Photo Gallery, Πολιτική

Σαμαράς: Και τώρα τρέχουμε

Προαναγγέλλει επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων

Σε κίνηση καλής θέλησης που αποτελεί ταυτόχρονα και μήνυμα αποφασιστικότητας για να πραγματωθεί η υπόσχεση του Πρωθυπουργού «από τα λόγια θα περάσουμε στις πράξεις», προχωρεί η κυβέρνηση και σχεδιάζει να ψηφίσει το νέο πακέτο των μέτρων έως τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ επιταχύνεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς, απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του σε Βερολίνο και Παρίσι και από τις επαφές του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θέλοντας να δείξει δείγματα γραφής, έχει αποφασίσει οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα μέτρα, να έχουν ολοκληρωθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής για να έχει…καθαρό πεδίο να θέσει και επίσημα το θέμα της επιμήκυνσης.

Ως εκ τούτου, το προσχέδιο του προϋπολογισμού σχεδιάζεται να κατατεθεί πριν τις από τις 14 Σεπτεμβρίου – αναμενόταν στις αρχές Οκτωβρίου – δηλαδή πριν από την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία.

Με βάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το πακέτο των μέτρων, που «κλειδώνει» οριστικά τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ενσωματωθεί _οι ρυθμίσεις που αφορούν το 2013_ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο κυβερνητικός στόχος είναι να γίνει μια ψηφοφορία πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, όπου θα κριθεί και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Είναι ανάγκη εμείς να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε αναλάβει» φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς που επισπεύδει τις διαδικασίες με στόχο να δοθεί η δόση ύψους 31,5 δισ. ευρώ, σκοπεύοντας να αποπληρώσει οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις για την Ελλάδα, που μπορεί να προκαλέσει μια προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης.

Ο Πρωθυπουργός δίνει – όπως είναι λογικό – μεγάλη σημασία στην εκταμίευση της δόσης και πιστεύει ότι πρέπει κυριολεκτικά να…τρέξει. Εξάλλου οι πιστωτές έχουν διαμηνύσει ότι τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατόν από την ελληνική Βουλή. Και αυτό, διότι η ψήφισή τους, κρίνεται από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, «διαβατήριο» για την επόμενη δόση και την επιμήκυνση και θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια θετική αξιολόγηση της τρόικας.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τους Έλληνες δημοσιογράφους, όταν τους είπε, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ολάντ: «Ακόμα κι αν υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εκταμιευθούν χρήματα από το ίδιο ‘πουγκί’ από το οποίο χρηματοδοτείται η Ελλάδα, είμαι υποχρεωμένος να σπεύσω».

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ότι το πακέτο των μέτρων θα είναι έτοιμο μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένη η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στην Κύπρο, όπου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας θα το παρουσιάσει στους ομολόγους του μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο κυβερνητικός…«οδικός χάρτης» έχει ως επόμενο σταθμό το ελληνικό κοινοβούλιο με κύριο στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 8 Οκτωβρίου το πακέτο των μέτρων. Και αυτό διότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η επίσημη σύνοδος του Eurogroup, όπου και αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

Στο μεσοδιάστημα θα γίνει γνωστή και η έκθεση της τρόικας, η οποία αργεί αρκετά, ένα δεδομένο που ενισχύει την άποψη περί έντονων διπλωματικών ζυμώσεων και προσπαθειών από την ελληνική πλευρά να είναι θετικά τα συμπεράσματά της και θα υπάρχει τακτική επικοινωνία του κ. Στουρνάρα με τους ομολόγους του, της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την έκθεση και ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, θεωρούν ότι θα επισημανθεί η αξιοπιστία και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Το σημαντικό όμως για το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι – με βάσει πληροφορίες που υπάρχουν- ενδέχεται να περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μια τέτοια επισήμανση θα ενισχύσει τη συζήτηση για την επιμήκυνση και ουσιαστικά θα δείχνει το δρόμο για την ανάγκη να υπάρξει παράταση κατά δυο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

 Στο Μαξίμου ο Ιερώνυμος

Στη σκιά των κυβερνητικών συζητήσεων για νέες περικοπές στα μισθολόγια των Αρχιερέων, αναμένεται να διαβεί την προσεχή Παρασκευή το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για μια πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Ιερώνυμος θα βρεθεί μαζί με εκπροσώπους της 12μελούς Ιεράς Συνόδου στις 12 το πρωί της Παρασκευής και στο τραπέζι θα τεθεί μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως η αξιοποίηση την εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο κ. Ιερώνυμος επιδιώκει πάση θυσία την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με διαφάνεια και όλα τα εισοδήματα που θα προκύψουν να διατεθούν για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που υποφέρουν.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Αρχιεπισκόπου το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, ότι «το 1952 η Εκκλησία έδωσε 700.000 στρέμματα για τους φτωχούς, μήπως είναι μια ευκαιρία να δούμε ποιοι τα πήραν και πως τα αξιοποίησαν;»

Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί την πιο στενή συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και ο ίδιος στο Ζάππειο ΙΙΙ, πριν από τις εκλογές της 6ης Μαϊου, αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποσυνδεθεί η μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο, υπεραμύνθηκε της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Θα δώσουμε την ευκαιρία να αξιοποιηθεί η ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία» καθώς και «Η Πολιτεία δεν πρέπει να ανακατεύεται στο έργο της Εκκλησίας και η Εκκλησία να μην ανακατεύεται στην πολιτική» είχε πει πριν λίγους μήνες, προκαλώντας τότε την ικανοποίηση της Ιεραρχίας.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί και το έχει πει σε συνομιλητές του, αλλά και δημόσια, ότι η Εκκλησία σήμερα με το φιλανθρωπικό έργο της κρατά την κοινωνική συνοχή, στηρίζει συνανθρώπους μας που δεν έχουν πια που να στηριχθούν και ασκεί προνοιακό έργο, πολλές φορές εκεί που το ίδιο το κράτος έχει αποτύχει.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι να συζητήσουμε μαζί της ένα ρυθμιστικό μηχανισμό, ώστε να μην μπλέκεται το ποιμαντορικό της έργο με την τρέχουσα διαχείριση οικονομικών και επενδυτικών συμφερόντων. Η πνευματικότητα της Εκκλησίας μας πρέπει να διατηρηθεί αλώβητη. Αλλά τη θέλουμε ισχυρή, όχι αποδυναμωμένη.

Άλλωστε, η αξιοποίηση της περιουσίας της, δεν θα φέρει μόνον πόρους στην ίδια. Θα δημιουργήσει και πρόσθετη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και εισόδημα» είναι πάγια άποψη του κ. Σαμαρά και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και στην επικείμενη συνάντηση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το