Photo Gallery, Τοπικά

Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στις Β. Σποράδες, αισθητή και στο Βόλο

Αισθητή χθες και στο Βόλο η σεισμική δόνηση

Αισθητός έγινε χθες το μεσημέρι στο Βόλο, το Πήλιο και τα νησιά, ο σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο των Βορείων Σποράδων. Το επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν 65 χιλιόμετρα ανατολικά του Βόλου, 164 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σκιάθου και 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αλοννήσου.

Σύμφωνα με τη σεισμολόγο του Ινστιτούτου κ. Καραγιάννη, ο σεισμός ήταν επιφανειακός, αφού το εστιακό του βάθος μετρήθηκε στα 15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας και εκδηλώθηκε στις 13.30.

Η κ. Καραγιάννη τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ανάλογου μεγέθους σεισμοί σημειώνονται πολύ συχνά.

Η θαλάσσια περιοχή των Βορείων Σποράδων είναι σεισμογενής, καθώς εκεί  απολήγει το δυτικό τμήμα του σεισμικού ρήγματος της Ανατολίας.

Η σεισμική τάφρος του Βορείου Αιγαίου, όπως είναι επιστημονικά γνωστή,  ενδέχεται να προκαλέσει σεισμούς, που πιθανόν να αγγίξουν και τους 7,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η σεισμική τάφρος του Βορείου Αιγαίου αρχίζει από τις Βόρειες Σποράδες και εκτείνεται μέχρι τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.

Η τάφρος του Βορείου Αιγαίου έχει βάθος μέχρι και 1650 μέτρα στο βυθό της θάλασσας.

Όπως είναι γνωστό, τα σεισμικά ρήγματα που βρίσκονται ή διέρχονται από περιοχές του Νομού Μαγνησίας είναι τρία, σύμφωνα με το σεισμικό χάρτη που έχει συντάξει η ερευνητική ομάδα του ομότιμου καθηγητή γεωφυσικής του ΑΠΘ κ. Βασ. Παπαζάχου.

Πρόκειται για ρήγματα μεταξύ 159 συνολικά στον ελληνικό χώρο, που έχουν καταγραφεί και τα οποία έχουν δώσει σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ τα τελευταία 2.500 χρόνια.

Τα τρία σεισμικά ρήγματα βρίσκονται στη Ν. Αγχίαλο, είναι μήκους 30 χιλιομέτρων και έχει δώσει μέχρι σήμερα τρεις σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου, μήκους 24 χιλιομέτρων, που έχει δώσει μέχρι σήμερα δύο σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ και στη θαλάσσια περιοχή Πιπέρι Β. Σποράδων, μήκους 30 χιλιομέτρων, που έχει δώσει μέχρι σήμερα ένα σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ.

Τα σεισμικά ρήγματα κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες, στα ανάστροφα, τα κανονικά και τα οριζόντιας μετατόπισης, ανάλογα με την κίνηση των σεισμικών πλακών. Και τα τρία είδη σεισμικών ρηγμάτων μπορούν να δώσουν καταστροφικό σεισμό, ανάλογα με το μέγεθός του, την περιοχή όπου αυτός εκδηλώνεται και το εστιακό του βάθος.

Με βάση το σεισμικό χάρτη που έχει τεθεί σε ισχύ με νόμο από το 2003 (ΦΕΚ 1154, 12-8-2003) η χερσαία Μαγνησία και το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου κατατάσσονται στις περιοχές μεσαίας σεισμικής επικινδυνότητας (ζώνη ΙΙ), με σεισμική επιτάχυνση εδάφους 0,24, όταν η ζώνη Ι έχει σεισμική επιτάχυνση 0,16 και η ΙΙΙ 0,36.

Ο χάρτης συντάχθηκε με βάση τη συχνότητα γένεσης των σεισμών, το γεωλογικό τους υπόβαθρο αλλά και τα μεγέθη σεισμών που έχουν σημειωθεί στην κάθε περιοχή.

Στην ίδια ζώνη έχουν ενταχθεί και τα νησιά των Β. Σποράδων. Στον προηγούμενο χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας οι Β. Σποράδες ανήκαν στη ζώνη ΙΙ, ωστόσο η επιτάχυνση εδάφους ήταν 0,16 και όχι 0,24 όπως ισχύει με το νέο χάρτη.

Ο μελετητής οποιουδήποτε οικοδομικού έργου είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τους συγκεκριμένους σεισμικούς συντελεστές.

 

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το