Photo Gallery, Τοπικά

Ρυθμίσεις για τη νέα κυνηγετική περίοδο

Το κυνήγι απαγορεύεται στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί Θήρας, που αναφέρονται σε αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και μεμονωμένες κατοικίες, μέσα σε αγρούς και περιφραγμένες εκτάσεις

 

Την άσκηση θήρας για την κυνηγετική περίοδο από 20-8-2012 έως 28-2-2013, ως προς τα επιτρεπόμενα είδη που θα κυνηγηθούν, τη χρονική περίοδο, και τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου, καθώς και το μέγιστο αριθμό ατόμων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Βόλου, καθορίζει η κανονιστική απόφαση που εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση που τίθεται σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα:

Α. Απαγορεύεται το κυνήγι:

– Της νησιώτικης πέρδικας.

– Της μπεκάτσας στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.

– Απαγορεύεται για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, το κυνήγι του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και τις χοιρομητέρες αυτών.

– Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15-9-2012 μέχρι 20-1-2013, σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο, και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες που επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου.

– Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στον συνημμένο πίνακα, απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409 Ε.Ο.Κ.

– Απαγορεύεται το κυνήγι, και η εκπαίδευση των σκύλων, στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής και στα καταφύγια άγριας ζωής ορισμένου χρόνου.

– Απαγορεύεται το κυνήγι στα εκτροφεία θηραμάτων.

– Απαγορεύεται το κυνήγι σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων μέτρων από την ακτή.

– Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού.

– Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

– Στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας, σύμφωνα με το άρθρο 6 της αριθμ. 414985/29-11-85 κοινής Υπουργικής Απόφασης (αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και μεμονωμένες κατοικίες, μέσα σε αγρούς και περιφραγμένες εκτάσεις).

– Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

– Απαγορεύεται το κυνήγι παντός θηράματος σε απόσταση 1000 μέτρων περιμετρικά της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου.

– Απαγορεύεται το κυνήγι παντός θηράματος, για λόγους προστασίας των κατοίκων των παρακάτω οικισμών, αλλά και πολλών μεμονωμένων οικιών που βρίσκονται στις περιοχές Άγ. Στέφανος-Σωρός, Κριθαριά, Άγ. Γεώργιος Κυνηγών, Μαμιδάκης. Συγκεκριμένα η απαγόρευση αρχίζει από τη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Βόλου – Αθηνών με την οδό Δουλκέρογλου στις Αλυκές, ακολουθεί την Εθνική Οδό προς τη Ν. Αγχίαλο μέχρι και των αποθηκών καυσίμων αεροπορίας στο Μαμιδάκη.

– Από εκεί ακολουθεί αριστερά το δρόμο μέχρι τη θάλασσα. Προχωρεί όλη την παραλιακή ακτή αριστερά προς Άγ. Γεώργιο Κυνηγών, Κριθαριά, πρώην Λατομείο ΑΓΕΤ, Άγ. Στέφανο, Αλυκές, διέρχεται την οδό Δουλκέρογλου και καταλήγει στην Εθνική Οδό Βόλου- Αθηνών απ’ όπου άρχισε.

– Aπαγορεύεται το κυνήγι παντός θηράματος, γύρωθεν της μονάδος της 9ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου Προειδοποίησης, που εδρεύει στη θέση «Πλιασίδι» του Πηλίου και στην περιοχή που οριοθετείται από την υπάρχουσα προειδοποιητική σήμανση απαγόρευσης προσέγγισης σε στρατιωτική περιοχή, προς αποφυγή οιουδήποτε επεισοδίου και δυσάρεστου περιστατικού.

Β. Επιτρέπεται το κυνήγι:

– Του αγριόχοιρου από 15-9-2012 μέχρι 20-1-2013, τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη- Σάββατο-Κυριακή) με σκύλο δίωξης, σε ομάδα μέχρι δέκα κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι τεσσάρων αγριόχοιρων κατά ομάδα και ημερήσια έξοδο.

– Του λαγού από 15-9-2012 μέχρι 10-1-2013, τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη-Σάββατο – Κυριακή) με σκύλο δίωξης, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι ένα λαγό ανά ημερήσια έξοδο.

– Επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς από 15-9-2012 μέχρι 20-1-2013 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21-1-2013 μέχρι 28-2-2013 χωρίς σκύλο δίωξης.

– Διευκρινίζεται ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της αλεπούς, θα επιτρέπεται τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή).

– Επιτρέπεται το κυνήγι του πετροκούναβου από 15-9-2012 μέχρι 20-1-2013 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21-1-2013 μέχρι 28-2-2013 χωρίς σκύλο δίωξης. Η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι του πετροκούναβου, θα επιτρέπεται τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή).

Στη λίμνη Κάρλα απαγορεύεται το κυνήγι παντός θηράματος, αφού ανήκει πλέον στα μόνιμα Καταφύγια Άγριας Ζωής.

Κατά τη διάρκεια κυνηγίου του αγριόχοιρου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Παράταση απαγόρευσης

Στο μεταξύ, με άλλη απόφασή της, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, παρατείνει την ισχύ της απαγόρευσης κυνηγιού

και απαγορεύει το κυνήγι όλων των θηραμάτων για επιπλέον δύο χρόνια, ήτοι μέχρι 19-8-2014 σε έκταση 13.000 στρ. στις θέσεις Δάφνη, Γουροδήμα – Διαμάδες, Προφήτης Ηλίας, Ραντάρ ΟΤΕ, Παλιόπυργος, Μεγάλη Ράχη, Κορομηλίτσα, Άγιος Αθανάσιος, Χαμάκω, Κακοκέφαλη, Πάγκαλη, Κουκλιάς, Παδίτσα, Τρύπες, Κόια, Παληοχώρι, (Παλιός – Άγιοι Θεόδωροι), Μυτιλήνη, Καναβούρι, Βαθύρεμα, Χιλιαδού, Σπάρτο, Περιφέρειας Τ.Κ. Αγίων Θεοδώρων και Αχιλλείου, Δημοτικής Ενότητας Πτελεού του Δήμου Αλμυρού.

Για το θέμα είχε προηγηθεί πρόταση του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμυρού για άρση Απόφασης Δασαρχείου Αλμυρού περί απαγορεύσεως κυνηγιού στην περιφέρεια των Τ. Κ. Αχιλλείου και Αγίων Θεοδώρων, Δημοτικής Ενότητας Πτελεού, Δήμου Αλμυρού, σε έκταση 13.000 στρεμμάτων και έκδοση νέας με επέκταση των ορίων, αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων Αχιλλείου και Αγ. Θεοδώρων αντίστοιχα περί διατηρήσεως της απαγορεύσεως κυνηγιού στην εν λόγω έκταση και η από 3 – 8 – 2012 έκθεση – εισήγηση του δασοπόνου Χρ. Παναγιωτόπουλου σε συνδυασμό με τη σκοπιμότητα ανανέωσης της απαγόρευσης του κυνηγιού για την προστασία, ανάπτυξη, αναπαραγωγή και εκμετάλλευση του θηραματικού πλούτου και της άγριας πανίδας της χώρας μας.

Στα νησιά

Τέλος, στις Β. Σποράδες απαγορεύονται το κυνήγι του θηράματος στην Ε.Κ.Π. «Γιούρων-Αγ. Γεωργίου» χωρίς τη διαδικασία που προβλέπεται από το πρόγραμμα της Ε.Κ.Π., στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής στη θέση «Παλούκι» Ν. Σκοπέλου,

στα Καταφύγια Άγριας Ζωής στις θέσεις «Κεχριάς» και «Κουκουναριές» Ν. Σκιάθου,

στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής στη θέση «Διάσελο» Ν. Αλοννήσου, στα νησιά της περιφέρειας Δήμου Αλοννήσου που εμπίπτουν στη ΖΩΝΗ Α και ΖΩΝΗ Β του θαλάσσιου πάρκου, εκτός των νήσων Αλοννήσου και Γιούρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το