Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σε έξαρση γρίπη και ιώσεις στη Μαγνησία

Στην Α’ Παθολογική Κλινική νοσηλεύονταν χθες γύρω στα 40 άτομα, ενώ πολύ μεγάλη πληρότητα είχε και η Β’ Παθολογική Κλινική

Έξαρση περιστατικών γρίπης και ιώσεων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο Νομό Μαγνησίας, με αποτέλεσμα οι παθολογικές και πνευμονολογικές Κλινικές να έχουν ξεχειλίσει από νοσηλευόμενους, ενώ και στα σχολεία δύο στους δέκα μαθητές Δημοτικών απουσιάζουν, λόγω  αρρώστιας. Μάλιστα υπάρχουν και Νηπιαγωγεία που υπολειτουργούν.

Υψηλός πυρετός, βήχας, εμετός και δύσπνοια είναι τα κύρια συμπτώματα της εποχιακής γρίπης που βρίσκεται σε έξαρση έχοντας «γονατίσει» πολλούς συμπολίτες.

Ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Κώστας Σπυρόπουλος υπογράμμισε πως οι ιώσεις αυτές είναι πολυποίκιλες που επηρεάζουν το ανώτερο αλλά και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Επίσης και οι καιρικές συνθήκες έχουν παίξει ρόλο.

Η προσέλευση των ασθενών στα Επείγοντα για να εξεταστούν από τους παθολόγους έχει αυξηθεί, ενώ σε όσους έχουν βεβαρημένο ιστορικό με διάφορες παθολογικές και αναπνευστικές χρόνιες παθήσεις, κρίνεται αναγκαία η νοσηλεία τους.

Στην Α’ Παθολογική Κλινική νοσηλεύονταν χθες γύρω στα 40 άτομα, ενώ πολύ μεγάλη πληρότητα είχε και η Β’ Παθολογική Κλινική.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κώστας Γουργουλιάνης που έχει και την ιδιότητα του προέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τόνισε πως «η γρίπη αυτή δεν έχει σχέση με τον ιό της νέας γρίπης και το στέλεχος H1N1. Πρόκειται για την εποχιακή γρίπη που όμως εμφανίζει μεγάλη νοσηρότητα. Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επικρατεί  έντονη δραστηριότητα, καθώς εκεί μεταβαίνουν πολλά βαριά περιστατικά από τις διάφορες πόλεις. Οι 26 κλίνες της Κλινικής έχουν ήδη καλυφθεί και υπάρχουν άλλοι 35 ασθενείς με συμπτώματα της γρίπης σε συνδυασμό με άλλες παθήσεις, που έχουν διασπαρθεί σε άλλες Κλινικές. Ήδη ζητήσαμε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να υπάρξει ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού που εφημερεύει στην Πνευμονολογική Κλινική, καθώς λόγω της κατάστασης και της αύξησης των νοσηλευομένων είναι σαν να έχει δημιουργηθεί ακόμη μία Πνευμονολογική Κλινική. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, ο βήχας, ενώ όσοι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα, αντιμετωπίζουν και πρόβλημα με την αναπνοή τους. Η νοσηλεία σε κάποια βαριά περιστατικά αγγίζει ακόμη και τις έξι ημέρες, ενώ χρειάζονται και παροχή οξυγόνου».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπήρχε η εκτίμηση ότι το κύμα αυτών των περιστατικών με τη γρίπη, θα κόπαζε, αλλά τελικά έχει αυξηθεί μολονότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου.

Συμπλήρωσε δε πως πολύς κόσμος δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, αν και δεν είναι σίγουρο, κατά πόσο θα αντιμετώπιζε την κατάσταση.

Στα σχολεία πολλοί μαθητές παραμένουν κλινήρεις στο σπίτι τους λόγω της γρίπης, ενώ αρκετές αναρρωτικές άδειες έχουν πάρει για τον ίδιο λόγο και οι εκπαιδευτικοί.

Ενδεικτικά ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιάννης Παπαϊωάννου τόνισε πως δύο στους δέκα μαθητές έχουν αρρωστήσει, ενώ υπάρχουν και Νηπιαγωγεία τα οποία υπολειτουργούν, καθώς τα μισά νήπια αρρώστησαν και δεν μπόρεσαν να πάνε σχολείο.

Πανελλαδικά από τα 620 δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση μόνο ένα βρέθηκε θετικό στον πανδημικό ιό Η1Ν1.
Όπως σημειώνουν γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, πλέον έχει δυσκολέψει και η διαδικασία της λήψης του φαρυγγικού επιχρίσματος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης της νέας γρίπης.

Βέβαια, όπως αναφέρουν οι επιδημιολόγοι, τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας της γρίπης οφείλονται σε στελέχη του ιού Α (Η3Ν2) και Β.

 

 Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το