Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σε έξαρση οι κλοπές μεταξύ μαθητών

 

Αποδέκτης καταγγελιών η ΕΛΜΕ Μαγνησίας από διευθυντές σχολείων

Σε ανησυχητικό φαινόμενο έχουν εξελιχθεί οι κλοπές κινητών τηλεφώνων, χρημάτων, ακόμη και τετραδίων, στα σχολεία. Η κρίση έχει δημιουργήσει νέες καταστάσεις που μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν είχαν παρατηρηθεί σε έντονο βαθμό. Ήδη η ΕΛΜΕ Μαγνησίας έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από διευθυντές σχολικών μονάδων και ετοιμάζεται να ζητήσει συνάντηση για το θέμα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ώστε στο πλαίσιο διευρυμένης σύσκεψης να αναλυθούν όλες οι παράμετροι.

Οι κλοπές μεταξύ των μαθητών έρχονται να προστεθούν ως οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται στο σχολικό χώρο στην εποχή της κρίσης και προστίθενται στα περιστατικά υποσιτισμού των μαθητών, της ενδοσχολικής βίας, αλλά και της γενικότερης έντασης που υπάρχει.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως μας έχουν γίνει καταγγελίες από διευθυντές σχολικών μονάδων για κλοπές κινητών τηλεφώνων, χρημάτων, ακόμη και τετραδίων, που μπορεί να έχουν μια πιο πολυτελή μορφή.

Ο ίδιος απέδωσε το φαινόμενο στις περιστάσεις των καιρών και στην κρίση που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και στην απώλεια κάποιων αξιών, καθώς και στην επίδραση του σύγχρονου life style. Στη σημερινή εποχή, μεταξύ άλλων, προβάλλεται ο εύκολος πλουτισμός και αυτό επηρεάζει τους εφήβους.

Ο κ. Σαβελίδης πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έχει ενημερωθεί άτυπα για αυτά τα περιστατικά. Αλλά, επειδή πλέον το φαινόμενο των κλοπών λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μάλλον θα πρέπει να γίνει μία σύσκεψη με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών και τους διευθυντές σχολικών μονάδων που έχουν βιώσει το πρόβλημα, ώστε να δούμε τι θα κάνουμε. Πάντως εμείς ως ΕΛΜΕ θα ζητήσουμε να κάνουμε σύσκεψη. Αυτά τα περιστατικά έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Στο μεταξύ η ΕΛΜΕ Μαγνησίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την καταβολή των οφειλομένων στους καθηγητές από δραστηριότητες που είχαν αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια.

Σε πρώτη φάση θα γίνει ενημέρωση της ΟΛΜΕ για να κινηθεί προς το υπουργείο παιδείας.

Ο κ. Σαβελίδης ανέφερε πως το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το συνδικαλιστικό όργανο. Εκτιμάται πως στους καθηγητές της Μαγνησίας οφείλονται, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, γύρω στα 150.000 ευρώ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοσίων φορέων προς τους ιδιώτες μέσα από τη δόση των 50 δισεκατομμυρίων. Για το λόγο αυτό γίνεται η κινητοποίηση, ώστε να δοθούν τα χρωστούμενα στους εκπαιδευτικούς της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και άλλων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, τα οποία οφείλονται εδώ και τρία και τέσσερα χρόνια.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης οφείλονται χρήματα στους αξιολογητές των προγραμμάτων αυτών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά μέσο όρο οφείλονται χρήματα ακόμη και γύρω στα 3.000 ευρώ στον καθένα αξιολογητή.

Επίσης υπάρχουν άλλοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και μετακινούνταν σε άλλες πόλεις πληρώνοντας από την τσέπη τους τα οδοιπορικά, αλλά και τη διαμονή. Αυτά λοιπόν τα χρήματα διεκδικούν πλέον, καθώς στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, ακόμη και τα ελάχιστα ευρώ είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους με δεδομένη τη μεγάλη μείωση των μισθών.

Ο κ. Σαβελίδης σημείωσε πως στο Νομό Μαγνησίας υπάρχουν γύρω στους 50 καθηγητές, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν από το κράτος. Μάλιστα αυτά τα χρήματα τους οφείλονται εδώ και τρία χρόνια περίπου. Κάποιοι καθηγητές έχουν κινηθεί ήδη δικαστικά διεκδικώντας την καταβολή των χρημάτων. Σε κάθε περίπτωση είναι δεδουλευμένα χρήματα και σε περιόδους που ζούμε, είναι απαραίτητα για τη διαβίωση των εκπαιδευτικών. Θα πρέπει λοιπόν από το υπουργείο Παιδείας να ληφθεί ειδική μέριμνα για την εξόφληση των οφειλομένων. Και τώρα που υπάρχει η δέσμευση από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες για αποπληρωμή των χρεών, προκύπτει η δυνατότητα, ώστε να εξοφληθούν οι καθηγητές.

Στο μεταξύ στις 250 ανήλθαν οι ώρες διδασκαλίας ως υπερωρίες που έχουν δοθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς σε καθηγητές από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, και με δεδομένο ότι δύσκολα θα σταλούν αναπληρωτές στη Μαγνησία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το