Τοπικά

ΣΔΟΕ: Άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς γιατρών και στο Βόλο

ΣΔΟΕ ΕΛΕΓΧΟΙ

Στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών γιατρών, που εργάζονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και ιδιωτών της περιφέρειας, προχώρησε το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας. Μεταξύ των λογαριασμών που άνοιξαν περιλαμβάνονται και γιατρών, που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Βόλου, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Προχθές ο διοικητής και ο υποδιοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) επισκέφθηκαν τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας στη Λάρισα και ζήτησαν να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων και να διασταυρώνονται τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και στο ΕΣΥ της Θεσσαλίας, καθώς και «μεγαλογιατρών» ιδιωτών,  άνοιξαν από το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο του πολέμου κατά του «μαύρου χρήματος» και της φοροδιαφυγής. Στόχος είναι να βρεθούν γιατροί, που δεν έχουν δηλώσει τα χρήματα που έχουν ή δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από πέρυσι και είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτείται και η συνεργασία του τραπεζικού συστήματος, ενώ η έρευνα επεκτείνεται πολλές φορές και στους συγγενείς πρώτου βαθμού του ελεγχόμενου γιατρού. Συνολικά σε όλη τη χώρα θα ανοιχθούν περισσότεροι από 5.000 τραπεζικοί λογαριασμοί. Σύμφωνα με πηγές από το ΣΔΟΕ πανελλαδικά, οι τέσσερις στους δέκα γιατρούς που ελέγχθηκαν, βρέθηκε να φοροδιαφεύγουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Στο στόχαστρο του Σώματος βρίσκονται και άλλες επαγγελματικές ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, πρόσωπα που σχετίζονται με εξωχώριες εταιρείες, καλλιτέχνες, ακόμη και ιεράρχες. Οι ελεγκτές «ξεσκονίζουν» τα δηλωθέντα εισοδήματά τους σε βάθος δεκαετίας.

Η έρευνα για τους γιατρούς αφορά στην ύπαρξη μεγάλων καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που δεν δικαιολογούνται από τις αμοιβές των γιατρών και παραπέμπουν σε «φακελάκια».

«Έχουμε καταγγελίες για συγκεκριμένους γιατρούς, τις οποίες και διερευνούμε» δήλωσε στη «Θ» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, αν βρέθηκαν ή όχι εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία. Πρόσθεσε ωστόσο πως μέχρι σήμερα δεν έχει δεσμευτεί κάποιος τραπεζικός λογαριασμός, ενώ ζητείται και η συνεργασία των τραπεζών, ώστε να αποστείλουν τα στοιχεία που διαθέτουν ηλεκτρονικά, καθώς η έρευνα πολλές φορές επεκτείνεται μέχρι σε συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγος, παιδιά).

Προχθές ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Λ. Μακρής και ο υποδιοικητής της ίδιας ΥΠΕ κ. Γρ. Δασταυρίδης επισκέφθηκαν το διευθυντή του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας κ. Απ. Τάνα και ζήτησαν να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία του εθνικού συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κ.κ. Μακρής και Δασταυρίδης ζήτησαν και πρότειναν στο διευθυντή του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας να ελέγχει όποτε θέλει τους λογαριασμούς των γιατρών και να τους διασταυρώνει με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το ίδιο ζήτησαν να πράξει τόσο με τους ίδιους, όσο και με τους διοικητές των Νοσοκομείων ευθύνης τους, με τους επικεφαλής των συνδικαλιστών γιατρούς και όλους όσοι κατέχουν θέσεις «κλειδιά» στο σύστημα Υγείας. Μάλιστα ζήτησαν οι έλεγχοι να διενεργηθούν σε βάθος δεκαετίας. Πέρα από ζητήματα συνεργασίας που συζητήθηκαν στη συνάντηση, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ υπογράμμισε ότι τους τιμά ιδιαίτερα μια τέτοια πρωτόγνωρη πρωτοβουλία, να θέσουν τον εαυτό τους μπροστάρη στους ελέγχους.

Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Υγείας έχει δώσει προς έρευνα στο ΣΔΟΕ από τις αρχές του μήνα τα ονόματα γιατρών σε όλη την Ελλάδα, που είναι πρωταθλητές στη συνταγογράφηση.

 

Έρευνα και για παράνομες επιδοτήσεις

Εξάλλου συνεχίζεται από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας η έρευνα για παράνομες επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας διενεργεί έρευνα σε εταιρείες σε Μαγνησία, Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι πίσω από τις επιδοτήσεις που έλαβαν από ευρωπαϊκά προγράμματα, κρύβονται υποθέσεις απάτης. Τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας πραγματοποιούν έρευνα για τις επιδοτήσεις των εταιρειών από το 2004 έως σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη.

Αντικείμενο έρευνας αποτελεί η διάρκεια ζωής των εταιρειών, οι λόγοι τυχόν διάλυσης, η διάθεση των χρημάτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, καθώς ακόμα και το αν οι εταιρείες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για την είσπραξη επιδοτήσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το