Photo Gallery, Τοπικά

Σήμερα το Παγκόσμιο Αντάμωμα των Θεσσαλών

Από το 3ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών

Θεσσαλοί απ’ όλη τη Γη θα συναντηθούν φέτος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλου, σήμερα, για το καθιερωμένο πια Παγκόσμιο Συνέδριο-Αντάμωμα, που έχει διανύσει μια δυναμικά εξελισσόμενη πορεία τα τελευταία τρία συναπτά χρόνια σε διαφορετικούς δήμους της Θεσσαλίας.

Ο Δήμος Βόλου καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι συνδιοργανωτές με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «Ο Ασκληπιός», ενώ τόσο το θέμα του φετινού συνεδρίου, όσο και οι ομιλητές που θα τοποθετηθούν αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.

Το θέμα του συνεδρίου είναι: «Ελληνικές γέφυρες σωτηρίας με εμπειρίες και γνώσεις απ’ όλο τον κόσμο». Το θέμα του, ιδιαίτερα επίκαιρο και ουσιαστικό, αλλά και με διπλή στόχευση.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών πρότεινε, λόγω των δύσκολων κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, έναν ανοικτό διάλογο και προβληματισμό από κάποιους διακεκριμένους Θεσσαλούς και μη, απόδημους απ’ όλο τον κόσμο, ώστε να γίνουν τοποθετήσεις σύμφωνα με τον τομέα που δραστηριοποιείται ο καθένας (Τεχνολογία, Εκπαίδευση, Επιστήμες κ.ά.), προκειμένου να καταγραφούν οι δυσλειτουργίες που μέχρι τώρα εμπόδιζαν στο να στηθούν στέρεες γέφυρες σε όλους τους τομείς ή να προταθούν ενδεχομένως τρόποι που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της Θεσσαλίας.

Βασικός υποστηρικτής του εγχειρήματος θα είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Χούστη, που θα διαθέσει την τεχνογνωσία του προκειμένου να επιτευχθεί η άρτια επικοινωνία μέσω διαδικτύου εκείνων που λόγω των μεγάλων αποστάσεων δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν.

Η δεύτερη στόχευση αφορά στην προβολή του έργου, καθώς και της παράδοσης συμβολικού χρηματικού ποσού που συγκέντρωσαν οι ομογενείς-μέλη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για το ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» στο Βόλο. Πρόκειται για ένα ίδρυμα κλειστής περίθαλψης, αυξημένης φροντίδας βαριά νοητικά υστερούντων ατόμων, που ξεκίνησε το 1970 να προσφέρει τις θεάρεστες υπηρεσίες του.

Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Απόδημους Θεσσαλούς «Να ζει κανείς ή να μη ζει» σε διασκευή αφιερωμένη στους Απόδημους Θεσσαλούς, σε διασκευή αφιερωμένη στους Απόδημους Θεσσαλούς «Να ζει κανείς ή να μη ζει» σε διασκευή της σπουδαίας κωμωδίας του Μελ Μπρούκς και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, «Να ζει κανείς ή να μη ζει» με ένα θίασο λαμπερών, κωμικών ηθοποιών σε ανοικτό θέατρο της πόλης, όπου θα κλείσει και το φετινό θεσσαλικό αντάμωμα.

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής είναι: Σούλα Μπαρτζιώκα, Γιώργος Πορνάρας, Μαρία Σπανού, Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη.

Χορηγοί επικοινωνίας θα είναι και ομογενειακά μέσα του εξωτερικού, όπως «COSMOS FM» ραδιόφωνο της Ν.Υ., «Ελληνική Γνώμη» ομογενειακή εφημερίδα στη Γερμανία, «Sofia Times Magazine» στη Βουλγαρία, «Πατρίδες» εφημερίδα του Καναδά. Χορηγοί επίσης είναι το ΤΕΕ και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Μεταξύ των εισηγητών του συνεδρίου θα είναι ο Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, π. γερουσιαστής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του New Hampshire των ΗΠΑ με θέμα: «Η δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης και της Γενέτειρας», ο Μάριος Νόττας, διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» με θέμα: «Το νέο παγκόσμιο χωριό των Ελλήνων της Διασποράς», ο Πασχάλης Δήμου, διευθυντής του 30ού Δ.Σ. Βόλου με θέμα «Βασικές αρχές λειτουργίας του σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος», ο Νικ. Βογιαζίδης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Π.Θ. με θέμα: «Η πολιτισμική κληρονομιά και η γαστρονομία ως στοιχεία προβολής της Θεσσαλίας», ο Μιχ. Τσάκαλος, αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Πολιτών με θέμα: «Ιστορικές και σύγχρονες διαστάσεις της Ελληνικής Αποδημίας και του ευεργητισμού» και ο Νίκος Λυγερός, ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους του πλανήτη με θέμα: «Οι δυνατότητες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Χαιρετισμός στο συνέδριο αναμένεται ν’ απευθύνει και ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Τσιάρας.

Το 2ο αντάμωμα Κερασιωτών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασιάς και ο Αετός υπό την αιγίδα του Δήμου Ρήγα Φεραίου διοργανώνουν τον ετήσιο χορό τους καθώς και το 2ο αντάμωμα Κερασιωτών  το Σάββατο 21 Ιουλίου και ώρα 21.30 στην πλατεία της Κερασιάς.

Η εκδήλωση θα γίνει υπό τους ήχους λαϊκής μουσικής και αναμένεται να διασκεδάσει τον κόσμο που θα γεμίσει την καταπράσινη πλατεία μέχρι πρωίας, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Οι παρευρισκόμενοι, θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν πλούσια δώρα από τη λαχειοφόρο. Επίσης, θα συμμετέχει το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Οι διοργανωτές καλούν «τους απανταχού Κερασιώτες και τους φίλους των συλλόγων να ανταμώσουν να διασκεδάσουν και να περάσουν μια ευχάριστη βραδιά στο όμορφο χωριό μας».

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το