Photo Gallery, Τοπικά

«Σήκωσαν» σχεδόν όλο το πρώην Πολυκλαδικό

Πιθανότατα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρρηξη που έχει την γίνει τελευταία 15ετία σε σχολικό χώρο του Νομού Μαγνησίας

Κλοπές αντικειμένων, όπως λαπτοπ, οθόνες TFT, βιντεοπροβολείς, ηχεία, ψηφιακές μηχανές, τηλεόραση, εργαλεία αξίας τουλάχιστον 11.000-12.000 ευρώ, αλλά και φθορές ύψους 5.000 ευρώ προξένησαν προχθές το βράδυ άγνωστοι στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, όπου λειτουργούν μεταξύ άλλων τρία σχολεία και ένα Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ). Πιθανότατα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρρηξη που έχει γίνει την τελευταία 15ετία σε σχολικό χώρο του Νομού Μαγνησίας έχοντας προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα για την έκταση που έχει το φαινόμενο των διαρρήξεων στα σχολεία.

Στο σχολικό συγκρότημα λειτουργούν το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, το ΕΚΦΕ, καθώς και το 1ο ΣΕΚ Βόλου.

Έκπληκτοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που μετέβησαν χθες στο σχολεία είδαν το μέγεθος της ζημιάς και της απώλειας αντικειμένων. Μάλιστα αρκετή ώρα μετά την αποχώρηση της Αστυνομίας που πήρε αποτυπώματα, προσπαθούσαν να καταλήξουν ποια άλλα αντικείμενα έλειπαν.

Η εικόνα που συνάντησαν ήταν απογοητευτική. Πόρτες σπασμένες, κλειδαριές πεταμένες, κάγκελα βγαλμένα, παράθυρα παραβιασμένα, συρτάρια αναποδογυρισμένα, χαρτιά, έγγραφα και άλλα αναλώσιμα υλικά πεταμένα στο δάπεδο.

Μια κατάσταση σοκαριστική για τους ίδιους, αλλά και τους μαθητές. Ενδεικτικά στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής δεν έγιναν μαθήματα λόγω της ειδικής περίπτωσης, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία η διδασκαλία διεξήχθη κανονικά.

Οι δράστες στόχευαν σε χρήματα που υπήρχαν στο συγκρότημα για να δοθούν σε εκδρομές, αλλά και σε συσκευές. Στόχος τους ήταν κυρίως τα γραφεία, όπου υπήρχε ο εξοπλισμός.

Στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής οι δράστες αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 600 ευρώ περίπου που συγκέντρωσαν τα παιδιά από λαχειοφόρο για να πάνε εκδρομή, δύο λαπτοπ, μια τηλεόραση, φωτογραφικές μηχανές και ψηφιακές κάμερες.

Οι δράστες κινήθηκαν και στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας όπου, αφού αφαίρεσαν τα κάγκελα και έσυραν το ένα τζάμι, μπήκαν στο γραφείο των καθηγητών, ενώ μετά άνοιξαν και την πόρτα για να κινούνται πιο άνετα. Η λεία τους εκεί ήταν μία οθόνη από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα ραδιόφωνο, δύο λαπτοπ από το γραφείο του υποδιευθυντή και του διευθυντή, καθώς ένας προτζέκτορας από το γραφείο του διευθυντή. Επίσης αφαίρεσαν και μία οθόνη TFT από το γραφείο που λειτουργεί το σύστημα «Έπαφος». Επίσης έσπασαν πόρτες αίθουσας, όπου φυλάσσονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χωρίς να πάρουν τελικά κάτι. Ακόμη έκλεψαν πολλά αναλώσιμα, όπως μελάνια από εκτυπωτές και γραφίτες, αλλά και μια μικρή σακούλα με λίγα κέρματα. Παράλληλα στο στόχαστρό τους βρέθηκαν και εργαλεία, όπως μια θήκη με κατσαβίδια. Η αξία των αντικειμένων που κλάπηκαν, εκτιμάται στα 4.000 ευρώ και των φθορών στα 2.000 ευρώ.

Ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Σαβελίδης είπε πως «είναι λυπηρά φαινόμενα τα σχολεία να γίνονται στόχος διαρρηκτών. Και για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται το πρόβλημα της φύλαξης».

Από το ΕΚΦΕ οι άγνωστοι πήραν ένα λαπτοπ, ένα βιντεοπροβολέα, μία βιντεοκάμερα, μία φωτογραφική μηχανή και άλλα αντικείμενα αξίας περίπου 2.500 ευρώ.

Στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

Στη συνέχεια οι δράστες μετέβησαν στο 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας που συνδέεται με το ΕΠΑΛ με ένα εσωτερικό διάδρομο. Από το σχολείο κλάπηκαν πέντε οθόνες TFT, ένας βιντεοπροβολέας, μία βιντεοκάμερα, έξι ηχεία για τη διενέργεια των εξετάσεων γλωσσομάθειας, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος. Το κόστος των αντικειμένων που κλάπηκαν εκτιμάται στα 2.500 ευρώ, ενώ η δαπάνη για την επιδιόρθωση των βλαβών στις πόρτες και τα συρτάρια εκτιμάται γύρω στα 2.000.

Επίσης οι άγνωστοι προκάλεσαν πολλές φθορές, καθώς παραβίασαν πόρτες για να εισέλθουν στα γραφεία και τις αίθουσες, ενώ άνοιξαν και αναποδογύρισαν συρτάρια με σκοπό την κλοπή κάποιων χρημάτων.

Συνολικά παραβιάστηκαν έξι πόρτες και πολλές συρταριέρες που ήταν κλειδωμένες, ενώ τα έγγραφα ήταν διασκορπισμένα στο πάτωμα.

Ακόμη οι δράστες έσπασαν και τις λάμπες του διαδρόμου που βρίσκονται τα γραφεία, για να μη γίνουν αντιληπτοί.

Ακόμη διέρρηξαν και το κυλικείο και έκλεψαν όποια τρόφιμα και αναψυκτικά υπήρχαν εκεί, όπως καφέδες, ζάχαρη, γάλατα, τσίχλες, σοκολάτες, συνολικής αξίας 200. Ευτυχώς το χρηματικό ποσό που υπήρχε στο ταμείο ήταν μόλις 10 ευρώ, χρήματα που έκλεψαν επίσης οι άγνωστοι δράστες. Όπως τόνισε ο κυλικειάρχης, είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που γίνεται διάρρηξη στο κυλικείο.

Ο υποδιευθυντής κ. Ευάγγελος Αναστασίου υπογράμμισε πως «μόλις μεταβήκαμε το πρωί στο σχολείο, βρήκαμε παραβιασμένες τις πόρτες. Μπήκαμε μέσα στους χώρους των γραφείων και διαπιστώσαμε πως πολλά αντικείμενα έλειπαν. Καλέσαμε αμέσως την Αστυνομία που ήρθε και πήρε αποτυπώματα και αναμένουμε τα αποτελέσματα».

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Παναγιώτης Μανδράκης υπογράμμισε ότι «μέσα από αυτό το γεγονός και από παρόμοια που συνέβησαν και σε άλλα σχολεία στη Μαγνησία, επανέρχεται ένα θέμα που έχουμε θέσει και στο παρελθόν. Είναι ανάγκη δηλαδή τα σχολεία να έχουν φύλαξη και τη νύχτα. Αν αυτό δεν γίνει, θα ενταθούν τέτοια φαινόμενα διαρρήξεων και κλοπών. Άμεσα θα ζητήσουμε από το Δήμο Βόλου να μας καλύψει για τα ψηφιακά αντικείμενα που κλάπηκαν και πλέον χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως σχολείο. Μία άλλη πρότασή μας προς το Δήμο Βόλου είναι η τοποθέτηση συναγερμού ή μια πιο συχνή αστυνόμευση από την Αστυνομική Διεύθυνση, καθώς το Πολυκλαδικό βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή.

Εκτιμάται ότι οι δράστες πρέπει να είχαν γνώση από Η/Υ, αφού αποσύνδεσαν τις οθόνες των Η/Υ και πήραν μόνο αυτές. Επίσης εκτιμάται ότι κινήθηκαν από το χώρο του ΕΠΑΛ προς το Γενικό Λύκειο μέσω του κοινού διαδρόμου, καθώς στο χώρο του Λυκείου βρέθηκε μια καφετιέρα που άφησαν και προερχόταν από το ΕΠΑΛ.

Στο ερώτημα πώς μετέφεραν όλα αυτά τα αντικείμενα, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι έβγαλαν από τους κάδους ανακύκλωσης που περιείχαν βιβλία και βρίσκονταν στο 2ο ΕΠΑΛ, έβαλαν μέσα τα αντικείμενα και τα τοποθέτησαν σε ένα παλετοφόρο που βρήκαν στο ΕΚΦΕ. Το παλετοφόρο βρέθηκε στη βόρεια πλευρά του συγκροτήματος, οπότε εκτιμάται ότι από εκεί τα φόρτωσαν σε οχήματα και διέφυγαν.

Ακόμη ένα ερώτημα είναι πώς μπήκαν μέσα στο διδακτήριο, καθώς οι πόρτες από τις κεντρικές είσοδοι δεν παραβιάστηκαν. Εδώ εκτιμάται ότι μάλλον εισήλθαν από τα παράθυρα.

Οι δράστες που μάλλον ήταν αρκετοί, πρέπει να γνώριζαν πολύ καλά τους χώρους του σχολείου. Ακόμη εκτιμάται ότι προχώρησαν στη διάρρηξη μέχρι τα ξημερώματα, αφού στο ΤΕΕ βρέθηκε πεταμένο ένα ρολόι τοίχου από το οποίο είχαν αφαιρεθεί ο μπαταρίες με τους δείκτες να αντιστοιχούν στις 5.20 το πρωί.

Η Αστυνομία προχωρεί σε έρευνα για τον εντοπισμό των διαρρηκτών. Παράλληλα τονίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να αστυνομεύονται όλα τα σχολεία.

Πάντως διαρρήξεις το τελευταίο διάστημα έχουν γίνεται σε άλλα έξι σχολεία, στο 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βόλου, στο Δημοτικό Ανηλίου, σε σχολείο της Σούρπης, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καναλίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το