανεξόφλητες δεδουλευμένες αποδοχές. Εκτός από τις περικοπές που έγιναν στο μισθό το Κράτος έχει πάρει στην ουσία από την τσέπη τους χρήματα που έπρεπε να έχουν πληρωθεί για διανυκτερεύσεις διακομιδής ασθενών, αργίες, εργασία τα Σαββατοκύριακα και αγορά στολής εργασίας. Κατά μέσο όρο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας κ. Κων. Χατζησταματίου, σε κάθε εργαζόμενο οφείλεται το λιγότερο 1500 ευρώ. Τα 600-700 ευρώ οφείλονται από διανυκτερεύσεις και τα υπόλοιπα από δεδουλευμένη εργασία. Ακόμη και το ποσό αγοράς στολής, 350 ευρώ, που έχει θεσμοθετήσει η Πολιτεία, δεν έχει πληρωθεί. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έχουν αγοράσει με δικά τους χρήματα την στολή εργασίας τους, κάτι που αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησταματίου η επίσχεση εργασίας πρακτικά σημαίνει πως σε κάθε βάρδια θα εργάζεται το 50% της δύναμης. Δηλαδή σε κάθε βάρδια βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα τέσσερα ασθενοφόρα, ενώ από την Δευτέρα θα βρίσκονται δύο.

Σημειώνεται ότι το ΕΚΑΒ Μαγνησίας διαθέτει τέσσερις μονάδες-ασθενοφόρα, έξι ασθενοφόρα και μία μηχανή. Σε 24ωρη βάση, στις δύο βάρδιες διατίθενται από τέσσερα ασθενοφόρα και την νύχτα από τρία. Συνολικά εργάζονται 43 άτομα στα πληρώματα διάσωσης, πέντε στο τηλεφωνικό κέντρο και ένας γιατρός.

Όπως τονίζεται από το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας, οι εργαζόμενοι εδώ και αρκετό διάστημα έχουν γίνει στόχος μιας πρωτοφανούς επίθεσης περικοπών των αποδοχών μας. Το Υπουργείο Υγείας έχει κηρύξει στάση-παύση πληρωμών σε ό,τι αφορά στην καταβολή δεδουλευμένων οφειλών. Διακομιδές, εκτός έδρας, στις οποίες οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους την διαμονή και την διατροφή τους εδώ και ένα χρόνο, από τον περασμένο Απρίλιο. Καταβολή χρημάτων για εξαιρέσιμες αποδοχές (νύχτες, αργίες, σαββατοκύριακα) για το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2010 έως και σήμερα. Καταβολή χρημάτων για αγορά στολής, για το οποίο νομοθετικά έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία η 15η Ιανουαρίου 2011.

Όπως είπε ο κ. Χατζησταματίου ο μισθός των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ κυμαίνεται από 800 έως 1350 ευρώ. Οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι, όπως σημειώθηκε, σε πολλούς κινδύνους, όπως λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα, έρχονται σχεδόν καθημερινά σε επαφή με αίματα, ενώ πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση. «Προσπαθούμε να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερα την δουλειά μας. Άλλωστε γνωρίζουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό που κάνουμε καθώς έχει άμεση σχέση με την ανθρώπινη ζωή. Τυχόν καθυστέρηση ή λάθος μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιον άνθρωπο. Και στην επίσχεση εργασίας δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή, όμως ζητάμε την κατανόηση των πολιτών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και εμείς δεν έχουμε άλλα περιθώρια, οικονομικά» ανέφερε ο κ. Χατζησταματίου.

Πρόσφατα από το τοπικό ΕΚΑΒ αποχώρησαν τέσσερις εργαζόμενοι, ενώ αφαιρέθηκε για να μεταφερθεί στην Αθήνα, ένα ασθενοφόρο. Ο Σύλλογος ζητά την ενίσχυση της υπηρεσίας με 15 ακόμη άτομα και με τρία ασθενοφόρα.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας σημειώνει ακόμη ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου κ. Γιαμουρίδης είχε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας ο οποίος του υποσχέθηκε πως τα οφειλόμενα θα πληρωθούν έως το Πάσχα. Όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ζήτησε γραπτώς την δέσμευση ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, όπως αναφέρθηκε, δήλωσε αδυναμία να κάνει κάτι τέτοιο.

Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το