Photo Gallery, Τοπικά

Σήμερα «κληρώνει» για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής για τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

 

 


 

 

Τελειώνει η αγωνία για τους εκατοντάδες υποψήφιους των ΑΕΙ-ΤΕΙ από το Νομό Μαγνησίας, καθώς το πρωί, γύρω στις 8, ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, προμηνύεται πτώση σε όλα ανεξαιρέτως τα επιστημονικά πεδία, η οποία όμως θα είναι μικρότερη στα τμήματα που εδρεύουν στις μεγάλες πόλεις εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού. Κάθετη πτώση, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπερβεί τα δύο ή και τα τρεις χιλιάδες μόρια, αναμένεται σε σχολές χαμηλής ζήτησης, εξαιτίας της κατάργησης του βαθμολογικού πλαφόν.

 

Από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε χθες ότι σήμερα στις 08:00 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από το πρωί να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου http://results.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

 

Συγκεκριμένα:

Θεαματική πτώση αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις εισαγωγής σε «πρωτοκλασάτες» πανεπιστημιακές σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων. Η μεγαλύτερη πτώση, από 800 έως 1.500 μόρια, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί σε τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου, με τα περιζήτητα των Πολιτικών Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών να υποχωρούν κατά 400 – 700 μόρια.

Αντίθετα, μικρότερης κλίμακας θα είναι η πτώση των βάσεων σε τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, παρότι και εκεί δεν αποκλείεται η Νομική Κομοτηνής να… κατρακυλήσει κάτω από τα 18.000 μόρια, καταγράφοντας τη χαμηλότερη βάση της τελευταίας τετραετίας.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτη που διεξήγαγε η επιστημονική ομάδα του εκπαιδευτικού κόμβου www.edu4u.gr, της οποίας προΐσταται ο εκπαιδευτικός σύμβουλος Αποστόλης Κουτρουμπέλης. Η μελέτη έγινε μετά τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για την κλιμάκωση του γενικού βαθμού πρόσβασης των υποψηφίων και αφορά στις αναμενόμενες βάσεις 2011 και των 500 τμημάτων του μηχανογραφικού δελτίου.

 

Ανά επιστημονικό πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε συγκριτικά τις μικρότερες πτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε πως θα  έχουμε τη χαμηλότερη βάση της Νομικής την τελευταία 4ετία, αφού αναμένουμε η βάση στο Τμήμα της Κομοτηνής, να διαμορφωθεί κάτω από τα 18.000 μόρια. Στα υπόλοιπα τμήματα του πεδίου η πτώση θα είναι καθολική με την πλειοψηφία των Τμημάτων να έχουν βάση εισαγωγής 400 με 600 μόρια πιο κάτω από την περσινή.  Το τελευταίο ΑΕΙ αναμένεται να έχει βάση εισαγωγής λίγο κάτω από τα 11.000 μόρια.

Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε τις μεγαλύτερες πτώσεις, αφού η πλειοψηφία των Τμημάτων θα «χάσει» 800 – 1.500 μόρια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν και τμήματα με πολύ μεγαλύτερη πτώση. Τα περιζήτητα Τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, θα παρουσιάσουν πτώση από 400 – 700 μόρια, να επισημανθεί πως αναμένουμε η βάση εισαγωγής για τους Πολιτικούς Μηχανικούς του Βόλου και τους Ηλεκτρολόγους της Θράκης να διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 17.500 μόρια!

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, αναμένουμε τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής των τελευταίων 9 ετών, με την Ιατρική Θεσ/νίκης να κινείται οριακά λίγο κάτω από τα 19.000 μόρια και την Ιατρική Αλεξανδρούπολης οριακά πάνω από τα 18.350 μόρια! Η Οδοντιατρική Αθήνας, πιθανόν, για πρώτη χρονιά θα «ξεπεράσει» για λίγες δεκάδες μορίων την τελευταία Ιατρική, η τελευταία σε αριθμό μορίων Φαρμακευτική Πατρών θα κινηθεί κοντά στα 18.250 μόρια και η Κτηνιατρική Θεσσαλίας κάτω από τα 17.900 μόρια. Πιθανότητα για να μη συμβεί αυτή η ανατροπή – που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών – υπάρχει μόνο στην περίπτωση που μετακινηθεί αριθμός «αρίστων» υποψηφίων από τις Πολυτεχνικές προς τις Ιατρικές Σχολές. Κάτι τέτοιο όμως δεν προκύπτει ούτε από τη δική μας εμπειρία ούτε από την έρευνα που κάναμε σε επιλεγμένα φροντιστήρια. Αντίθετα, μέσα από διαφορετικά σενάρια που επεξεργαστήκαμε, δεν θεωρούμε καθόλου απίθανο, οι πτώσεις των βάσεων στις περιζήτητες σχολές του 3ου πεδίου να είναι ακόμη μεγαλύτερες!

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, θα συνεχιστεί ο χορός των «πτώσεων» των βάσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν από 350 μόρια για τις πλέον υψηλόβαθμες και θα φτάσουν έως και τα 1.500 μόρια για Τμήματα χαμηλής ζήτησης που εδρεύουν στην περιφέρεια. Να σημειωθεί πως στο πεδίο αυτό όπως και στο 4ο, θα παρατηρηθούν οι μικρότερες βάσεις εισαγωγής, οι οποίες και φέτος θα απαιτούν μέσο όρο γραπτών επιδόσεων στις πανελλήνιες κάτω από… 2!

 

 

Τμήματα με ειδικά μαθήματα

Στα συγκεκριμένα Τμήματα, υπεισέρχονται πολλοί σημαντικοί παράγοντες, οι οποίοι διαμορφώνουν και αλλοιώνουν τη γενική τάση των βάσεων και για τους οποίους δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση (λ.χ. πόσες αιτήσεις έγιναν τελικά για ΤΕΦΑΑ, Στρατό και Αστυνομία ή πώς είναι η κλιμάκωση του μ.ο. των γραπτών των υποψηφίων που εξετάζονται σε 2 ειδικά μαθήματα όπως συμβαίνει με τη μουσική και το σχέδιο κ.λπ.), με αποτέλεσμα η όλη προσέγγιση να έχει αυξημένα περιθώρια ρίσκου (γι’ αυτό και δύσκολα θα βρείτε δημοσιευμένες σχετικές εκτιμήσεις).

Σύμφωνα με τη δική μας προσέγγιση, στις Στρατιωτικές Σχολές, η μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 10%, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αυξημένη προτίμηση των υποψηφίων – κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης – θα μας οδηγήσει σε αρκετά μικρότερη πτώση των βάσεων από την αναμενόμενη (δεν πήραμε καθόλου υπόψη μας την αντίθετη πληροφορία που έχουμε, ότι τελικά οι αιτήσεις ήταν λιγότερες του αναμενομένου, γιατί δεν μπορέσαμε να τη διασταυρώσουμε, όπως επίσης πως φέτος είχαμε περίπου 5% περισσότερες «περικοπές» υποψηφίων στον έλεγχο ύψους, λόγω πειθαρχικού ελέγχου που γίνεται στο Στρατό μετά από περσινό περιστατικό για «πλημμελή» αναστηματομέτρηση).

 

Στις αστυνομικές σχολές

Αντίθετα η κατά 50% περίπου αύξηση του αριθμού των θέσεων στις Αστυνομικές Σχολές, σε συνδυασμό με το μειωμένο αριθμό προτιμήσεων (έως στιγμής έχουμε διασταυρώσει πως υπάρχει αισθητά μικρότερη ροή αιτήσεων από την περσινή χρονιά, αλλά δεν πιστεύουμε πως θα αλλάξει κάτι), θα μας οδηγήσει σε σημαντική μείωση των βάσεων.

Οι φετινές επιδόσεις στο Σχέδιο (λίγο χειρότερες στο Ελεύθερο και αρκετά καλύτερες στο Γραμμικό), θα επηρεάσουν ελάχιστα, το ρυθμό πτώσης των βάσεων στα σχετικά ΑΕΙ-ΤΕΙ (Αρχιτεκτονική Κρήτης 20.450 μόρια), οι δε αντίστοιχες στις Ξένες Γλώσσες σε άλλες περιπτώσεις θα επιτείνουν την πτώση των βάσεων (λιγότερο τα Γερμανικά, πολύ περισσότερο τα Αγγλικά) και σε άλλες θα αντιστρέψουν το κλίμα και θα προκαλέσουν άνοδο (μεγάλη στις Γαλλικές Φιλολογίες – συνδυασμός επίδοση + μείωση θέσεων – και σημαντικές στις Ισπανικές και Ιταλικές Φιλολογίες).

Σημαντική άνοδο επίσης αναμένουμε, στα Τμήματα που απαιτούν ειδική εξέταση στη Μουσική, λόγω των πολύ καλύτερων επιδόσεων των φετινών υποψηφίων. Οι δυο τελευταίες περιπτώσεις συνιστούν και τις μοναδικές, στις οποίες αναμένουμε άνοδο, στο φετινό μηχανογραφικό.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το