Τοπικά

Σε έξι άξονες η ανάπτυξη της χώρας

Από τη χθεσινή εσπερίδα στο ΤΕΕ Μαγνησίας. Στην ένθετη φωτό ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Σ. Αναγνώστου
Από τη χθεσινή εσπερίδα στο ΤΕΕ Μαγνησίας

Για έναν καταστροφικό ανορθολογισμό στην Ελλάδα του σήμερα, που «εξαντλεί με εξευτελιστική ενεργειακή απόδοση τα ασθενικά στερεά της καύσιμα (λιγνίτες) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υπερχρεώνεται εισάγοντας ρυπογόνα υγρά καύσιμα, αλλά και τρόφιμα, ενώ διαθέτει άφθονο ήλιο, χειμερινά νερά και ανέμους, δηλαδή σπάνια συγκριτικά πλεονεκτήματα, για να καλύψει ενδογενώς και χωρίς ρύπανση τις ενεργειακές και υδροαρδευτικές ανάγκες της αναπτυξιακής της πολιτικής» μίλησε χθες από το βήμα του ΤΕΕ Μαγνησίας, ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, πρώην υφυπουργός Δημοσίων Έργων κ. Θεμ. Ξανθόπουλος.

Στο πλαίσιο της εσπερίδας που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ Μαγνησίας και η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Θεμ. Ξανθόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τουλάχιστον τα αναπτυξιακά πιστεύω μας και ομολογώντας απερίφραστα ορισμένα δομικά και λειτουργικά λάθη της πορείας μας, να καταθέσουμε τις αλήθειες που γνωρίζουμε γι’ αυτά, να συμβάλλουμε στη ριζική έως και ανατρεπτική αλλαγή τους».

Ο καθηγητής του ΕΜΠ αναφέρθηκε σε έξι συνιστώσες της ενεργειακής και γεωργοκτηνοτροφικής αυτοδυναμίας, που είναι:

-Κάλυψη του ενός τρίτου της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής σε διάστημα μιας δεκαπενταετίας από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια και βιομάζα, με αναγκαία συνθήκη τη μεταφορά του μεγαλύτερου τμήματος της κατασκευαστικής βιομηχανίας τους στον ελληνικό χώρο.

-Κάλυψη άλλου ενός τρίτου της ηλεκτροπαραγωγής σε διάστημα μιας δεκαετίας από υδροηλεκτρική ενέργεια, με την αξιοποίηση του 30% των χαμένων σήμερα χειμερινών μας απορροών.

-Ο υπερδιπλασιασμός των υδατικών μας αποθεμάτων σε μια δεκαετία θα καλύψει και τις ελλείψεις μας σε καθαρό αρδευτικό και πόσιμο νερό, για την αναδόμηση της γεωργοκτηνοτροφικής μας παραγωγής και την απεξάρτησή μας από τα εισαγόμενα κύρια διατροφικά αγαθά.

-Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων σε επίπεδο όχι μόνο εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και θετικής ενεργειακής απόδοσης (μονάδες παραγωγής από τον ήλιο και τη γη) σε συνδυασμό με την αναγκαία αντισεισμική αναβάθμιση.

-Συστηματική βελτίωση της «ενεργειακής έντασης», δηλαδή της θερμοδυναμικής αποτελεσματικότητας και απόδοσης κατά τη διαχείριση της ενέργειας με ορίζοντα υλοποίησης την πενταετία.

-Παραγωγή και αποθήκευση καθαρής και συμπυκνωμένης ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές -όπως τα αιολικά πάρκα- σε ώρες μειωμένης κατανάλωσης: Αντλητική ανάκτηση του υδροδυναμικού φορτίου και παραγωγή υγρού υδρογόνου, για την κάλυψη τόσο των αιχμών της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, όσο και των ενεργοβόρων μηχανών (π.χ. εσωτερικής καύσης).

Οι επαγγελματικές προοπτικές των μηχανικών

Αναφερόμενος στις επαγγελματικές προοπτικές των μηχανικών σε επιστημονικές ενότητες ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ν. Ηλιού παρέθεσε μεταξύ άλλων το σχεδιασμό μεταφορών και δικτύων (υπολογισμός χωρητικότητας, προσβάσεις, προβλέψεις μετακινήσεων, παροχή εξυπηρέτησης), τη διαχείριση κυκλοφορίας και ασφάλειας, τα συστήματα δημόσιων συγκοινωνιών, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, προσβασιμότητα για όλους, τα πολυτροπικά συστήματα μεταφορών, την εφαρμογή τεχνολογιών «ευφυών» μεταφορών (Intelligent Transport Systems – ITS), τη λειτουργία – διαχείριση – βελτιστοποίηση συστημάτων εμπορευματικών μεταφορών, εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics), την εφαρμογή και αξιολόγηση των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και μεθόδων βελτιστοποίησης στις εμπορευματικές μεταφορές, την οργάνωση, διαχείριση Τερματικών Εμπορευματικών Σταθμών και διερεύνηση της ένταξής τους στις παγκόσμιες αλυσίδες logistics, τη μελέτη τερματικών μεταφορικών σταθμών, δικτύων εξυπηρέτησης, τρόπου οργάνωσης, λειτουργικών χαρακτηριστικών στόλου οχημάτων και πολιτικής.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Κοζανίδης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε στις προοπτικές των μηχανολόγων μηχανικών τόσο στην τεχνολογία τροφίμων, όσο και στην ιατρική επιστήμη, τη μηχανοτρονική και την επιχειρηματική έρευνα.

Για τις προοπτικές του ηλεκτρολόγου μηχανικού στη νέα πραγματικότητα μίλησε ο κ. Γ. Σταμούλης, πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που αναφέρθηκε στην ενέργεια για την παραγωγή ΑΠΕ, τη μεταφορά και διανομή «Smart grids», την ευστάθεια του συστήματος, τον τελικό καταναλωτή, το «Χρηματιστήριο» ενέργεια και τη δυνατότητα αποθήκευσης, καθώς και στις τηλεπικοινωνίες, με αποτελεσματική χρήση του φάσματος, νέες μορφές επικοινωνίας, νέες συσκευές, ασύρματα δίκτυα ειδικού σκοπού, την αύξηση του throughput, την ασφάλεια, τη διάχυτη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις νέες διατάξεις κεραιών.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου τόνισε μεταξύ άλλων πως «είμαστε η τάξη των επιστημόνων που χτυπήθηκε περισσότερο από όλες τις άλλες σε αυτή την κρίση. Η οικοδομή, χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται η πλειοψηφία των συναδέλφων, έχει συρρικνωθεί στο ποσοστό 20%, ή και λιγότερο σε σχέση με το προ κρίσης αντικείμενο…

Η πλειοψηφία στρέφεται στην μετανάστευση και κάποιοι στην ετεροαπασχόληση. Και τα δύο όμως δεν αποτελούν λύσεις του προβλήματος. Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω πρωτίστως, για να μπορέσουμε να αρχίσουμε την υπέρβαση, είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Είμαστε μέλη μιας άκρας συντηρητικής κοινωνίας. Και αυτό το λέω διότι η συντηρητικότητα των απόψεων δεν έχει σχέση με το χρώμα  (μπλε-πράσινο-κόκκινο), αλλά με τη νοοτροπία που υπάρχει, να αντιμετωπίζουμε εχθρικά κάθε αλλαγή και κάθε καινοτόμα πρόταση. Δείτε πόσο εχθρικά αντιμετωπίζεται κάθε επενδυτική πρόταση χωρίς να καλοεξεταστεί, καθώς και κάθε πρόταση για οργάνωση δομών (έστω και εάν αυτή έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες).

Είναι εξ’ αρχής απορριπτέα. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η σχέση μας ως λαός με την οργανωτικότητα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Είμαστε πρωτοπόροι στο να παίρνουμε μέτρα και να μην τα εφαρμόζουμε».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το