Photo Gallery, Τοπικά

Σε «εφεδρεία» η καλοκαιρία



Μέχρι και δέκα βαθμούς θα είναι η διαφορά της θερμοκρασίας από χθες τη Δευτέρα

 

Ίσως «πασπαλίσει» στις κορυφές του Πηλίου το πρωί της Τρίτης

 

Σε «εφεδρεία» μπαίνει το καλοκαιράκι που είχαμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, καθώς από το βράδυ σήμερα και κυρίως τη Δευτέρα και την Τρίτη η Μαγνησία και η Θεσσαλία θα δεχθούν την πρώτη ψυχρή εισβολή του φετινού φθινοπώρου. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αν και η πιθανότητα είναι μικρή, να πασπαλίσει χιόνι στις κορυφές του Πηλίου ξημερώματα Τρίτης.

 

 

 

Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι αρχικά οι νοτιάδες, που θα γυρίσουν από την Κυριακή το βράδυ σε βοριάδες, οι βροχές, κυρίως το πρωί αύριο και τη Δευτέρα προς Τρίτη και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας Δευτέρα και Τρίτη. Από σήμερα καλό είναι να βγάζουμε σιγά-σιγά τα χειμωνιάτικά μας από τις ντουλάπες, κυρίως οι κάτοικοι των ημιορεινών και ορεινών περιοχών, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να πέσει σε μονοψήφια νούμερα από τη Δευτέρα. Αιτία για αυτήν την αλλαγή θα είναι η ώθηση του πολικού αεροχείμαρρου από το ύψος της Ισλανδίας προς την κεντρική Μεσόγειο με κατεύθυνση τη βόρεια Ιταλία και αργότερα και τη χώρα μας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ταχύτατη κάθοδο του αυλώνα με εντυπωσιακά χαμηλές θερμοκρασίες να το υποστηρίζουν. Καθώς ο αυλώνας θα κατηφορίσει, θα δημιουργήσει μετωπική ύφεση πρώτα στο Ιόνιο, η οποία θα είναι συνέπεια των εκτεταμένων χαμηλών πιέσεων, που θα προσεγγίσουν τη χώρα μας, ενώ θα δημιουργήσει και χαμηλό στην περιοχή ανοιχτά της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, το οποίο πολύ γρήγορα θα έχει περάσει στο Αιγαίο την Κυριακή και τη Δευτέρα προκαλώντας και εκεί σοβαρή κακοκαιρία. Σήμερα θα περάσει το πρώτο μέτωπο αυτής της ατμοσφαιρικής διαταραχής πρώτα από τα βορειοδυτικά (νησιά βόρειου Ιονίου – Επτάνησα – Ήπειρος μέχρι και τη δυτική, κεντρική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο και δυτική Στερεά), ενώ μέχρι τη νύχτα  προς την Κυριακή το πρωί φαίνεται μια ανατολικότερη επέκταση. Το δεύτερο στάδιο αυτής της κακοκαιρίας θα είναι αυτό το χαμηλό ανοιχτά της Πελοποννήσου, το οποίο θα το συνοδεύει ψυχρό μέτωπο και θα δώσει αρκετές βροχές την Κυριακή σε μεγάλο κομμάτι της κεντρικής δυτικής και νότιας χώρας. Πολύ νερό φαίνεται να πέφτει και στα νησιά του Αιγαίου και σε μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, που βρέχεται από το Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν σήμερα νότιοι νοτιοδυτικοί που θα φτάνουν τα 6 – 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Αύριο  θα στραφούν σταδιακά σε βόρειους 6 – 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ τη Δευτέρα οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 7 – 8 και τοπικά 9 μποφόρ στα πελάγη, που ίσως προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Ειδικότερα για την Ανατολική Θεσσαλία και τη Μαγνησία, όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος κ. Θεοφ. Τακούδης, σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος, με υψηλές θερμοκρασίες μάλιστα, που θα φθάσουν στο Βόλο και τους 25 βαθμούς Κελσίου, καθώς θα πνέουν νότιοι άνεμοι. Σημειώνεται ότι χθες το θερμόμετρο έδειξε στο Βόλο 26,4 βαθμούς μέγιστη τιμή. Από το βράδυ αναμένονται συννεφιές που σταδιακά θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα βρέξει, ενώ αύριο το πρωί δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και καταιγίδα. Πιθανόν στα νότια του Νομού αύριο οι βροχές να είναι έντονες. Η θερμοκρασία θα πέσει 4 – 5 βαθμούς και αύριο το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 20 – 21 βαθμούς στο Βόλο. Αρχικά οι άνεμοι αύριο θα πνέουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί, στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους με την ίδια ένταση. Αύριο το απόγευμα προσωρινά θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων, καθώς θα απομακρύνεται ανατολικά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας αρχίζει νέα επιδείνωση του καιρού, κυρίως στη νότια και την ανατολική Μαγνησία, που θα επηρεάσει και το Βόλο, με ενίσχυση των ανέμων, βροχές και ίσως την πρώτη χιονόπτωση στις κορυφές του Πηλίου στα 1.500 μέτρα υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και δεν θα ξεπεράσει στα πεδινά τους 17 – 18 βαθμούς, ενώ στα ορεινά θα κυμανθεί σε μονοψήφια νούμερα και στις κορυφές θα πλησιάσει το 0. Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη το πρωί, ωστόσο αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση κατόπιν. Τα φαινόμενα πάντως θα συνεχιστούν με επίκεντρο τις Βόρειες Σποράδες. Ουσιαστική βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη με μικρή μάλιστα άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο σύμφωνα με άλλη πρόβλεψη, που δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν ο κ. Τακούδης, από την ερχόμενη Παρασκευή και αφού υπάρξει ένα διάλειμμα βελτίωσης του καιρού την Πέμπτη, αναμένεται νέα κακοκαιρία πάλι από τα δυτικά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το