Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σε απόγνωση χιλιάδες ασφαλισμένοι στη Μαγνησία

Χθες έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο δεκάδες συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας και το ΠΑΜΕ
Χθες έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο δεκάδες συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας και το ΠΑΜΕ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στο νομό Μαγνησίας οι οποίοι για να εξεταστούν ή να κάνουν κάποια συνταγογράφηση από σήμερα θα πρέπει να απευθύνονται είτε στο Νοσοκομείο Βόλο είτε στα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, καθώς τα πολυιατρεία βάζουν «λουκέτο» για τουλάχιστον ένα μήνα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Χθες έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο συνταξιούχοι μαζί με το ΠΑΜΕ Μαγνησίας προχώρησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Θέμα ωρών να τεθούν σε διαθεσιμότητα 112 γιατροί και υπάλληλοι από το Βόλο.

Κλείνουν από σήμερα του πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο, ενώ η παράδοση των υλικών από τους γιατρούς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή σε διαθεσιμότητα τίθενται 71 γιατροί και άλλοι 41 περίπου υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι.
Χθες απεστάλησαν στον ΕΟΠΥΥ οι πρώτες αιτήσεις με τις οποίες οι εργαζόμενοι και οι γιατροί καλούνται να δεχτούν ή όχι να συνεχίσουν να εργάζονται στο ΠΕΔΥ που διαδέχεται τον ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν πλέον οι ασφαλισμένοι οι οποίοι για την εξέταση και την συνταγογράφηση φαρμάκων θα πρέπει να απευθύνονται είτε σε συμβεβλημένους στον ιδιωτικό τομέα γιατρούς και στα Κέντρα Υγείας είτε στο Νοσοκομείο.
Η ταλαιπωρία θα είναι μεγάλη, ενώ θα κληθούν να πληρώσουν και περισσότερα χρήματα για την ιατρική τους κάλυψη, τη στιγμή που αρκετοί συμπολίτες δεν έχουν ούτε το 1,10 ευρώ για να μεταβούν με το λεωφορείο από τις διάφορες γειτονιές προς τον ΕΟΠΥΥ.
Σημειώνεται πως χθες τα πολυιατρεία υπολειτούργησαν, καθώς υπήρχαν κάποιοι ελεγκτές γιατροί για να εξυπηρετήσουν το λιγοστό κόσμο. Όμως από σήμερα, όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ κ. Γιώργος Μπακούλας, τα πολυιατρεία δεν θα λειτουργούν.
Ο ίδιος είπε ότι θέμα ωρών είναι η αποστολή των χαρτιών για τις διαθεσιμότητες των γιατρών και των εργαζομένων.
Η υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή μιλώντας χθες το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο-Ακρόαμα τόνισε πως το ΠΕΔΥ θα λειτουργεί σε δύο μήνες, ενώ άμεσα ξεκινάει η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Όταν το προσωπικό λάβει τα φύλλα διαθεσιμότητας, θα πρέπει εντός επτά ημερών να αποφασίσει και να υποβάλει αίτηση, αν θα παραμείνει στο ΠΕΔΥ. Για αρχή θα εργαστούν μεταξύ άλλων 1000 οικογενειακοί γιατροί, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόσθετη επιβάρυνση στις εξετάσεις στο ΠΕΔΥ, ούτε καν πέντε ευρώ έχουν αποφασιστεί. Οι ανασφάλιστοι θα έχουν δωρεάν ιατρικές κι εργαστηριακές εξετάσεις.

Αντίδραση για το κλείσιμο
Χθες έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο δεκάδες συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας και το ΠΑΜΕ.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Γιώργος Ρούσσας στην ομιλία του έκανε λόγο για ένα νόμο έκτρωμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που σφραγίζει τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και που ψηφίστηκε πρόσφατα από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, ενώ παράλληλα βάζει σε διαθεσιμότητα και στη λεγόμενη κινητικότητα 8.000 γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ. Ακόμα ανέφερε ότι η προσπάθεια εμπορευματοποίησης ακόμα περισσότερο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βάζει σε κίνδυνο τις ίδιες τις ζωές των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Επιπλέον σημείωσε ότι η διαδικασία παραλαβής και παράδοσης των δομών που διατάσει η Κυβέρνηση, ώστε να τις παραδώσει ανέξοδα στις Υγειονομικές Περιφέρειες θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την περιουσία του λαού που κτίστηκε με τον ιδρώτα και τα χρήματα κυρίως των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Για άλλη μια φορά λεηλατεί, προκειμένου να εφαρμόσει τις εντολές του κεφαλαίου και της Ε.Ε. την περιουσία του Ελληνικού λαού που έκτισε με τόσες στερήσεις τα τελευταία 60 χρόνια. Παντού πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός για να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης που προεξοφλούν για το λαό δυσβάστακτα οικονομικά βάρη. Τα σωματεία πρέπει να μπλοκάρουν μαζί με τους συναδέλφους συνταξιούχους και εργαζόμενους τις διαδικασίες που οδηγούν στο σφράγισμα των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.
Ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτης Θεοδώρου τόνισε πως με το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ταλαιπωρία του κόσμου. Τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας είναι ιδιαίτερα υπερφορτωμένα. Βέβαια λένε ότι το κλείσιμο θα είναι προσωρινό, αλλά ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Επίσης, γιατί η μετάλλαξη δεν έγινε με τον ΕΟΠΥΥ να είναι σε λειτουργία; Η πρόσβαση των ασφαλισμένων στην ιατρική εξέταση και την συνταγογράφηση γίνεται δυσκολότερη και ακριβότερη. Επίσης οι γιατροί καλούνται από μόνοι τους να απολυθούν, καθώς τους βάζει το δίλημμα ή να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ δουλεύοντας περισσότερες ώρες και με λιγότερα χρήματα, χωρίς να μπορούν να έχουν ανοικτά τα ιατρεία τους, ή να αποχωρήσουν από το ΠΕΔΥ και να κρατήσουν τα ιατρεία τους.

Μόλις 150 ασφαλισμένοι
Το Υπουργείο Υγείας αύξησε τον αριθμό ασφαλισμένων που μπορεί να εξυπηρετήσει ένας συμβεβλημένος ιδιώτης γιατρός από 200 στις 400 επισκέψεις το μήνα για το διάστημα που θα είναι κλειστά τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός, «λόγω του πλαφόν που υπάρχει στη συνταγογράφηση, ουσιαστικά κάθε γιατρός αντί για 400 μπορεί να εξυπηρετήσει 150 ασφαλισμένους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως γνωρίζαμε ότι θα επέλθει το κλείσιμο των δομών του ΕΟΠΥΥ. Αυτά γίνονται για να βγουν τα νούμερα για την τρόικα και να δείξουν γύρω στις 12.500 διαθεσιμότητες και 2000-3000 απολύσεις. Και όλα αυτά θα βγουν από τους γιατρούς και το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ. Η αναβάθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που λέει ότι θα κάνει ο υπουργός, είναι ένα επικοινωνιακό τρυκ, καθώς αυτό που θα προκύψει, ουσιαστικά θα φέρει την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η άποψή μας είναι ότι το κρίσιμο των πολυιατρείων θα είναι για τρεις μήνες και με αυτό που θα δημιουργηθεί, οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, αφού δεν θα βρίσκουν γιατρούς από διάφορες ειδικότητες».

Δεν έχουν ούτε ένα ευρώ
Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου των υγειονομικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο κ. Πολυτίμη Κάκκα τόνισε πως «αγωνιζόμαστε για να μείνουν ανοικτές οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Γιατί με το κλείσιμο των πολυιατρείων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι εγκυμονούσε γυναίκες, να εμβολιαστούν παιδιά. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε το ένα ευρώ για να πληρώσουν στα τηλεφωνικά ραντεβού, πόσο περισσότερο για να πληρώσουν τους συμβεβλημένους γιατρούς για μια συνταγογράφηση ή για την εξέτασή τους.»
Με ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ Μαγνησίας τονίζουν πως «με την ίδια προχειρότητα που σχεδιάστηκε ο ΕΟΠΥΥ σε βάρος ασφαλισμένων, μέσα σε μια μέρα καταρρέει για να δημιουργηθεί το ΠΕΔΥ αφήνοντας χιλιάδες ασφαλισμένους χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για άγνωστο χρονικό διάστημα και στέλνοντας τους συναδέλφους μας στην εργασιακή ανασφάλεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το