Κατηγορίες: Πολιτική

Σενάρια πρόωρης κάλπης

Αιχμές Πάγκαλου για συναδέλφους του υπουργούς

ΑΘΗΝΑ, 17. Στον κυριακάτικο Τύπο κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους σενάρια περί πρόωρης προσφυγής σε εκλογές, εν όψει και των διαφαινόμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, η οποία θα αυξήσει τα περιθώρια ελιγμών στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, για παράδειγμα, ορισμένα στελέχη στο κυβερνητικό επιτελείο «τάσσονται υπέρ της προσφυγής στις κάλπες την Άνοιξη. Άλλα, όμως, υποστηρίζουν πως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2012, όταν η οικονομία θα έχει επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά».

Στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τάσσεται ανοιχτά κατά της πρόωρης κάλπης, σημειώνοντας πως «όσοι μιλούν για εκλογές, συνειδητά ή ασυνείδητα, προκαλούν την αποσταθεροποίηση της χώρας».

«Οι πολίτες, όπως φάνηκε στις 7 Νοεμβρίου, μας στηρίζουν. Τι θα προσέφεραν οι εκλογές εκτός από καταστάσεις αποσταθεροποίησης; ‘Νομιμοποίηση’ σπεύδουν να πουν οι παλαιότροποι ‘μεταπολιτευτικοί ευδαίμονες’. Απαντώ ότι το πρόβλημα του τόπου δεν είναι η νομιμοποίηση, αλλά η απόδειξη της αποτελεσματικότητας των κυβερνήσεων στο επίπεδο επίτευξης των στόχων του», αναφέρει ο υπουργός Υγείας.

«Τι θα γινόταν η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Θα βρισκόμασταν ακριβώς στον ίδιο παρονομαστή, αλλά πλήρως αποσταθεροποιημένοι, ως χώρα και ως κοινή δημόσια οικονομία» συμπληρώνει ο κ. Λοβέρδος.

Ο Θ. Πάγκαλος

Αιχμές για καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στα αναπτυξιακά μέτρα, αλλά και για «συγκεχυμένα» αρχικά σχέδια για την επένδυση που σχεδίαζε το Κατάρ στον Αστακό, διατυπώνει εμμέσως πλην σαφώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Σε ότι αφορά τα αναπτυξιακά ζητήματα, ο κ. Πάγκαλος δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ότι «όσοι κάνουν κριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου παραβλέπουν την αδήριτη ανάγκη για τη λήψη των μέτρων που λάβαμε. Δυστυχώς, δεν είχαμε περιθώρια για πειραματισμούς».

«Αυτό που λέω, ωστόσο, είναι ότι στο εξής πρέπει να βρούμε ένα τρόπο ώστε η πολιτική μας, αλλά και η φορολογία μας, να προσανατολισθούν περισσότερο αναπτυξιακά. Και αυτό είναι κάτι που έχει αρχίσει με μια σειρά από νομοθετήματα» προσθέτει. Σε ερώτηση, δε, εάν παραδέχεται πως «έχετε αργήσει σε αυτόν τον τομέα», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά: «Ναι, σε αυτό έχουμε αργήσει λίγο. Αλλά δεν είναι και τόσο απλό να πατήσεις ένα κουμπί και να αρχίσεις την ανάπτυξη, δηλαδή να πεισθεί ο κάθε επιχειρηματίας να επενδύσει».

Σε ό,τι αφορά στην επένδυση στον Αστακό, η οποία έχει προς το παρόν «ναυαγήσει», ο κ. Πάγκαλος δηλώνει ότι κατά το ταξίδι του την περασμένη εβδομάδα στο εμιράτο, διαπίστωσε ότι η επένδυση «ξανανοίγει, διότι είχαμε την εντύπωση ότι το είχαν απορρίψει οριστικώς».

«Από το ταξίδι μου κατάλαβα ότι δεν είναι έτσι. Δηλαδή οι Καταρινοί είναι έτοιμοι να ξανασυζητήσουν οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση υπάρχει, υπό τον όρο να είναι σοβαρή και να προκύπτει ύστερα από προετοιμασία.

»Αξιώνουν, βέβαια, να διατηρήσουν τις θέσεις τους για την τιμή του προϊόντος που θέλουν να πουλήσουν. Μου διευκρίνισαν δηλαδή ότι «εμείς σας πουλάμε το υγροποιημένο αέριο και το μείγμα πετρελαίου που θα απαιτήσει η επένδυση, αλλά αυτός είναι ένας ρόλος. Αν θέλετε να μετέχουμε και στη μεταποίηση του ‘εμπορεύματος’ ή την κατασκευή του υποσταθμού της επεξεργασίας του, αυτός είναι ένας άλλος ρόλος».

»Με άλλα λόγια, ήταν συγκεχυμένη η αρχική μας πρόταση και αυτό δεν τους άρεσε. Αλλά πρέπει να σας πω ότι στο Κατάρ υπάρχει πολύ θετικό κλίμα για την Ελλάδα, το οποίο και πρέπει να αξιοποιήσουμε» αναφέρει ο κ. Πάγκαλος.

Ο Ευ. Βενιζέλος

Την ανάγκη για εθνική προσπάθεια και κοινωνική συνοχή προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, τονίζει ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Για το σημείο στο οποίο φτάσαμε υπάρχουν τεράστιες πολιτικές υθύνες» είπε σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αισιοδοξώντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να υπερβεί την κρίση παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος έχει διατυπώσει την άποψη ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές δεν φωτίζουν την ουσία των προβλημάτων, τασσόμενος κατά της σύστασης Εξεταστικής για την οικονομία. Έχει προτείνει μάλιστα τη σύσταση κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής, η οποία θα αναλύσει το παρελθόν και θα μελετήσει τις προτάσεις για το μέλλον.

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι από τη μεταπολίτευση και ιδιαίτερα από το 1994 και μετά «δόθηκε μια δημοσιονομική μάχη, τιθάσευσης του πληθωρισμού και μείωσης των ελλειμμάτων» για να επιτευχθεί η ένταξη στην ΟΝΕ, που ωστόσο οδήγησε «σε μια δεκαετία εντυπωσιακής, όχι όμως και εκλογικευμένης ανάπτυξης, όπου δεν έβγαλαν χρήματα όχι όσοι δούλευαν με συνέπεια, με τον ιδρώτα τους, αλλά όσοι επιδόθηκαν στον εύκολο πλουτισμό».

«Ο καθένας μπορεί να θυμηθεί από ποιου σημείου και μετά καταγράφεται μια πλήρη απώλεια ελέγχου και από ποιου σημείου και μετά, θα έπρεπε να έχουμε πλήρη συνείδηση του διεθνούς κινδύνου και να αποφασίσουμε μέτρα επώδυνα, τα οποία όταν τα αργείς γίνονται πιο επώδυνα» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε για να βγει η χώρα από την κρίση απαιτείται εθνική προσπάθεια, κοινωνική συνοχή, μέτρα ηθικά ισορροπημένα και δίκαιο φορολογικό σύστημα για να πειστεί «ο καταναλωτής και ο επαγγελματίας, ότι το νόμιμο συμφέρει» και στήριξη των αδυνάτων.

Επεσήμανε ότι «ακόμη και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μπορεί να γίνει σε συνθήκες κρίσης» μέσα από κριτήρια «όχι γενικά και οριζόντια, αλλά εξειδικευμένα και ατομικά».  Ειδικότερα για τους επαγγελματίες πρόσθεσε ότι «παρά τη δύσκολη συγκυρία, αν αθροίσει κανείς τις εξαγγελίες του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ, του ΥΠΑΝ και τον αναπτυξιακό νόμο υπάρχει πράγματι μια ενδιαφέρουσα δέσμη μέτρων», σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλλονται και σε πολιτικό επίπεδο για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ακτιβιστές βανδάλισαν το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου στο Λονδίνο

Ακτιβιστές της οργάνωσης Animal Rising βανδάλισαν σήμερα το νέο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου σε…

12 Ιουνίου 2024

Φωτιά στην Κύπρο: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο – Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται χωριά

Ανεξέλεγκτη καίει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην Πάφο της Κύπρου ενώ ενεργοποιήθηκε το…

11 Ιουνίου 2024

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: «Να τελειώνουν τα ψέματα» – «Πάμε στο Λογιστήριο του Κράτους να εξετάσουμε τα μέτρα μας»

«Προκαλώ το οικονομικό τμήμα της ΝΔ να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και…

11 Ιουνίου 2024

Ναυάγιο στα ανοιχτά της Υεμένης: Στους 39 οι νεκροί μετανάστες – 150 οι αγνοούμενοι

Στους 39 αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος…

11 Ιουνίου 2024

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 2χρονος που κινδύνευσε να πνιγεί – Το χρονικό

Παραμένει η αγωνία για την κατάσταση της υγείας του 2χρονου αγοριού που κινδύνευσε στη θάλασσα…

11 Ιουνίου 2024

Ισπανία: Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Πάλμα δε Μαγιόρκα – Εικόνες χάους

Το νερό έπεφτε από το ταβάνι και τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στους πλημμυρισμένους διαδρόμους στο αεροδρόμιο…

11 Ιουνίου 2024