Τοπικά

Ρυθμίσεις για τις τράπεζες και όχι για τους δανειολήπτες

δανειολήπτες
«Οι ρυθμίσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες, παρά τις θετικές διατάξεις, είναι μακριά από τις προτάσεις των Ενώσεων Καταναλωτών, αλλά κυρίως από τις προσδοκίες των δανειοληπτών. Δημιουργούν την εντύπωση ότι θέλουν απλώς να αναχαιτίσουν το κύμα των εντάξεων στο Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα:
– Αποκλείονται όσοι έχουν καθυστερήσει έστω και μία δόση.
– Αποκλείονται όσοι δεν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
– Εξαιρούνται όλα τα μη ενυπόθηκα δάνεια.
– Δεν προβλέπει σε καμιά περίπτωση μείωση επιτόκιου ή διαγραφή χρέους.
– Το όριο των 25.000 οικογενειακού εισοδήματος είναι χαμηλό.
– Τα 4 χρόνια δεν αποτελούν περίοδο χάριτος, αφού θα πληρώνονται τόκοι έως το 30% των εισοδημάτων. Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και στο παρά πέντε, να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις μας, ώστε να μην οδηγούνται όλο και περισσότερα νοικοκυριά στον κοινωνικό αποκλεισμό:
– Να επεκταθεί ο Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και σε περισσότερες κατηγορίες πολιτών και να ληφθούν μέτρα για ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία.
– Να γίνει οριζόντια μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε όλες τις δανειακές συμβάσεις. Τα επιτόκια που πληρώνουν οι δανειολήπτες, ειδικά στα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
– Να γίνει διαγραφή μέρους των χρεών σε περιπτώσεις ανέργων ή χαμηλόμισθων που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Οι τράπεζες πρέπει να δεχθούν τις συνέπειες της ανεύθυνης και επιθετικής τους πολιτικής στη χορήγηση καταναλωτικών δανείων χωρίς προϋποθέσεις.
– Να οριστεί ότι η δόση όλων των δανείων δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% του οικογενειακού εισοδήματος, ώστε να μπορούν οι δανειολήπτες να επιβιώσουν και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το