Πολιτική

Σάλος για τον εκατομμυριούχο βουλευτή

Θύελλα για τη «φυγάδευση» 1.000.000 ευρώ από βουλευτή στο εξωτερικό

Το προεδρείο της Βουλής σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης θα προβούν σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να γνωστοποιηθεί το όνομα του βουλευτή ο οποίος -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Παναγιώτη Νικολούδη- εξήγαγε σε τράπεζα του εξωτερικού ένα εκατομμύριο ευρώ τον Μάιο του 2011.

Αυτό διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι αν δεν απαντήσει ο ίδιος ο βουλευτής, τότε θα κληθεί να δώσει στη δημοσιότητα το όνομά του ο κ. Νικολούδης κι αν εκείνον τον δεσμεύει το απόρρητο, θα παρέμβει ο ίδιος ο υπουργός ώστε υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

Το θέμα έθιξε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας ο οποίος, αφού είπε πως θα πρέπει ο ίδιος ο βουλευτής να βγει στον λαό να το πει «γιατί αυτό θα είναι καλύτερο και για εκείνον και για όλο το πολιτικό σύστημα» τόνισε πως αν αυτό δεν γίνει θα πρέπει να το κάνει η Βουλή.

Θετικά στάθηκε απέναντι στο αίτημα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος, επιπλέον, από τον κ. Παπαϊωάννου ζήτησε να δεσμευτεί για το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου θα έχει ευτυχή κατάληξη η υπόθεση αυτή. «Είναι αυτονόητο πως αφορά το σήμερα», απάντησε ο κ. Παπαϊωάννου.

Την δημοσιοποίηση του ονόματος του βουλευτή ζήτησαν επίσης 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, Φ.Παρασύρης, Θ. Οικονόμου, Ν. Γιανακοπούλου και Α. Παπαθανάση) από τον 1ο Αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Νιώτη, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον.. βουλευτή να αποκαλυφθεί οικειοθελώς.

«Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Δεν μπορεί βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου ακόμα και νόμιμα να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό την ώρα που ελληνικός λαός δίνει την μάχη δίνοντας έτσι το κακό παράδειγμα στέλνοντας μήνυμα της μη εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Νιώτης ζήτησε επίσης να προσέλθει εκ νέου ο πρόεδρος της Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουής και εκεί κεκλεισμένων των θυρών να αποκαλύψει το όνομα του βουλευτή έτσι ώστε να ξεπεραστεί και το κώλυμα περί του απορρήτου της πληροφορίας.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Θεσμού και Διαφάνειας μετά την πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού έχει αποκτήσει αρμοδιότητες εξεταστικής επιτροπής και ως εκ τούτου μπορεί να ζητήσει την αποκάλυψη των στοιχείων του βουλευτή.

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Αρχής απέστειλε ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος με την οποία του ζητεί εντός τριημέρου να προχωρήσει στη γνωστοποίηση του ονόματος του βουλευτή ή να διαβεβαιώσει ότι αυτός ο βουλευτής δεν είναι ο κ. Γιακουμάτος.

Όπως εξηγεί, ζητεί την ρητή αυτή δήλωση εκ μέρους του κ. Νικολούδη, διότι δεν θέλει να πλανάται καμία σκιά γύρω από το όνομά του.

Ερωτηθείς στο περιστύλιο της Bουλής για το ίδιο θέμα ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: «Το όνομα του βουλευτή του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα. Ζητώ από τον Πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου κ. Αργύρη, να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο από τον οποίο ζήτησε να δημοσιοποιήσει άμεσα τα στοιχεία του βουλευτή που φέρεται να έχει μεταφέρει καταθέσεις 1 εκατομμύριου ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού, επισκέφθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, η καχυποψία και η δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στους πολιτικούς, επιβάλλει σε όλους να έχουν καθαρές θέσεις και να μην γίνονται ανεκτοί συμψηφισμοί και θολές γενικεύσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία.

Οπως αποκαλύφθηκε χθες, μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου έβγαλε 1 εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό πέρυσι τον Μάιο, όταν από τη Βουλή «περνούσε» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που περιλάμβανε επώδυνα μέτρα, κυρίως για τους μη έχοντες και κατέχοντες.

Την αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος, Π. Νικολούδης, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής, λέγοντας: «Αυτό που λέμε και που εννοούμε πολιτικό κόσμο, εγώ, έναν ή μία διαπίστωσα ότι έβγαλε 1.000.000 ευρώ τον περσινό δραματικό Μάη του 2011. Σε ποσοστό στους 300, είναι ένας στα 300. Δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του. Δεν είναι αμάρτημα το να βγάλεις χρήματα έξω, δεν είναι παρανομία, με την τυπική έννοια του νόμου, αλλά για μένα είναι ένα δείγμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το