Πολιτική

Σε διαβούλευση φορολογικές ανατροπές με νέες προτάσεις

Σημαντικές αλλαγές με νέες προτάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών

Στη δημοσιότητα έδωσε μέρος των προτάσεων του για το φορολογικό το υπουργείο Οικονομικών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου περιέχει σημαντικές αλλαγές που αποφασίστηκαν μετά από τη μαραθώνια σύσκεψη του Αντ. Σαμαρά με τον Γ. Στουρνάρα και οι οποίες προωθούν την ενίσχυση τρίτεκνων – πολύτεκνων, που πλήττονταν υπέρμετρα από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα.

Το νέο σχέδιο προβλέπει την καταβολή 450 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα – από 528 ευρώ που είναι σήμερα – και 40 ή 50 ευρώ ανά παιδί ως νέο οικογενειακό επίδομα. Για τη χορήγηση των επιδομάτων ορίζεται σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ανώτατο όριο εισοδήματος τα 45.000 ευρώ.

Αν εφαρμοστεί η πρόταση του υπουργείου τότε μια οικογένεια με 3 παιδιά και καθαρό εισόδημα έως 33.000 ευρώ θα εισπράττει το χρόνο 2.910 ευρώ (1.350 ευρώ από το πολυτεκνικό και 1.560 ευρώ από την ενίσχυση παιδιών), αντί των 1.584 ευρώ που λαμβάνει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την πρόταση για να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι είναι αναγκαίες οι παρακάτω αυξήσεις:

-Τέλος Επιτηδεύματος Επαγγελματιών: Από 500 ευρώ στα 650 ευρώ

-Τέλος Επιτηδεύματος Επιχειρήσεων: Από 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ

Από αυτές τις αυξήσεις το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο φτάνει τα 235 εκατ. ευρώ.

Μετά τις παρεμβάσεις η νέα κλίμακά φορολόγησης διαμορφώνεται ως εξής:

– Έως 25.000 ευρώ: 21%

-Από 25.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ: 36%

-Από 40.000 ευρώ και άνω: 40%

Επιπλέον προβλέπεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, που μειώνεται σταδιακά και εξανεμίζεται πάνω από τις 43.000 ευρώ.

Ωστόσο οι οικογένειες φαίνεται πως επιβαρύνονται σε σχέση με το ισχύον φορολογικό σύστημα καθώς, μισθωτοί με ένα παιδί θα έχουν επιβαρύνσεις από τις 24.000 ευρώ και με δύο παιδιά από τις 21.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά θα έχουν ελαφρύνσεις μέχρι τις 25.000 ευρώ εισοδήματος.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ήδη στα χέρια των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και η διαβούλευση γινόταν μέχρι το βράδυ μέσω τηλεφώνου καθώς λόγω των συγκεντρώσεων στο κέντρο η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως δήλωσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας, εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση των μεγάλων φοροφυγάδων, προκειμένου να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της φυλάκισης.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι “είναι λάθος να ανοίγουν νέα μέτωπα με την κοινωνία, όπως αυτό που έχει ανοίξει με το κυοφορούμενο φορολογικό νομοσχέδιο” και παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως δεν πρέπει να θιγεί η κλίμακα των μισθωτών, να μην υπάρξει άδικη μεταχείριση των οικογενειών με παιδιά και πως είναι αναγκαίο να ενθαρρυνθούν οι νέοι που επιδιώκουν να μπουν στην αγορά εργασίας. Για τους αγρότες επισήμανε πως δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητο το άνοιγμα βιβλίων σε περιπτώσεις μικρού τζίρου, ενώ ζήτησε να διορθωθεί η αδικία σε βάρος των ανθρώπων με ειδική αναπηρία, για το οποίο θέμα το ΠΑΣΟΚ θα φέρει σχέδιο νόμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο φορολογικό καταδικάζει στη φτώχεια

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σχεδιαζόμενο φορολογικό σύστημα, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι αυτό «εντάσσεται στη συνολική μνημονιακή πολιτική εξόντωσης των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και βίαιης αναδιανομής του πλούτου».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν, ενώ μένουν στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες», πως «καταστρέφουν κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα της οικονομίας, στοχοποιώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα λουκέτα και τις απολύσεις» και ότι «καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια πλατιά στρώματα της κοινωνίας, την ίδια στιγμή που δεν έχουν καμία πολιτική βούληση να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να φορολογήσουν τον πλούτο».

«Είναι επικίνδυνοι. Κάθε μέρα που περνά με αυτήν την κυβέρνηση στην εξουσία είναι καταστροφή για τον τόπο και τους ανθρώπους του» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Να μην παγιδευτούν τα λαϊκά στρώματα

Δύο βασικούς άξονες συσπείρωσης και πάλης για το φορολογικό προτείνει το ΚΚΕ στους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανέργους, μεγάλο τμήμα των επαγγελματιών εμπόρων, επιστήμονες, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες με τον πρώτο άξονα να περιλαμβάνει:

-Πραγματική και δραστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζών και των μεγαλεμπόρων με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη

-Κατάργηση των αφορολόγητων αποθεματικών και των λεγόμενων αναπτυξιακών φοροελαφρύνσεων

-Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους εφοπλιστές.

-Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Ο δεύτερος άξονας που προτείνει το ΚΚΕ περιλαμβάνει:

-Κατάργηση όλων των άμεσων φόρων «που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους»

-Λήψη μέτρων προστασίας των εργατικών λαϊκών οικογενειών

-Άμεση κατάργηση των χαρατσιών, των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα

-Λήψη μέτρων προστασίας για τους ανέργους, νέους μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες και ανακούφιση από τα «ληστρικά δάνεια των τραπεζών»

Στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ επισημαίνεται ότι «τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παγιδευτούν στο πώς θα μοιραστούν ανάμεσά τους τα νέα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, δεν πρέπει να παγιδευτούν από την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ περί δήθεν νέας αρχής για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, δίκαιης κατανομής των βαρών κλπ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το