Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Σαμαράς: Το «κούρεμα» θέλει και ανάπτυξη

Απαιτείται προσοχή για την αναθεώρηση της συμφωνίας του Ιουλίου

 

Ανακοινώσεις των κομμάτων για τις εξελίξεις στην οικονομία

 

 

«Η πρόσφατη συμφωνία του Ιουλίου δεν έβαλε ‘πάτο στο βαρέλι’. Η αναθεώρησή της, όμως, απαιτεί προσοχή, γιατί εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός των αγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ από τις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ότι απαιτείται προσοχή για την αναθεώρηση της συμφωνίας του Ιουλίου.
«Έγινε γνωστή η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δείχνει ότι η συμφωνία του Ιουλίου δεν έβαλε πάτο στο βαρέλι» είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας έτσι εμμέσως αιχμές τόσο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για τα όσα συμφώνησαν το καλοκαίρι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε, ωστόσο, για μεγάλους κινδύνους που εάν δεν ληφθούν υπόψη, τότε θα υπάρξουν συνέπειες τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, αφού, όπως είπε, τίθεται θέμα αντοχών για το τραπεζικό σύστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με το μεγάλο ζητούμενο της ρευστότητας «και να πληγούν περισσότερο οι συνταξιούχοι μας» όπως είπε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τον προβληματισμό του για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών, ώστε να μην πυροδοτηθούν δυσάρεστες, όπως τις χαρακτήρισε εξελίξεις, με τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ για τις δανειακές ανάγκες της χώρας εκτίμησε πως η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός αγορών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, προέβλεψε εμμέσως ότι οι εξελίξεις μπορεί να φέρουν μία βαρύτερη και παρατεταμένη λιτότητα σε μία κοινωνία που έχει φτάσει στα όρια ανοχής και αντοχής της.
«Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκτός από το όποιο κούρεμα προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνεχή και μεγάλα πλεονάσματα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και επανέλαβε ότι χρειάζεται άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας για να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα και το χρέος να μπει σε τροχιά βιωσιμότητας πάντα όμως στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

 

Το ΚΚΕ

 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου αναφέρει: Το κούρεμα του χρέους που παζαρεύει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της στην ΕΕ δεν γίνεται για την ανακούφιση του λαού, πρόκειται για διευθέτηση των ζημιών που προσωρινά θα υποστούν ορισμένες τράπεζες και άλλα μονοπώλια. Για το λαό όπως και αν το καταλήξουν θα σημάνει νέα επίθεση στη ζωή του, με νέα μνημόνια. Τώρα πρέπει πιο αποφασιστικά να υψωθεί η μεγάλη εργατική λαϊκή συμμαχία κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας και την ΕΕ, για να αποκρουστούν οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί σε βάρος του λαού. Συμπόρευση με το ΚΚΕ, συμμετοχή στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, αυτή είναι η μόνη λύση για το λαό. Οι κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας, συνεργασίας, αντιμνημονιακές και άλλες είναι για να τον υποτάξουν και να τον δέσουν.

 

Ο ΛΑΟΣ

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: “Αυτή την στιγμή δεν έχει σημασία ούτε η ευχολογία, ούτε η κακολογία. Το ουσιαστικό και σοβαρό είναι να δούμε ποια αποτελέσματα θα έχουμε από τις Βρυξέλλες”.

Ο ΣΥΝ

Το νέο σχέδιο για το ελληνικό χρέος δείχνει την εμμονή των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων στη διάσωση των ισχυρών τραπεζικών ομίλων και στα κέρδη του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά απούσα από το διάλογο που διεξάγεται στην ευρωζώνη, σέρνει τη χώρα σε αποφάσεις που δεν δίνουν απάντηση στη βιωσιμότητα των χρεών και δένουν τη χώρα με νέα μνημόνια και νέους δυσβάσταχτους όρους λιτότητας, που οδηγούν σε αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας και σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, υπό καθεστώς μόνιμης επιτροπείας και μείωσης της εθνικής κυριαρχίας.
Όποιο και αν είναι το μέγεθος του κουρέματος, οι πολιτικές υποχρεώσεις λιτότητας και τα νέα μνημόνια που το συνοδεύουν ενθαρρύνουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, θα εκτινάξουν το χρέος σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα και θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την ευρωζώνη και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μια συνολική λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να περιλαμβάνει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, σε ένα πλαίσιο ρήξης με το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα και παράλληλης υιοθέτησης πολιτικής για την ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η επιλογή του παγώματος της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και αυτό θα έπρεπε να αποφασίζεται αυτήν την ώρα στην ΕΕ.

Η ΔΗΜΑΡ
Η ευρωζώνη οδηγείται στα όριά της από την έλλειψη οράματος και πολιτικών επιλογών των ηγέτιδων δυνάμεων για την οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση της ΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και συνεχίζει:
Η ελληνική κυβέρνηση, πέραν της ανάγκης για επαναφορά του αιτήματος για το ευρωομόλογο και την ίδρυση μηχανισμού κοινής διαχείρισης μέρους του χρέους των χωρών μελών με την ευθύνη της ΕΚΤ, οφείλει να ασκήσει τις μέγιστες δυνατές διαπραγματευτικές πιέσεις και να μην υποκύψει στις αξιώσεις της Γερμανικής πλευράς για κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξης του 50-60%. Όσο και αν ακούγεται ελκυστική η ιδέα της περικοπής μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι κίνδυνοι αν η περικοπή αυτή δεν συνοδεύεται από ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις καταθέσεις και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Amber Alert: Εξαφάνιση 12χρονου από τον Άγιο Παντελεήμονα

Συναγερμό σημαίνει το Χαμόγελο του Παιδιού, μετά την εξαφάνιση του 12χρονου Σαλάμ Αμπού Ατά σήμερα,…

7 Ιουλίου 2024

Δίκη για το Μάτι: Αύριο η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό – Στο εδώλιο ξανά οι 21 κατηγορούμενοι

Ξεκινά, αύριο, Δευτέρα, στο Εφετείο η δίκη σε 2ο βαθμό για τη φονική πυρκαγιά στο…

7 Ιουλίου 2024

Μπράιαν Τζόνσον: Ο μεγιστάνας που θέλει να νικήσει το χρόνο λέει πως γερνά ένα έτος κάθε 19 μήνες

O Μπράιαν Τζόνσον, ο άνδρας που θέλει να νικήσει το χρόνο και να ζήσει για…

7 Ιουλίου 2024

Γυναίκα έχασε τη ζωή της – Πιάστηκαν τα ρούχα της σε τελεφερίκ και έπεσε από γκρεμό

Μια μητέρα δύο παιδιών έχασε τη ζωή της σε ένα τραγικό δυσύχημα στην Ιταλία, πέφτοντας…

7 Ιουλίου 2024

Πενήντα αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά πενήντα αγροτοσαδικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην χώρα το τελευταίο 24ωρο από τις 18:00 στις 06-07-2024…

7 Ιουλίου 2024

Λόρδος Βύρωνας: Νέα στοιχεία γύρω από το μυστήριο του τόπου ταφής της κόρης του

Το μυστήριο που σκεπάζει την τύχη της σορού της Αλέγκρας Μπάιρον, κόρης του Λόρδου Βύρωνα…

7 Ιουλίου 2024