Photo Gallery, Τοπικά

Σε ειδικό ανακριτή υπόθεση της ΔΕΥΑΜΒ

Διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Στάμου για τη ΔΕΥΑΜΒ που έγιναν το 2010

Νέα δικαστική τροπή παίρνει η υπόθεση των καταγγελιών του πρώην αντιδημάρχου και αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ επί θητείας του κ. Βούλγαρη το 2010 κ. Γιάννη Στάμου για έργα και ενέργειες στη ΔΕΥΑΜΒ. Ο κ. Στάμος είχε προχωρήσει σε καταγγελίες σε διοικητικά όργανα, αλλά και στις δικαστικές αρχές. Σε βάρος του είχε κατατεθεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ που είχε κατονομάσει και η υπόθεση παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί προχθές, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την εκδίκασή της και να την παραπέμψει σε ειδική ανάκριση. Το δικαστήριο αναστέλλει έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης ή αμετάκλητου βουλεύματος στην επί της εκκρεμούσας κύριας δίκης.

Η δικογραφία είναι ογκωδέστατη και θα παραδοθεί σε Ειδικό Ανακριτή. Ως Ειδικός Ανακριτής ορίζεται Πρόεδρος Πρωτοδικών (για τα Πρωτοδικεία) ή Πρόεδρος Εφετών (για τα Εφετεία). Από την ειδική ανάκριση θα προκύπτει ο κατηγορούμενος ή οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Οι καταγγελίες του κ. Στάμου είχαν δημοσιοποιηθεί με συνέντευξη Τύπου στις 7/8/2010. Όπως είχε πει τότε ο κ. Στάμος, από τις 22 Ιουλίου είχε παραδώσει φάκελο στον Δήμαρχο Βόλου και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αλέκο Βούλγαρη όπου ζητά την διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν τη ΔΕΥΑΜΒ. Ο Αντιδήμαρχος χαρακτήρισε «καραμπινάτες» παρανομίες τα όσα συμβαίνουν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια ή δεν εφαρμόζονται ανάλογα με τις αποφάσεις της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ για κάθε μία από αυτές ο κ. Στάμος παρέθετε στοιχεία, που -όπως είπε – συγκέντρωσε από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ.
Ο κ. Στάμος είχε καλέσει το Δήμαρχο κ. Βούλγαρη να συγκροτήσει άμεσα επιτροπή έτσι ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες του.
Ο Αντιδήμαρχος, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, άφηνε να εννοηθεί πως στη ΔΕΥΑΜΒ γίνεται «όργιο» οικονομικών ατασθαλιών με την εμπλοκή και στελεχών της, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε περιπτώσεις όπου φαίνεται να δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα χωρίς να δικαιολογούνται.
Ο κ. Στάμος έκανε λόγο και σε συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή για τις λιμνοδεξαμενές στη Μακρινίτσα, όπου εκεί φέρεται –όπως είχε υποστηρίξει- να πληρώθηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ 137.300,00 € + ΦΠΑ, ενώ το κόστος ήταν 45.000€. Για τους υπερχειλιστές ανέφερε πως φέρονται να πληρώθηκαν με 10.000 ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος είναι 800 ευρώ.
Ο κ. Στάμος ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει συνένοχος γι αυτό και προχώρησε στις συγκεκριμένες καταγγελίες, ενώ δήλωσε πως αν δεν γίνει η έρευνα θα προχωρήσει σε καταγγελία στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Στο μεταξύ, το πόρισμα της έρευνας των ορκωτών λογιστών, που αποτελεί και σημαντικό συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας, στην ουσία αναφέρεται στα περίφημα «τσαπάκια» και τις μισθώσεις τους, που είχε καταγγείλει τότε ο κ. Στάμος, καθώς και στην τεχνική εταιρία που διεκδικεί έξι εκατομμύρια ευρώ από την ΔΕΥΑΜΒ.

Οι συμβάσεις μίσθωσης των σκαπτικών μηχανημάτων, που αποτέλεσαν αντικείμενο καταγγελιών του πρώην αντιδημάρχου κ. Γ. Στάμου, ήταν κυρίαρχο ζήτημα της έρευνας. Είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη πως οι διαδικασίες μίσθωσης των μηχανημάτων -που εξελίσσονταν από το 1994- αφενός δεν ήταν νομότυπες, αφετέρου υπήρχαν απαγορευτικές κοστολογήσεις που επιβάρυναν τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΜΒ. Το πόρισμα καταγράφει έρευνα που έγινε για το συγκεκριμένο ζήτημα από το 2006 μέχρι το 2010. Το πόρισμα φέρεται να περιγράφει ένα «θολό» τοπίο στο οποίο κινούνταν η ΔΕΥΑΜΒ για τις αναθέσεις των εργασιών, με την επιχείρηση να κινείται εσκεμμένα εκτός θεσμικού πλαισίου προβάλλοντας αιτιολογίες περί εξοικονόμησης χρημάτων. Στο πλαίσιο αυτής της «κινητικότητας», οι μισθώσεις πραγματοποιούνταν μεν με διαγωνισμό, αλλά δεν προβλέπονταν συγκεκριμένα κονδύλια, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για συνεχόμενες κατατμήσεις έργων, από την ώρα που δεν υπήρχε τακτικός διαγωνισμός.

Το δικαστήριο έρχεται με την απόφασή του αυτή να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση και να μην εκδικάσει την υπόθεση με κατηγορούμενο τον κ. Γιάννη Στάμο για τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου τελεσθείσα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Σημειώνεται ότι ανάλογη ειδική ανάκριση είχε διενεργηθεί για την υπόθεση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΜΕΚΑΒ-ΔΕΥΑΜΒ και Δήμου Βόλου επί δημαρχίας του κ. Μήτρου, που κατέληξε πρόσφατα σε παραπεμπτικό βούλευμα πέντε συνολικά ατόμων και οδήγησε σε αργία δύο υπαλλήλους του Δήμου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το