Photo Gallery, Τοπικά

Σίτιση των νεόπτωχων και τις μέρες του Πάσχα

Στήριξη 250 περίπου ατόμων από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου


Οι νεόπτωχοι αυξάνονται ραγδαία στο Βόλο και το φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία είναι ότι η λίστα μεγαλώνει με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων σε αυτή. Φέτος το Πάσχα από τις υπηρεσίες του διευρυμένου Δήμου Βόλου θα δοθεί στήριξη σε 250 περίπου άτομα.

Δεκάδες άνθρωποι, άνεργοι ακόμα και με πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άλλοι που έφυγαν από το χωριό τους, εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους σε ώριμη ηλικία, γυναίκες, μέλη μονογονεϊκών ή πολύτεκνων οικογενειών και πολλοί συνταξιούχοι, απαρτίζουν τη στρατιά των νέων φτωχών.

 

 

Ρεπορτάζ:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

Δεν πρόκειται για την παραδοσιακή εικόνα της φτώχειας, για κάποιες περιθωριακές ομάδες ή για ξεχασμένους κατοίκους της υπαίθρου. Σήμερα η φτώχεια απειλεί ακόμα κι εκείνους που κατείχαν το πάλαι ποτέ βασικό αντίδοτο εναντίον της, δηλαδή μια θέση εργασίας.

Νεόπτωχοι υπάρχουν ακόμη και ανάμεσα σε όσους κατέχουν τυπικά θέση εργασίας, γιατί η συμμετοχή στην απασχόληση δεν είναι πάντοτε η επαρκής συνθήκη για την αποφυγή της φτώχειας. Τίθεται έτσι το ζήτημα της «φτώχειας εντός της εργασίας» και των «εργαζόμενων φτωχών», που σπεύδουν πλέον να ζητήσουν βοήθεια από τις κοινωνικές δημοτικές υπηρεσίες, που αρχίζουν να εξετάζουν νέες μορφές αιτημάτων.

 

 

 

Οι συνταξιούχοι και οι ηλικιωμένοι είναι η μεγαλύτερη κατηγορία φτωχών.

Η διαφορά στις μέρες μας είναι ότι δεν πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους που ζουν στο χωριό και όπου ακόμα και με χαμηλά εισοδήματα μπορεί να υπάρξει ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης, αλλά για μάζες συνταξιούχων που κατοικούν στις πόλεις. Το απαράδεκτα χαμηλό ύψος των συντάξεων, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών αλληλοβοήθειας, έχουν επιδεινώσει σημαντικά τη θέση της τρίτης ηλικίας, η οποία καταφεύγει στις κοινωνικές δομές.

«Η πραγματικότητα είναι σκληρή και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Βέβαια, η όποια προσφορά πρέπει να γίνεται με διακριτικότητα και ευπρέπεια, έτσι που να μη νιώθει σαν επαίτης ο συμπολίτης που δοκιμάζεται από την κρίση» τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Απ. Παντσάς.

Βασικό ρόλο, μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στην καθημερινή προσπάθεια στήριξης όσων πολιτών δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βασικά αγαθά, όπως η διατροφή και ο στεγασμένος ύπνος, παίζει και ο διευρυμένος Δήμος Βόλου.

Μέχρι σήμερα τόσο οι πρώην Δήμοι Βόλου και Νέας Ιωνίας όσο και οι υπόλοιποι, που συνενώθηκαν στο νέο μεγάλο ΟΤΑ, έχουν προσφέρει δείγματα γραφής, με τη λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών και δομών, οι περισσότερες των οποίων συνεχίζουν την προσφορά τους.

Ένα από τα προγράμματα στήριξης αφορά στην παροχή σίτισης που έχουν αναλάβει τα ΚΑΠΗ Βόλου και Νέας Ιωνίας.

«Με το πρόγραμμα αυτό σήμερα στο Βόλο σιτίζονται 150 συμπολίτες μας. Τα κριτήρια επιλογής τους είναι η αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, το χαμηλό εισόδημα και η οικογενειακή τους κατάσταση. Τηρείται ατομικός φάκελος για τον κάθε εξυπηρετούμενο και η εκτίμηση των στοιχείων γίνεται από κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος, συνεκτιμώντας τα προβλήματα, συντάσσει ειδική έκθεση.

Το πρόγραμμα παρέχει στους απόρους, καθημερινά, πλήρες γεύμα, εκτός Σαββατοκύριακου, το οποίο όμως καλύπτεται από μια μερίδα της Παρασκευής.

Τις ημέρες του Πάσχα θα προσφερθεί ειδικό εορταστικό γεύμα.

Για τους ανήμπορους να μετακινηθούν, γίνεται και διανομή κατ’ οίκον. Για το λόγο αυτό ο Δήμος προμηθεύτηκε πέρυσι ειδικό αυτοκίνητο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Παντσάς.

Η σίτιση παρέχεται δωρεάν, εκτός αν το εισόδημα είναι μεγαλύτερο του προβλεπομένου, οπότε προβλέπεται μια συμβολική πληρωμή. Σήμερα πληρώνουν στις δομές του πρώην Δήμου Βόλου ένα συμβολικό ποσό 8 άτομα.

Το Πρόγραμμα Σίτισης των ΚΑΠΗ Βόλου απασχολεί ένα μάγειρα, δύο βοηθούς μάγειρα, έναν οδηγό και ένα συνοδό οδηγού για τη διανομή των γευμάτων.

Οι προμηθευτές των πρώτων υλών των γευμάτων αναδεικνύονται ύστερα από σχετικό ετήσιο διαγωνισμό. Για την προμήθεια των ειδών δαπανώνται ετησίως 90 χιλιάδες ευρώ περίπου, ενώ το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων αγγίζει τις 130 χιλιάδες ευρώ.

«Το μαγειρείο βρίσκεται σε τμήμα δημοτικού κτιρίου στη Νέα Δημητριάδα, αλλά έχουν δρομολογηθεί τεχνικές εργασίες σε ειδικά για το σκοπό αυτό διαμορφωμένο κτίριο στη Νέα Ιωνία, το οποίο σύντομα θα είναι ολοκληρωμένο και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του νέου Δήμου Βόλου».

Ο κ. Παντσάς αναφέρεται και στο Πρόγραμμα Σίτισης των ΚΑΠΗ Νέας Ιωνίας για το οποίο ο Δήμος συνεργάζεται με την Ι.Μ. Δημητριάδος.

Τα κριτήρια ένταξης, τα οποία είναι το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση και η κατάσταση υγείας του σιτιζόμενου, ελέγχονται από τους ιερείς των Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας και Αγίας Βαρβάρας.

Εδώ, στα Σπίτια Γαλήνης των ναών, σιτίζονται από φαγητό που παρασκευάζεται από εθελόντριες, 52 άτομα.

Τη μεταφορά των γευμάτων σε ανήμπορους έχει αναλάβει η δημοτική δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» Νέας Ιωνίας, ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Παρέμβασης και Υγείας Νέας Ιωνίας καθώς και το ΚΑΠΗ Νέας Ιωνίας, με ειδικό αυτοκίνητο.

Όταν η διανομή με αυτοκίνητα του Δήμου δεν είναι εφικτή, χρησιμοποιείται ταξί με συμφωνημένο κόστος 35 ευρώ το δρομολόγιο.

Επίσης, 50 περίπου άτομα εξυπηρετούνται στους πρώην Δήμους.

«Εάν κάτι που δεν πρέπει να υποτιμούμε είναι η προσφορά του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στη συμβολή των οδών Δον Δαλεζίου και Ρήγα Φεραίου. Προσφέρει καθημερινά πλέον στο πλαίσιο του εφικτού και σε σχέση πάντα με τις προσφορές βιοτεχνιών, βιομηχανιών σε άπορες οικογένειες της πόλης μας ό,τι υπάρχει σε ένα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, προσφέρει γλυκά, ρούχα, παπούτσια και κάποιες μερίδες μαγειρεμένου φαγητού.

«Τους τρεις τελευταίους μήνες, δυστυχώς, οι οικογένειες που τροφοδοτεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχουν υπερδιπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζεται από τους επιχειρηματίες της περιοχής μας και αναζητούνται τρόποι διεύρυνσης των πηγών εμπλουτισμού του.

Σε χαλεπούς καιρούς, όπως αυτοί, που διανύουμε, η άσκηση μιας δημοτικής κοινωνικής πολιτικής, αποτελεί βασική προτεραιότητα. Καμιά θεωρία δεν μετράει όσο ο άνθρωπος» κατέληξε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το