Photo Gallery, Τοπικά

Σαράντα γιατρούς χρειάζεται το ΙΚΑ Βόλου

Ο νέος διευθυντής της υγειονομικής μονάδας Μηνάς Πανταζόπουλος μιλά στη «Θ»

Από 40 ημέρες μέχρι και 2 μήνες η αναμονή για καρδιολόγο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο

Τουλάχιστον 40 γιατρούς χρειάζεται το ΙΚΑ Βόλου για να μπορέσει να αναπτυχθεί ως μονάδα και να παρέχει υπηρεσίες στους ασθενείς. Ψυχίατροι, παθολόγοι, οικογενειακοί γιατροί, καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι είναι οι κύριες ειδικότητες που εντοπίζεται έλλειψη ιατρικού προσωπικού, όπως τονίζεται από το νέο διευθυντή της νομαρχιακής μονάδας υγείας του ΙΚΑ Βόλου κ. Μηνά Πανταζόπουλο, ο οποίος από χθες ανέλαβε καθήκοντα.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στην αναμονή των ραντεβού, όπου για να εξεταστεί κάποιος στον καρδιολόγο πρέπει να περιμένει 40 ημέρες, στον ορθοπεδικό ενάμιση μήνα και στον οφθαλμίατρο δύο μήνες.

Ο διευθυντής της νομαρχιακής μονάδας υγείας του ΙΚΑ Βόλου, ορθοπεδικός στην ειδικότητα, κ. Μηνάς Πανταζόπουλος εργάζεται στο ΙΚΑ 19 χρόνια έχοντας για όλο αυτό το διάστημα την εργασιακή σχέση του αορίστου χρόνου.

«Το 90% των γιατρών που εργάζονται στο ΙΚΑ είναι αορίστου χρόνου που σημαίνει ότι εργαζόμαστε χωρίς ο εργοδότης μας να μας καταβάλλει τα χρήματα για τη σύνταξη» τονίζει ο ίδιος δίνοντας το στίγμα.

Ο νέος διευθυντής ρωτήθηκε για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, πού πονάει. Ο κ. Πανταζόπουλος απάντησε πως δύο είναι τα βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχουν γιατροί. Συνταξιοδοτούνται καθημερινά και δεν έρχονται καινούριοι. Δεν υπάρχουν γιατροί σε βασικές ειδικότητες, όπως νευρολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός, παθολόγος. Οι παθολόγοι και οι οικογενειακοί, κάνουν τα πάντα. Πρέπει να εκτελέσουν 140 συνταγές καθημερινά, ενώ έχουν επιφορτιστεί και με πράγματα εκτός ειδικότητάς τους, όπως ψυχιατρικά, νευρολογικά. Πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 40 γιατροί των προαναφερθέντων ειδικοτήτων, ώστε να αναπτυχθεί πλήρως η Μονάδα. Μας υποσχέθηκαν προσλήψεις 26-27 γιατρών, έγιναν οι προκηρύξεις, ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις και τους περιμένουμε να έρθουν. Αλλά συνεχώς πηγαίνουν προς τα πίσω οι ημερομηνίες και δεν έχουμε δει κανέναν. Όλοι οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν υπερβεί τα όρια των σωματικών τους αντοχών.

Μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός των γιατρών μειώθηκε κατά 40%. Ανά ειδικότητα οι οικογενειακοί γιατροί-παθολόγοι από 37 μειώθηκαν στους πέντε στη Νέα Ιωνία και δεκατρείς στο Βόλο. Συνταξιοδοτήθηκαν ή παραιτήθηκαν τέσσερις νευρολόγοι και δεν αντικαταστάθηκαν. Επίσης δύο ψυχίατροι συνταξιοδοτήθηκαν ή παραιτήθηκαν και επίσης δεν αντικαταστάθηκαν. Ακόμη οι οφθαλμίατροι από επτά μειώθηκαν στους τέσσερις, ενώ οι καρδιολόγοι από οκτώ μειώθηκαν στους έξι.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή της εφαρμογής του νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο οποίος δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους και τους γιατρούς σε πρακτικά ζητήματα. Αποσπασματικά μας στέλνουν διάφορες διαταγές, οι οποίες και αλληλοαναιρούνται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καινούρια προβλήματα. Εμείς κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τονίσαμε τα προβλήματα που δημιουργούνται με το νόμο, αλλά δυστυχώς τα ΜΜΕ επέμεναν εσφαλμένα να προβάλλουν ότι εμείς κινητοποιούμαστε για οικονομικά ζητήματα. Και αυτό ήταν λάθος, γιατί έστρεψε τον κόσμο εναντίον των γιατρών τη στιγμή που αγωνιζόμασταν και για τους ασφαλισμένους».

Στο ερώτημα, αν υπάρχει κάποιος τομέας που πρέπει να δοθεί βάρος, ο κ. Πανταζόπουλος είπε πως από τη στιγμή που θα έρθουν οι γιατροί, εμείς θα αντιμετωπίσουμε το 90% των προβλημάτων μας.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το σύστημα των ραντεβού πάσχει 100% και η μοναδική αιτία είναι ότι δεν υπάρχουν γιατροί. Για παράδειγμα οι οφθαλμίατροι έχουν αναμονή δύο μήνες, οι καρδιολόγοι 40 ημέρες, οι ορθοπεδικοί ενάμιση μήνα.

«Αν ήσασταν σήμερα ασφαλισμένος του ΙΚΑ, θα μένατε ικανοποιημένος από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών;» ρωτήθηκε ο κ. Πανταζόπουλος και απάντησε: Σήμερα δεν θα ήμουν ικανοποιημένος, αν ήμουν ασφαλισμένος του ΙΚΑ. Το ΙΚΑ μπορεί να προσφέρει πράγματα, αλλά με δεδομένες τις ελλείψεις κυρίως σε ιατρικό, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό έχει βαλτώσει.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το