Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ρομπότ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Η κοπή της πίτας του τομέα Ηλεκτρολογίας του 1ο ΣΕΚ Βόλου έγινε μαζί με το βραχίονα ενός μικρού ρομπότ που δημιουργήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας
Η κοπή της πίτας του τομέα Ηλεκτρολογίας του 1ο ΣΕΚ Βόλου έγινε μαζί με το βραχίονα ενός μικρού ρομπότ που δημιουργήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Με ένα πρωτότυπο τρόπο, από το μέλλον, με το βραχίονα ενός μικρού ρομπότ που δημιουργήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας έγινε χθες η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του τομέα Ηλεκτρολογίας παρουσία μαθητών και καθηγητών.
Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που τη χάρηκαν οι μαθητές, ενώ αποδείχθηκε πως μέσα από τη σωστή καθοδήγηση των καθηγητών και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών μπορούν να αναπτυχθούν πολύ όμορφες πρωτοβουλίες.
Ο τομεάρχης του τομέα Ηλεκτρολογίας κ. Αποστόλης Βαμβάκος είπε πως «πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας. Η διαφορά ήταν πως φέτος το πρώτο κομμάτι της βασιλόπιτας έκοψε ο βραχίονας ενός ρομπότ που προγραμματίστηκε από ομάδα μαθητών. Ήταν μια συμβολική κίνηση που προδιαθέτει και τους μαθητές να ασχοληθούν και με περαιτέρω πράγματα. Έτσι συνεχίστηκε η παράδοση που ξεκίνησε πέρυσι από τον τομέα Ηλεκτρολογίας με το ρομπότ του νερού».
Στη «Θ» μίλησαν δύο μαθητές που συμμετείχαν στον προγραμματισμό του ρομπότ. Ο Μάριος Σκιαθίτης, μαθητής της Β’ Τάξης, έχει επιλέξει τον τομέα ηλεκτρολογίας, γιατί του αρέσει να ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Όπως μας είπε, μέσα από το ΕΠΑΛ και ειδικότερα από τον τομέα της Ηλεκτρολογίας δημιουργούνται οι προοπτικές για εξεύρεση εργασίας. Άλλωστε η κατάρτιση στην επαγγελματική εκπαίδευση προσφέρει σημαντικές δυνατότητες, ενώ υφίστανται οι υποδομές, η καλή διδασκαλία από τους καθηγητές. Αν ένας μαθητής συμμετέχει στα εργαστήρια, διαβάζει και παρακολουθεί τη διδασκαλία, μπορεί να προοδεύσει.
Από την πλευρά της η μαθήτρια της Β’ Τάξης Κωνσταντίνα Λαμπρογιώργου σημείωσε πως ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία με τον προγραμματισμό που έγινε στο μικρό ρομπότ. Η όλη προσπάθεια μου τράβηξε την προσοχή, γιατί φάνηκε ότι μπορείς να δουλέψεις περισσότερο με κάποιο αντικείμενο και να το αναπτύξεις στο επίπεδο της ηλεκτρολογίας.
Στην ίδια της αρέσει πολύ να ασχολείται με την ηλεκτρολογία, με την κατασκευή αντικειμένων, ενώ σχεδιάζει να συνεχίσει και στις σπουδές στο Πανεπιστήμιο.
Κατέληξε δε λέγοντας πως στο σχολείο υπάρχουν οι ευκαιρίες για γνώση και οι καθηγητές συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, με την προϋπόθεση, όμως, ότι και οι μαθητές θα έχουν τη διάθεση να μάθουν.
Ο διευθυντής του 1ου ΣΕΚ Βόλου κ. Γιάννης Τσοκανάκης τόνισε πως στο 1ο ΣΕΚ υπάρχουν ειδικότητες του ηλεκτρονικού, ηλεκτρολογικού ναυτιλιακού τομέα και της πληροφορικής. Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στην οικονομική κρίση, καθώς ο σκοπός της είναι να βγάζει εξειδικευμένους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορούν άμεσα να δουλέψουν στην παραγωγή με προσόντα τις γνώσεις και την πιστοποίησή τους. Στο εξωτερικό η επαγγελματική εκπαίδευση καταλαμβάνει το 70% των φοιτούντων, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 30%. Γι’ αυτό και η επαγγελματική εκπαίδευση χρειάζεται την προσοχή της πολιτείας για να επιτελέσει πιο σωστά το έργο της.
«Παρών» στην εκδήλωση ήταν και ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πώς μπορεί να βοηθήσει ο τομέας Ηλεκτρολογίας.

Αιολικό πάρκο
Αναφερόμενος στα επόμενα σχέδια του τομέα Ηλεκτρολογίας, τα οποία μάλιστα έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται ευρισκόμενα σε πρώιμο στάδιο, ο κ. Βαμβάκος τόνισε πως «σχεδιάζουμε μια μακέτα με προσομοίωση αιολικού πάρκου που να ελέγχεται από απόσταση η παραγωγή ενέργειας, ενώ με sms να μπορούμε να επέμβουμε είτε σε κάποια βλάβη είτε με το σταμάτημα και ξεκίνημα λειτουργίας. Το δεύτερο σχέδιο είναι να κατασκευάσουμε μια μηχανή παρασκευής ζεστών και κρύων ροφημάτων, κάτι βέβαια που είναι αρκετά δύσκολο, αφού παρόμοιο έργο έγινε μόνο από ΤΕΙ και απαιτεί χρηματοδότηση. Ωστόσο προσπαθούμε χρησιμοποιώντας παλιά ανακυκλώσιμα υλικά, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να το φτιάξουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το