Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

ΣΔΟΕ: Βίλες παράνομα ξενοδοχεία στο Πήλιο

ΣΔΟΕ

«Λαβράκια» έβγαλε η έρευνα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σε βίλες και εξοχικά σπίτια στην περιοχή του Πηλίου. Βρέθηκαν σε επτά περιπτώσεις ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών να τις εκμισθώνουν παράνομα έναντι εκατοντάδων ευρώ την ημέρα, ενώ βεβαιώθηκαν δεκάδες παραβάσεις φορολογικές και της τουριστικής νομοθεσίας. Υπολογίζεται ότι οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, καθώς η παράνομη εκμίσθωση γίνεται χρόνια…

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Θ» της 14ης Ιουνίου το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας «έβγαλε λαγό» στις έρευνες που έκανε σε βίλες και εξοχικά σπίτια στην περιοχή του Πηλίου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ελέγχθηκαν 14 βίλες και πολυτελή εξοχικά σπίτια και βρέθηκαν παραβάτες σε επτά περιπτώσεις, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά 54 παραβάσεις… Η αναλογία δηλαδή ήταν οκτώ παραβάσεις ανά παραβάτη…

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, στις 13 και 21 Αυγούστου, με τη συνδρομή της Τουριστικής Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Βόλου. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ χρησιμοποίησαν για την ανεύρεση των ιδιοκτητών των εξοχικών κατοικιών τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, απ’ όπου και μπόρεσαν να βγάλουν συμπεράσματα και για τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος που έγιναν από τους ιδιοκτήτες τους. Πρόκειται για παράνομες εκμισθώσεις των πολυτελών εξοχικών, κυρίως σε αλλοδαπούς τουρίστες, που πλήρωναν αδρά, για να περάσουν λίγες ημέρες (συνήθως 7ήμερα ή 10ήμερα) στο βουνό των Κενταύρων.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, για να αποκαλυφθεί το «μαύρο» χρήμα που διακινείται από τις παράνομες ενοικιάσεις, με συνέπεια τη μεγάλη φοροδιαφυγή, αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των επαγγελματιών ξενοδόχων.

Άλλωστε σχετικές καταγγελίες είχε κάνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κ. Λεβέντης, ο οποίος μάλιστα είχε επισημάνει ότι στο Πήλιο μόνον οι βίλες και οι εξοχικές κατοικίες που χρησιμοποιούνται έναντι μισθίου παράνομα, ανέρχονται σε 35….

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προχώρησαν στο άνοιγμα λογαριασμών, προκειμένου να εντοπίσουν τραπεζικές καταθέσεις που προέρχονται από τους χρήστες των εν λόγω κατοικιών, είτε από το εξωτερικό, είτε από το εσωτερικό και στοιχειοθετούν την εκμίσθωσή τους. Ταυτοποίησαν σε ποιους ανήκουν οι βίλες και οι εξοχικές κατοικίες και μετά βρήκαν, ποιοι τις χρησιμοποίησαν, ποιοι διέμεναν σ’ αυτές και για πόσο χρονικό διάστημα.

Το ΣΔΟΕ ερεύνησε, μεταξύ άλλων, και ποια καταλύματα εμφανίζονται στο διαδίκτυο μέσω booking.com, expedia.com κ.τ.λ. με διαφορετική αστεροποίηση από την πραγματική και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας. Ποια βοηθητικά καταλύματα χρησιμοποιούν τον όρο ξενοδοχείο (hotel) ή παραδοσιακό κατάλυμα (traditional settlement), χωρίς να είναι κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.

Ποια βοηθητικά καταλύματα έχουν κατηγοριοποίηση με αστέρια. Ποιες ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες εμφανίζονται στο διαδίκτυο και όχι μόνο και δέχονται πελάτες έναντι αμοιβής, παρόλο που δεν διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες δεν ενοικιάζουν μόνο τις βίλες, αλλά και… υπηρετικό προσωπικό, το οποίο δεν δηλώνεται πουθενά και πληρώνεται με «μαύρο» χρήμα και χωρίς ασφάλιση. Με τις βίλες και τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες το κακό έχει παραγίνει, αφού οι ιδιοκτήτες τους, που τις είχαν αποκτήσει τις εποχές των «παχιών αγελάδων», αδυνατούν σήμερα με την κρίση να τις συντηρήσουν ή να πληρώσουν τα χαράτσια. Γι’ αυτό και την τελευταία τριετία έχουν καταφύγει σε μεθόδους παραξενοδοχίας, προσπαθώντας να βγάλουν τουλάχιστον τα χρήματα για τις συντηρήσεις τους.

 

Πώς γίνεται το κόλπο

Οι εν λόγω κατοικίες εκμισθώνονται είτε με την ημέρα, είτε για ένα δεκαήμερο, 15νθήμερο, ακόμη και για ολόκληρη την τουριστική περίοδο. Φυσικά δεν εκδίδονται από τους ιδιοκτήτες τους παραστατικά (αποδείξεις), ενώ τα χρήματα κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε του ιδιοκτήτη, είτε κάποιους συγγενούς του ή συνεργάτη του.

Ο μισθωτής καταβάλει μια προκαταβολή και στη συνέχεια εξοφλεί το μίσθιο, ενώ οι ιδιοκτήτες των εν λόγω κατοικιών, πολλές φορές και προκειμένου να μην τους αντιληφθούν οι γείτονες, εμφανίζουν τους μισθωτές ως καλεσμένους τους ή φίλους τους, προς τους οποίους έχουν «παραχωρήσει» για λίγες ημέρες τις κατοικίες.

Το κόλπο στήνεται μέσω Διαδικτύου. Οι ενοικιάσεις των πολυτελών ακινήτων γίνονται μέσω ίντερνετ και γραφείων του εξωτερικού, τα οποία κλείνουν τις παράνομες και «αόρατες» ενοικιάσεις. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα διαφημίζουν στη διεθνή αγορά, αναρτώντας τις αγγελίες ενοικιαστηρίων σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες, που αφορούν στην αγορά του real estate. Δεκάδες είναι τα ελληνικά και ξένα site, στα οποία έχουν εντοπιστεί σχετικές καταχωρίσεις εξοχικών κατοικιών, που διατίθενται από ιδιώτες προς ενοικίαση, προσφέροντας στις περισσότερες των περιπτώσεων ακόμα και ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Οι κατοικίες επιφάνειας έως και 600 τ.μ. ενοικιάζονται σε ξένους και Έλληνες από 300 ευρώ την ημέρα. «Και βεβαίως μιλάμε για εισοδήματα που είναι «μαύρα» και αφορολόγητα», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας. Τα καταλύματα ενοικιάζονται χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, κάτι που δεν γνωρίζουν οι ξένοι ενοικιαστές και χωρίς να εκδίδονται τα νόμιμα παραστατικά. Όπως επισημαίνει το στέλεχος του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη χρησιμοποίηση παράνομα εξοχικής κατοικίας ως τουριστικού καταλύματος, πέραν όλων των άλλων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για φοροδιαφυγή, «μαύρο» χρήμα κ.λπ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το