Σε άθλια κατάσταση τα υδραγωγεία της ΔΕΥΑΜΒ

 

Όπως παραδόθηκαν από τους περιφερειακούς Δήμους

 

Την Παρασκευή «κληρώνει» για τις αλλαγές των υπηρεσιακών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ, τα οποία θα αναλάβουν την «ανασυγκρότηση» της Επιχείρησης.

Ο δήμαρχος Βόλου θα ανακοινώσει όλα τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τμήματα και διευθύνσεις, τα οποία ανήκουν στο υπάρχον προσωπικό, εφόσον απαγορεύονται οι προσλήψεις.

Η νέα «υπηρεσιακή διοίκηση» θα αναλάβει και την «καυτή πατάτα» της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού. Θα παραλάβει μια άθλια κατάσταση υδραγωγείων που παρέδωσαν οι περιφερειακοί Δήμοι, όπως προκύπτει από μελέτη που κατέθεσε ο πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών κ. Δ. Κουτσιφέλης. Η γενικευμένη έλλειψη μέτρων υγειονομικής αναγνώρισης είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, που αφορά στην υγεία των δημοτών και ουδέποτε είχαν ληφθεί στους περιφερειακούς Δήμους μέτρα.

Επίσης απαιτείται αποτελεσματικότητα επενδύσεων στο υδραγωγείο του πολεοδομικού συγκροτήματος που οδήγησε στην εμφάνιση βλαβών στο 50% σε σχέση με το 2007.

Τα υδραγωγεία είναι 18 και ο Βόλος τροφοδοτείται με νερό από 5 συστάδες πηγών, 35 γεωτρήσεις, 3 μονάδες αντίστροφης όσμωσης, 22 δεξαμενές. Διαθέτει 980 km δίκτυο και 70.000 υδρόμετρα. Απαιτούνται 15 συστάδες πηγών, 21 γεωτρήσεις, 65 δεξαμενές, 300 km δίκτυο και 12.500 ακόμη υδρόμετρα.

Τα υδραγωγεία  βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα και επίσης στις περιοχές

Σέσκλου, Χρυσής Ακτής, Γλαφυρών, Αγριάς, Δράκειας, Χανίων, Αγ. Λαυρεντίου, Βροχιάς, Κ. Λεχωνίων,  Πλατανιδίων, Μαλακίου, Αγ. Βλασίου, Πορταριάς, Κατηχωρίου,  Σταγιατών, Μακρινίτσας, Ν. Αγχιάλου

 

Απουσία απολύμανσης – έλλειψη υγειονομικών μέτρων

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε, απουσία χαρτογράφησης με εξαίρεση την Αγριά και την Ν.  Αγχίαλο, εμπειρική γνώση της λειτουργίας των δικτύων, περιορισμένες δυνατότητες απομόνωσης κλάδων, ελλειμματική ζωνοποίηση, έλλειψη τοποθέτησης ή και λειτουργίας υδρομέτρων, απουσία διατάξεων απολύμανσης και γενικευμένη έλλειψη μέτρων υγειονομικής αναγνώρισης.

Μεταξύ άλλων προβλημάτων σε διάφορες περιοχές, όπως στα Χάνια διαπιστώθηκε εσφαλμένος σχεδιασμός του δικτύου. Προβληματικό είναι και το δίκτυο της Αγριάς. Στο παλιό δίκτυο των Λεχωνίων καταγράφηκε προβληματική ποσότητα νερού και ασαφής λειτουργία των δικτύων διανομής, όπως άλλωστε και στα Πλατανίδια.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι το υδραγωγείο Βροχιάς στηρίζεται σε μια γεώτρηση, ενώ οι Σερβανάτες διαθέτουν δίκτυο αλλά όχι και παροχή νερού.

Το παλιό δίκτυο στην Πορταριά δεν έχει απομονωθεί από το νέο, στην Άλλη Μεριά γίνεται μικτή χρήση των δεξαμενών, στον Ιωλκό είναι ανενεργές οι εγκαταστάσεις ύδρευσης. Στις υπόλοιπες περιοχές τα δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα.

 

Απαιτούνται πολλά χρήματα

Για την ασφάλεια των δημοτών απαιτούνται επενδύσεις και συγκεκριμένα καθαρισμός του συνόλου των δεξαμενών, ηλεκτροδότησή τους, αλλά και έργα, που έχουν σε πολλές περιπτώσεις αποφασιστεί.

Για τον εκσυγχρονισμό του υδραγωγείου Αγριάς, χρειάζονται 120.000 €, για την αντικατάσταση δικτύου Μακρινίτσας 762.500 €, για εγκατάσταση διατάξεων απολύμανσης, 100.000 €, για  ένταξη του συνόλου των υδραγωγείων στο σύστημα

Αυτοματοποίησης 1.309.500 €, για την αντικατάσταση σωληνώσεων Αγριάς, Ιωλκού, 1.120.000 € και για ανόρυξη γεωτρήσεων 160.000 €.

Το 2012 αντιμετωπίστηκαν 1.154 περιστατικά αποκαταστάσεων βλαβών απαρχαιωμένων δικτύων και 12 περιστατικά βλαβών στις γεωτρήσεις.

Η παραγωγή νερού άγγιξε τα 13. 700.000 m3 και χωρίς τον περιορισμό των διαρροών οι ανάγκες θα ήταν 17.500.000 m3.

 

Άθλια δίκτυα, πληρώνει ο Βόλος 

Η συχνότητα των βλαβών παρουσιάζει ανάγλυφα την ποιότητα των δικτύων που παρέλαβε η ΔΕΥΑΜΒ.

Στα περιφερειακά υδραγωγεία καταγράφηκαν  3,84 βλάβες ανά χλμ. δικτύου και έτος, ενώ στο υδραγωγείο του πολεοδομικού συγκροτήματος 1 βλάβη ανά χλμ. και έτος.

Στα περιφερειακά υδραγωγεία αντιστοιχεί 1 βλάβη σε 11 υδρόμετρα δικτύου και έτος, ενώ στο υδραγωγείο του πολεοδομικού συγκροτήματος 1 βλάβη αντιστοιχεί σε 70 υδρόμετρα και έτος.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στη Ν. Αγχίαλο, όπου εμφανίστηκαν 22 βλάβες ανά χλμ. δικτύου και έτος, και στην Αγριά όπου εμφανίστηκαν 14 βλάβες ανά χλμ. δικτύου και έτος.

Στις δύο αυτές περιοχές, των οποίων το δίκτυο αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού, εμφανίστηκε το 29,1% των βλαβών.

Για τις βλάβες στα δίκτυα όλων των δήμων που συνενώθηκαν με τον Βόλο, δαπανήθηκε 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα ήταν περίπου 1,3 εκατομμύριο ευρώ.

Η απόκλιση, μεταξύ των δαπανών και των εσόδων ήταν  83.000  και είναι προφανές ότι η ανταποδοτικότητα καλύπτεται οριακά, ενώ η  απόκλιση των 83.000 € επιβάρυνε το υδραγωγείο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η κάλυψη της ανταποδοτικότητας υπολείπεται κατά 6% και η  απόκλιση θα μεγεθυνθεί κατά τα δύο επόμενα χρόνια καθώς στα περιφερειακά υδραγωγεία θα εκτελεστούν έργα ύδρευσης προϋπολογιζόμενης πραγματικής δαπάνης 1.800.000 €.

Αυτό που απαιτείται για να λυθούν τα προβλήματα είναι ανταπόκριση του τεχνικού προσωπικού της ΔΕΥΑΜΒ, ετοιμότητα μελετών, σύγχρονη οργάνωση αντιμετώπισης βλαβών, κατάλληλες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου και αποτελεσματικότητα επενδύσεων στο υδραγωγείο του πολεοδομικού συγκροτήματος που οδήγησε στην εμφάνιση βλαβών στο 50% σε σχέση με το 2007.

 

Έλλειψη νερού

Τα διαθέσιμα αποθέματα νερού στα οποία η ΔΕΥΑΜΒ έχει πρόσβαση σήμερα

ισοδυναμούν οριακά με τις απαιτήσεις παραγωγής νερού για την απρόσκοπτη

υδροδότηση των δικτύων.

Το έλλειμμα του υδατικού ισοζυγίου για την επόμενη 30ετία εκτιμάται στα επτά

εκατομμύρια κ.μ. ετησίως, για όλες τις περιοχές του ενιαίου Δήμου Βόλου και ο διευθυντής προγραμματισμού κ. Κομνηνάκης έχει προτείνει  την εκπόνηση σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ορεινών Λεκανών Απορροής Μείζονος Βόλου, το οποίο θα προτείνει συγκεκριμένα έργα υποδομών ύδρευσης και άρδευσης.

Στα έργα προς υλοποίηση περιλαμβάνονται η αντικατάσταση τροφοδοτικού αγωγού

μεταφοράς νερού από τις πηγές Καλιακούδα και τα Ξηράκια, η επέκταση του έργου

της αυτοματοποίησης των δικτύων της ΔΕΥΑΜΒ με στόχο την μείωση των διαρροών

και η ολοκλήρωση του έργου ενίσχυσης του εξωτερικού υδραγωγείου Βόλου με την

κατασκευή 33 νέων γεωτρήσεων στην περιοχή της Κάρλας. Η ΔΕΥΑΜΒ προγραμματίζει επίσης την ενεργειακή αξιοποίηση των νερών του Πηλίου

με την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών σε διάφορες θέσεις, έχοντας ήδη

εξασφαλίσει άδεια παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από Υ/Η Σταθμό ισχύος 750

KW, που θα κατασκευαστεί στη θέση «Μετερίζα».

Το πρόβλημα είναι ότι για την περιοχή του Πηλίου δεν υπάρχουν μελέτες ή δεδομένα

σχετικά με μετεωρολογικά στοιχεία (βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις), επιφανειακές απορροές και υπόγειες διαδρομές υδάτων, απαιτήσεις άρδευσης, καταγεγραμμένα δίκτυα άρδευσης, κ.α., με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα του υδατικού ισοζυγίου της περιοχής.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σύντομα η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας- Vouchers 1000 ευρώ για την ψηφιακή στήριξη των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον Daniel

Εποικοδομητική συνάντηση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Αναστασίου – Επί…

7 Οκτωβρίου 2024

Γιώργος Μαζωνάκης: Κατέθεσε δύο αγωγές κατά της αδερφής του – «Ολα εδώ πληρώνονται»

Ο Γιώργος Μαζωνάκης κατέθεσε δύο αγωγές για την υπόθεση με την αδερφή του, όπως γνωστοποίησε…

7 Οκτωβρίου 2024

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ έγινε αισθητός στον Βόλο

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 4 το μεσημέρι και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στον Βόλο. Σύμφωνα με…

7 Οκτωβρίου 2024

Τέσσερις ανήλικες επιτέθηκαν σε 13χρονη – Έδωσαν «ραντεβού» στο Instagram

Ακόμη ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων ήρθε στη δημοσιότητα όταν μια 13χρονη από τη Θεσσαλονίκη…

7 Οκτωβρίου 2024

Διακοπή υδροδότησης στο Διμήνι

Η ΔΕΥΑΜΒ ενημερώνει ότι λόγω βλάβης σε κεντρικό αγωγό του δικτύου, διακόπτεται η υδροδότηση στο…

7 Οκτωβρίου 2024

ΟΗΕ: «Πρόγευση του μέλλοντος» οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που πολλαπλασιάζονται στον κόσμο, αποτελούν μια «πρόγευση» των…

7 Οκτωβρίου 2024