Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Σάλος από το πόρισμα- “βόμβα” του ΣΔΟΕ

Οι ελεγκτές κάνουν λόγο για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ

“Βόμβα” αποτελεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ καθώς όπως φαίνεται η ΔΕΗ έχει πληρώσει και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες τιμές πολυτελή ταξίδια, συνδικαλιστικές αποστολές που πληρώθηκαν χωρίς να γίνουν, ακόμα και φιλοξενία σε συνθήκες χλιδής ξένων συνδικαλιστών.

Οι ελεγκτές κάνουν λόγο για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και αποκαλύπτει πάρτι εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της Επιχείρησης. Σύμφωνα με τον έλεγχο που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, συνδικαλιστές της ΔΕΗ φέρονται να έχουν εισπράξει πάνω από 2.000.000 εκατομμύρια ευρώ με τη μέθοδο των υπερτιμολογήσεων και των τριγωνικών τιμολογήσεων.

Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα δηλαδή έγινε ταξίδι που πλήρωσε η ΔΕΗ 101.000 ευρώ, στοίχισε μόνο 73.000 ή 85.000 που στοίχισε μόνο 53.000, υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Το που πήγαν τα χρήματα αυτά δεν το ψάχνω εγώ, είναι θέμα της ΔΕΗ, γεγονός είναι όμως ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΔΕΗ που πλήρωσαν αυτά τα τιμολόγια έπρεπε να το ψάξουν καλύτερα και ενδεχομένως έχουν και ποινικές ευθύνες αν το έκαναν εν γνώσει”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία – σοκ, όπως αυτά καταγράφονται στο πόρισμα που αποκαλύπτει η εφημερίδα το “Έθνος” για 29 εκδηλώσεις την τριετία 2008-2011, η ΓΕΝΟΠ κι ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων, έβαλαν “καπέλο” στην επιχείρηση ύψους 1.194.497 ευρώ, ενώ οι πραγματικές τους δαπάνες ήταν 885.711,4 ευρώ.

Για παράδειγμα, επταήμερο ταξίδι 46 ατόμων στην Ιταλία, που κόστισε 50.098 ευρώ, η ΔΕΗ εμφανίζεται να πλήρωσε τα διπλάσια. 109.000 ευρώ! Για τη φιλοξενία 30 Σέρβων συνδικαλιστών αντί για 26.490,31 ευρώ η ΔΕΗ πλήρωσε τιμολόγιο ύψους 57.000 ευρώ. Ακόμα οι δαπάνες για τη φιλοξενία 37 Μαροκινών ενώ ανέρχονταν σε 29.755.60 ευρώ, τελικά εκδόθηκε τιμολόγιο τριπλάσιου κόστους 101.121 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε για το θέμα: “Εδώ και τώρα ν’ ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, όλων των συνδικαλιστών τα τελευταία 20 χρόνια. Αν βρεθεί σε μένα έστω ένα ευρώ κατάθεση ή οποιαδήποτε αγορά, δεν θα παραιτηθώ, θα αυτοκτονήσω. Αν το πρακτορείο που ανέλαβε το ταξίδι δεν έχει να παρουσιάσει όλες τις αποδείξεις. Αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα να μιλά για υπερτιμολογήσεις”.

Το πόρισμα “βόμβα” του ΣΔΟΕ κάνει λόγο και για εικονική μελέτη αξίας 31.400 ευρώ η οποία δεν παραδόθηκε αλλά και για υπερτιμολογημένες υπηρεσίες 8.000 για την παράδοση 16 διαφανειών. Δραστηριότητες στις οποίες φέρονται να συμμετείχαν οι δύο κόρες του πρώην οργανωτικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ρίζου Ρίζου, μέσω της εταιρίας τηλεπικοινωνιών ENCOM.

Ωστόσο ο ίδιος σε δήλωση του αναφέρει: “Η εταιρία ENCOM ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε αμοιβή για δουλειά της ΓΕΝΟΠ ή της ΔΕΗ απ’ την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Η εμπλοκή της έχει σαν στόχο το χτύπημα της συνδικαλιστικής μου δράσης, το οποίο ξεκίνησε από πέρυσι και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Η κόρη μου έκανε μια συμφωνία με τη ΓΕΝΟΠ η οποία όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκε και δεν πληρώθηκε ποτέ.”

Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης ξεκαθαρίζει πως οι ποινικές ευθύνες βαρύνουν κυρίως εκείνους που πλήρωσαν τα υπέρογκα ποσά και προσθέτει: “Μόνο αυτοί που πλήρωσαν έχουν ποινικές ευθύνες. Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ ίσως μόνο ο συνεργός ή ο ηθικός αυτουργός είναι θέμα εισαγγελέως”.

Για την υπόθεση αυτή, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλαγής ζητά απ’ τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διοικητική διερεύνηση του ζητήματος και ν’ αποδώσει τις όποιες ευθύνες και τονίζει: “Είναι σαφές ότι και τα νέα αυτά στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά, για να μην καταλείπονται σκιές σε καταγγελίες διαφθοράς και ν’ αποδοθούν ευθύνες ταχύτατα, όπου υπάρχουν.”

Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “θα μελετήσει άμεσα και με τη δέουσα προσοχή το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να σταθμίσει τις επόμενες ενέργειες της, συμπεριλαμβανομένης και – πέραν της έκβασης της αναμενόμενης εισαγγελίκης έρευνας – της ανάληψης νομικών πρωτοβουλιών εναντίον όσων τυχόν αποδειχθεί ότι προέβησαν σε προφανείς υπερτιμολογήσεις ή εικονικές τιμολογήσεις ζημιώνοντας έτσι την Επιχείρηση”.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε για το θέμα: “Μπράβο στους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές της ΔΕΗ η οποία, προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε ευπαθείς ομάδες ή σε ακριτικές περιοχές, χαρατσώνει τον Ελληνικό λαό”.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει: “Το πόρισμα του ΣΔΟΕ που ήλθε σήμερα στη δημοσιότητα, επιβάλλει άμεση και συγκεκριμένη απάντηση από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Σε μια περίοδο που τα συνδικάτα αντιμετωπίζουν, πέρα από την επίθεση των εργοδοτών και των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων, προβλήματα αντιπροσωπευτικότητας και φερεγγυότητας, δεν επιτρέπεται η παραμικρή καθυστέρηση για τις οφειλόμενες εξηγήσεις. Απαιτείται η παραδειγματική τιμωρία όσων πιθανόν ενέχονται σε ατασθαλίες”.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: “Η ΓΕΝΟΠ οφείλει να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική κοινωνία για το πάρτι διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στο οποίο έχει επιδοθεί εδώ και καιρό. Περισσότερα από 2.000.000 ευρώ για ταξίδια που δεν έγιναν, διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία και αναθέσεις μελετών, σε συγγενικά πρόσωπα. Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ είναι υποχρεωμένη να απολογηθεί, γιατί οι σπατάλες του συντεχνιακού της τσιφλικιού, επιβαρύνουν καθημερινά τους πολίτες, στερώντας θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα, επιβάλλοντας υψηλούς φόρους και οδηγώντας στην περικοπή των μισθών και των συντάξεων”.

Η συνδικαλιστική οργάνωση ΠΑΜΕ (για τη ΔΕΗ) που πρόσκειται στο ΚΚΕ, εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία σημειώνει ότι εξ αρχής ήταν αντίθετη σε κάθε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα της ΓΕΝΟΠ και αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η συστηματική χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της ΔΕΗ γίνονταν γιατί η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ συστηματικά στηρίζει την υλοποίηση των αντεργατικών πολιτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα που πήρε η ΓΕΝΟΠ για να διοργανώσει ημερίδα στις 15 – 16 Ιούλη το 2010 αφορούσαν την προετοιμασία για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ τον διαχωρισμό (ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 2010), διαδικασία -όχημα για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης. Όλοι αυτοί που σήμερα έκπληκτοι ανακαλύπτουν τα φαινόμενα αυτά, γνώριζαν και γνωρίζουν την πολύμορφη συνδιαλλαγή που έχει αναπτυχτεί διαχρονικά μεταξύ των καπιταλιστών, του κράτους και των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ αλλά και συνολικά στην χώρα μας πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να εκτιμήσουν πόσο δίκιο είχε και έχει το ΠΑΜΕ που έγκαιρα είχαμε διαχωρίσει την θέση μας και είχαμε καταγγείλει τα εκφυλιστικά φαινόμενα”.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Emirates Airlines – ΗΑΕ: Απαγορεύουν τους βομβητές και τους φορητούς ασυρμάτους μετά τα χτυπήματα στον Λίβανο

Η αεροπορική εταιρία Emirates Airlines στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) απαγόρευσε στους επιβάτες της να…

5 Οκτωβρίου 2024

Ανήλικος ζητούσε χρήματα για να επιστρέψει κλεμμένο ποδήλατο

Περίσσευε το θράσος σε έναν 16χρονο Έλληνα που είχε κλέψει την περασμένη Τρίτη το ποδήλατο…

5 Οκτωβρίου 2024

Τεράστια νίκη ο Βόλος με ανατροπή, 2-1 τον Ατρόμητο

Ο Βόλος βρέθηκε να χάνει με 1-0 στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο, ωστόσο, στο δεύτερο…

5 Οκτωβρίου 2024

Kim Kardashian: Ζητάει την αποφυλάκιση των αδελφών Menendez

Το μεγαθήριο των social media, Κιμ Καρντάσιαν (Kim Kardashian), τάσσεται υπέρ της επανεξέτασης των ποινών…

5 Οκτωβρίου 2024

Ανακοίνωσε τον Δημήτρη Κωστόπουλο ο Ολυμπιακός Βόλου

Την απόκτηση του 21χρονου μέσου Δημήτρη Κωστόπουλου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ολυμπιακός Βόλου. Αναλυτικά:…

5 Οκτωβρίου 2024

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Αποκεφαλίζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ το Ισραήλ – Σκότωσε και τον διάδοχο του Νασράλα

Νεκρός είναι, σύμφωνα με το Al-Arabiya και αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο αντικαταστάτης του Νασράλα στην…

5 Οκτωβρίου 2024