Πολιτισμός

«Σήμερον η κτίσις φωτίζεται…»

Το ψαλτικό δρώμενο θα παρουσιαστεί από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου (φωτογραφία από την εκδήλωση της 2ας Ιανουαρίου)

Σήμερα Τετάρτη θα επαναληφθεί στην Παλαιά Ηλεκτρική το ψαλτικό δρώμενο «Σήμερον η κτίσις φωτίζεται…», που είχε παρουσιαστεί την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου. Πρόκειται για μια πολυσύνθετη και πολυπρόσωπη παράσταση, βασισμένη σε ένα κείμενο του μουσικολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγορίου Θ. Στάθη, όπου περιγράφεται, με μορφή αφηγήσεως, η λατρευτική και τελετουργική μεγαλοπρέπεια του Βυζαντίου, στην Αγια-Σοφιά και τα Παλάτια, κατά το 14° αιώνα, εποχή της μεγάλης ακμής της Εκκλησιαστικής Ψαλτικής Τέχνης. Στην πρώτη παράσταση ο Βόλος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την αφήγηση από το στόμα του ίδιου του συγγραφέα της, ενώ στην επανάληψή της θα αποδοθεί από το διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου Σπύρο Μαβίδη.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 7 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το δρώμενο βασίζεται στο ομώνυμο αφήγημα του καθηγητή Γρηγορίου Θ. Στάθη που ζωντανεύει με γλαφυρό τρόπο τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Κωνσταντινούπολη του 14ου αιώνα. Δίνει έτσι την αφορμή για μια σκηνική παρουσίαση ύμνων των Θεοφανείων, επιχειρώντας την αναπαράσταση των λατρευτικών και τελετουργικών δρωμένων της βυζαντινής εποχής, όπου η βυζαντινή μουσική δεν ήταν μόνο λατρευτική τέχνη και αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών, αλλά κυριαρχούσε στο παλάτι, τον ιππόδρομο, τους δήμους και σε ολόκληρη την Πόλη, με συμμετοχή λαϊκών ομάδων που περιελάμβαναν ακόμη γυναίκες και παιδιά. Βασισμένο σε λεπτομερείς επιστημονικές μελέτες, τόσο το αφήγημα όσο και η παράσταση ζωντανεύουν έναν πλούσιο μουσικό κόσμο ο οποίος, αν και προερχόμενος από ένα μακρινό παρελθόν, δεν έχει χάσει τη δύναμη να επικοινωνεί με το σημερινό άνθρωπο και να μεταφέρει συγκίνηση και ευλάβεια.

Το δρώμενο έχει σχεδιαστεί από το μουσικολόγο και θεολόγο Κωνσταντίνο Χαριλ. Καραγκούνη. Συμμετέχει ο μεγάλος Χορός Ψαλτών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου σε ποικίλα σχήματα και πολλές μικρότερες ψαλτικές ομάδες με χοράρχες τους πρωτοψάλτες Ευστάθιο Γραμμένο, Κωνσταντίνο Χαριλ. Καραγκούνη, Δημήτριο Κατσικλή, Μιχαήλ Μελέτη, Κυριαζή Νικολέρη και Δημήτριο Χατζηγεωργίου και, πρώτη φορά για τα δεδομένα του Βόλου, γυναικείος ψαλτικός χορός με «δομεστίκαινα» τη Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη. Συμμετέχει επίσης ο μουσικολόγος καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου Βασίλειος Αγροκώστας και αρκετοί μαθητές.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και απονομή του ψηφιακού δίσκου (cd) που κυκλοφόρησαν η I. Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Βόλου με ζωντανές ηχογραφήσεις των μαθητών που έλαβαν μέρος στον Α’ και Β’ Μαθητικό Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης της I. Μητροπόλεως Δημητριάδος τον Ιούλιο του 2011 και τον Ιούνιο του 2012. Παρακαλούνται όλοι οι συντελεστές των δύο διαγωνισμών να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ώστε να παραλάβουν και το νέο δίσκο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το