Σήμερα ο «γάμος» Alpha-Eurobank

Θα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 29. Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν στις 2 το μεσημέρι σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η «Alpha Bank» και η «Eurobank», στην οποία οι δύο τράπεζες αναμένεται να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις για τη συμφωνία συγχώνευσης και τους ακριβείς όρους της.

Η νέα τράπεζα, που αναμένεται να ονομάζεται Alpha Eurobank, θα έχει 15 δισ. ευρώ ενεργητικό και θα εξυπηρετεί οκτώ εκατομμύρια πελάτες μέσα από 2.000 καταστήματα, ενώ το χαρτοφυλάκιό της θα διαχειρίζεται καταθέσεις 80 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία αναμένεται να συνοδευτεί και από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία δεν αποκλείεται να αυξήσουν τη συμμετοχή τους οι υφιστάμενοι μέτοχοι.
Σύμφωνα με πληρoφορίες στο «γάμο» Alpha θα προσχωρήσει και το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ που ήδη συμμετέχει στην Alpha.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συμμετοχή του Κατάρ στο νέο σχήμα θα είναι της τάξης του 20%, γεγονός που το καθιστά μεγαλομέτοχο.
Η κίνηση αυτή, αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών και αναμένεται να πυροδοτήσει ντόμινο αλυσιδωτών εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης της Αlpha με την Εurobank. Η συμφωνία που έχει τη σφραγίδα του κρατιδίου του Κατάρ το οποίο θα συνεισφέρει 500 εκατ. ευρώ άμεσα (και επιπλέον 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια) δημιουργεί ένα νέο status quo στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν νέα κεφάλαια για να ενισχύσουν τις τράπεζές τους, δεν αποκλείεται να προσφύγουν στις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού (γαλλικές, γερμανικές) για να ενισχυθούν με φρέσκο χρήμα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το κρατίδιο του Κατάρ θα είναι ο μεγαλομέτοχος του σχήματος με ποσοστό κοντά στο 20%.
Η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό κοντά στο 16 με 18% και η οικογένεια Κωστόπολου από 4 έως 5 %. Όμως, η νέα τράπεζα θα διοικείται από τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο, ο οποίος θα έχει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Ακόμη, θα δημιουργηθούν 2 θέσεις διευθύνοντων συμβούλων, που θα τις καταλάβουν οι κ.κ. Δημήτρης Μαντζούνης και Νίκος Νανόπουλος.

Ερωτηματικό οι εργαζόμενοι

και τα καταστήματα

Την ίδια ώρα προβληματισμός υπάρχει στους κόλπους του προσωπικού των 2 τραπεζών, καθώς η νέα υπερτράπεζα διαθέτει 800 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν εκτός απροόπτου μεγάλη μείωση του αριθμού των καταστημάτων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και αποχωρήσεις εργαζομένων. Επίσημες ανακοινώσεις για το deal που δημιουργεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ Ευρώπης με 150 δισ. ενεργητικό, 80 δισ. καταθέσεις, 8 εκατ. πελάτες και 2.000 καταστήματα σε 10 χώρες, αναμένονται σήμερα.
Η απόσυρση των καταθέσεων του δημοσίου στις Τράπεζες (10 δισ. ευρώ) και η άντληση απ’ αυτές χρημάτων για τα έντοκα γραμμάτια (5 δισ. ευρώ) επιτάχυναν, εν μέρει, τη μέγα-συγχώνευση Αlpha Bank- Eurobank με την κυρίαρχη συμμετοχή του Qatar Investment Fund.
Οι ζημιές από την επικείμενη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και, κυρίως, οι επισφάλειες από τα δάνεια, θα απαιτούσαν υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία αν δεν βρισκόταν θα καθιστούσε το Δημόσιο το μεγαλύτερο μέτοχο, με απόκτηση κοινών μετοχών πλέον.
Οι τράπεζες, όμως, όχι μόνο αποφεύγουν την κρατικοποίηση, αλλά δημιουργούν συνθήκες για να διατηρήσουν τα «ασημικά» των Βαλκανίων, τα οποία ήδη είχαν μπει στο στόχαστρο γερμανικών και αυστριακών τραπεζών. Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τα ελληνικά συμφέροντα, έστω κι αν αυτά συμπλεύσουν με τα αραβικά. Ούτως ή άλλως θα έχουν ένα ισχυρό μέτοχο που δεν θα σταματήσει να θέλει την επέκταση.
Οι δυο τράπεζες θα χρειάζονταν συνολικά κεφάλαια περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ενώ με τη συγχώνευση απομακρύνεται οριστικά η απειλή της κρατικοποίησης.
Ειδικότερα, η Alpha Bank θα χρειαζόταν αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ συν ένα ομολογιακό που είχε ανακοινωθεί. Οι ζημιές της Alpha Bank από τα ομόλογα, σε συνολικό χαρτοφυλάκιο 4,5 δισ. ευρώ υπολογίστηκαν σε 748 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Bank Of America.
Από την πλευρά της η Eurobank, θα έχει επίπτωση 1,1 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» σε σύνολο 6,4 δισ. ομολόγων, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Η Eurobank θα χρειαζόταν αύξηση κεφαλαίου κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βεβαίως, το όλο σχήμα θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν και οι μικρομέτοχοι των δυο τραπεζών, δηλαδή 45% στο ποσοστό της Alpha και 25% στο ποσοστό της Eurobank.

O στόχος του Qatar

Το fund του Qatar με κεφάλαια υπό διαχείριση, ύψους 50 δισ. ευρώ επιτυγχάνει τον τελικό του στόχο του καθώς «πατάει» πόδι στην Ευρώπη, σε μια τράπεζα η οποία διαθέτει θυγατρικές στα Βαλκάνια, αλλά και ένα ενεργητικό ικανό για περαιτέρω επέκταση.
Πιθανότατα, όμως, με τη συγχώνευση επιτυγχάνεται και ο στόχος των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή να μην πωληθούν τα «ασημικά» των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, όπως ήδη έγινε με την πώληση μεγάλου ποσοστού της πολωνικής θυγατρικής από την Eurobank.
Η νέα κοινή τράπεζα θα διαθέτει παρουσία σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Αλβανία και πιθανότατα σε Τουρκία – αν δεν προχωρήσει τώρα η πώληση της Τekfen Bank.

Κινήσεις από Εθνική – Πειραιώς

Αυτή η διάσωση των «ασημικών» στα Βαλκάνια, ίσως θα είναι η κινητήριος δύναμη για τις περαιτέρω κινήσεις των υπόλοιπων τραπεζών. Τόσο η Εθνική, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και δυο κυπριακές τράπεζες διαθέτουν παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη έως τη Ρωσία. Οι επισφάλειες από τα δάνεια και το «κούρεμα» οδηγούσαν, έως πρόσφατα, σε πωλήσεις θυγατρικών από τις ελληνικές τράπεζες, όπως απαιτούσε και η τρόικα. Οι κινήσεις συγχώνευσης πιθανότατα να αλλάξουν τα δεδομένα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Η συμφωνία μεταξύ AlphaBank και Eurobank είναι η αρχή ενός ντόμινο εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα.
Είναι επίσης μια συμφωνία που εκτός του ότι αποτελεί την πρώτη ευχάριστη είδηση των τελευταίων δυο ετών, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλες ελληνικές τράπεζες: το δρόμο της συνεργασίας ενόψει του κοινού εχθρού, που λέγεται Black Rock. Η ελεγκτική εταιρία θα αξιολογήσει τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και θα τις απαξιώσει όπως έκανε και με τις ιρλανδικές τράπεζες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο προβλέποντας τις εξελίξεις, απαξίωσε ήδη τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Και επειδή έγινε αυτό, κατάλαβαν για πρώτη φορά οι μέτοχοι και οι διοικήσεις ότι πρέπει κάτι να κάνουν πριν η αξία των μετοχών τους φτάσει στο μηδέν.
Έτσι οι μέτοχοι των δυο τραπεζών έφεραν το Εμιράτο του Κατάρ να στηρίξει οικονομικά τη συγχώνευση, παίρνοντας βεβαίως τη μερίδα του λέοντος απο τις μετοχές της νέας τράπεζας που θα προκύψει.
Με αυτόν τον τρόπο σταματά η κατρακύλα των μετοχών των δύο τραπεζών, ενισχύονται κεφαλαιακά και είναι σε θέση, αν το Κατάρ συνεχίσει να βάζει κεφάλαια, να αντιμετωπίσουν και τις αξιολογήσεις της Black Rock και τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα απαιτηθούν.
Βεβαίως η νέα τράπεζα δεν θα είναι ελληνική (όσον αφορά στις μετοχές) διότι το Κατάρ θα είναι ο μεγαλύτερος βασικός μέτοχος, αλλά θα είναι ελληνική όσον αφορά τη διοίκηση. Και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των Αράβων μετόχων. Ότι δεν φέρνουν μια ομάδα κορυφαίων ξένων τραπεζιτών να διοικήσουν την τράπεζα, αλλά αφήνουν τη διοίκηση στους υπάρχοντες μάνατζερ. Φυσικά αυτό δεν θα το έκανε καμία ευρωπαϊκή τράπεζα αν είχε μπει μέτοχος στη θέση του Κατάρ. Και φυσικά για αυτόν το λόγο προτιμήθηκε το Κατάρ από οποιαδήποτε άλλη λύση.
Ακόμη και από τη λύση της κρατικοποίησης των τραπεζών, μέσω της προσφυγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης. Διότι αν προσέφευγαν στο Ταμείο οι δύο τράπεζες, οι μετοχές θα περνούσαν στο κράτος και ένας Θεός ξέρει ποιον θα έθετε η κυβέρνηση επικεφαλής.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Δε saltarismed!» με τη Χαρά Τσιώλη στην «Εξωραϊστική»

  Μετά τις επιτυχημένες sold out παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα και Στουτγκάρδη, η famous…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Για τις 20 Ιανουαρίου 2025 αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον Β. Μάγγο

Για τις 20 Ιανουαρίου 2025 αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον Β. Μάγγο. Από…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Ετοιμάζεται για «μάχη» ο Βόλος στο αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ

Βόλος και ΠΑΟΚ ανοίγουν αύριο Σάββατο στις 5 το απόγευμα την αυλαία της 5ης αγωνιστικής…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Κοπάδι αγριογούρουνων στη Ν. Αγχίαλο – Εφιστάται η προσοχή των οδηγών ιδίως τις νυκτερινές ώρες

  Πολυάριθμο κοπάδι αγριογούρουνων έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή “Αλωνάκι”…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 20/9

COSMOTE SPORT 2 21.45 Βερόνα-Κάλιαρι -Ζ- (Καμπιονάτο) COSMOTE SPORT 3 18.50 Αλ Αχλί-Νταμάκ -Ζ- (Πρωτάθλημα…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Ξενάγηση Γερμανών τουριστικών πρακτόρων στο Ανατολικό Πήλιο στα πλαίσια του 1ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τουρισμού

Με πολλή χαρά υποδέχθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου την ομάδα των…

20 Σεπτεμβρίου 2024