Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ρομπόλης: Υπάρχει εναλλακτική οικονομική πολιτική

Λύσεις στα αδιέξοδα του κυβερνητικού προγράμματος παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του ΕΚΒ
Λύσεις στα αδιέξοδα του κυβερνητικού προγράμματος παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του ΕΚΒ

 

Τους βασικούς άξονες της εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής με αύξηση της συνολικής ζήτησης, εγχώριας και εξωτερικής, η οποία θα επιχειρούσε να αναστρέψει την δυσμενή πορεία της ύφεσης που έχει εμπλακεί η ελληνική οικονομία από το 2008, παρουσίασε χθες, μιλώντας στην ημερίδα για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα ο κ. Σάββας Ρομπόλης, Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Διευθυντή Ι.Ν.Ε./Γ.Σ.Ε.Ε.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Διοίκηση του ΕΚΒ και η Δομή Ισότητας των Φύλων του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ο κ. Ρομπόλης ανέφερε ότι «το πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα συγκροτήθηκε εξ’ αρχής με εσφαλμένο τρόπο» και μέσα σε τέσσερα χρόνια η ελληνική οικονομία μετεξελίχθηκε σε οικονομικό σχηματισμό υψηλού κινδύνου και φαύλου κύκλου, αφού η βαθύτερη ύφεση απαιτεί νέα μέτρα που δημιουργούν ελλείμματα και αυτά με την σειρά τους καταλήγουν σε νέες  περικοπές δημόσιων και κοινωνικών δαπανών καθώς και μισθών και συντάξεων που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ (-7%, -8%) και επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών μεγεθών.

Ιδιωτικοποιούνται τα οφέλη και κοινωνικοποιούνται τα βάρη, με αποτέλεσμα τα μέτρα αυτά να διακρίνονται τόσο για την αντικοινωνικότητά τους, όσο και για την ένταση της υφεσιακότητάς τους. Μετά την κατανόηση του αδιεξόδου των ασκούμενων πολιτικών «εσωτερικής υποτίμησης, λιτότητας, ανεργίας, ελεγχόμενης χρεοκοπίας», έπρεπε ήδη να έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό πολιτικών για την αποκατάσταση της τάξης των κοινωνικών αναγκών, ενίσχυσης των μισθών και των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών.

Οι συντελούμενες αλλαγές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων εκδηλώνονται σε τέσσερις βασικούς άξονες του περιεχομένου της μισθωτής εργασίας: α) στην υποβάθμιση του ρόλου της πλήρους και σταθερής απασχόλησης υπέρ των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που συνεπάγονται περιορισμένες αμοιβές και δικαιώματα, β) στην αποδιάρθρωση του τρόπου διαμόρφωσης των συλλογικών συμβάσεων και τρόπου καθορισμού των αποδοχών, γ) στην ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας με την απόλυτη προσαρμογή του στις ανάγκες της επιχείρησης και δ) στην άμβλυνση των όρων προστασίας από  τις απολύσεις.

Παρουσιάζοντας οικονομικά δεδομένα και δείκτες για τα αδιέξοδα στα δημοσιονομικά μεγέθη που συνοδεύονται από αναπτυξιακά, κοινωνικά και ανταγωνιστικά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ρομπόλης εκτίμησε πως με σκουριασμένη παραγωγική μηχανή, η ανάκαμψη ίσως εμφανιστεί από το 2015 και μετά και μάλιστα εξασθενημένη. Για να δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας, θα πρέπει να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 3,5-4% ενώ για την απορρόφηση του 1.000.000 εκατ. ανέργων που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία, θα απαιτηθούν περισσότερα από είκοσι χρόνια. Εάν το 2027 ή το 2030 πέσει η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό, τότε θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών με ζητούμενο φυσικά ποια θα είναι τότε η αγοραστική δύναμη όταν σήμερα έχει επιστρέψει στη δεκαετία του ΄80.

Σημείο εκκίνησης της εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, είναι η αύξηση της συνολικής ζήτησης, εγχώριας και εξωτερικής, η οποία θέτει σε λειτουργία το αχρησιμοποίητο παραγωγικό και εργατικό δυναμικό της χώρας. Στο σχέδιο της εσωτερικής ανασυγκρότησης, απαιτείται η επιλογή να είναι η επένδυση, η ανάπτυξη, η απασχόληση, η ενίσχυση των μισθών, η αναδιανομή του εισοδήματος και η μείωση του ελλείμματος και του χρέους διαμέσου της αύξησης της παραγωγικότητας.

Διαφορετικά, η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα περιθωριοποιηθεί και το επίπεδο ζωής των πολιτών θα επιδεινωθεί τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με αυτό του 2008.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΚΒ

Χαιρετισμό στην εσπερίδα, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου κ. Θαν. Παπαδημόπουλος παρουσιάζοντας στοιχεία για τη θλιβερή πρωτιά της Μαγνησίας σε δείκτες ανεργίας, μείωσης του ΑΕΠ κ.λπ.

«Δυσοίωνη εκτίμησή μας είναι ότι πολύ σύντομα, θα έχουμε και νέο «προγκρόμ» απολύσεων αλλά και «κύμα φυγής» από εργαζόμενους, που ούτως ή άλλως θα υποστούν πλέον το «ψαλίδι» στις αποζημιώσεις, στις συμβάσεις τους. Για την κατάσταση αυτή, τη χειρότερη μετά τη βιομηχανική εκχέρσωση που είχε υποστεί ο Βόλος τη δεκαετία του ’90, και για τον διαφαινόμενο κίνδυνο μιας γενικευμένης κοινωνικής καταστροφής και αφανισμού κάθε παραγωγικού «αποθέματος» στην περιοχή μας, έχουν ήδη ενημερωθεί από το Ε.Κ. Βόλου και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, που συνεχίζουν να ασκούν και να υλοποιούν την επαχθή και αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική.

Πρόταση του Ε.Κ. Βόλου, που στην ουσία αποτελεί και καθολικό αίτημα της κοινωνίας της Μαγνησίας, είναι, εκτός από το σταμάτημα των απολύσεων και των εκβιαστικών εργοδοτικών πρακτικών, να ληφθούν μέτρα ανάπτυξης, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με την επανεκκίνηση και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων στην περιοχή μας, που έχουν τελματώσει, με τη δημιουργία νέων Δομών, που θα συνδυάσουν την προσφορά κοινωνικού έργου με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την εκδήλωση δράσεων και πρωτοβουλιών για τη διεθνή προβολή της περιοχής μας, για την προσέλκυση τουριστικού και επενδυτικού κεφαλαίου.

Κλείνοντας, και με αφορμή την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, που, αν και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, διασώζει, εντούτοις τον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θέλω να επισημάνω ότι το Ε.Κ. Βόλου θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που αφαιρεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Θα συνεχίσει τον αγώνα του για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΕΕ, την επεκτασιμότητα των συμβάσεων και του πλαισίου λειτουργίας της μετενέργειας.

 

Η υπεύθυνη της Δομής Ισότητας

 

Στην ομιλία της, τέλος, η υπεύθυνη της Δομής Ισότητας κ. Σμαράγδα Λιάτσικου, τόνισε ότι «η Δομή Ισότητας των Φύλων του Εργατικού Κέντρου Βόλου έχει ως στόχο την υποστήριξη και πληροφόρηση των εργαζομένων γυναικών σε εργασιακά ασφαλιστικά και άλλα ζητήματα.  Επίσης, υλοποιεί ενέργειες επιμόρφωσης που μέσω της εκπαίδευσης των γυναικών στα ζητήματα του συνδικαλισμού και της ισότητας των Φύλων, στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην ανάπτυξη των διεκδικητικών και ηγετικών ικανοτήτων τους. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καταγράφει τις ανάγκες και τις δυσκολίες που προκύπτουν όσον αφορά την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Έχει γίνει καταγραφή των κοινωνικών και εργασιακών φορέων  σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση της γυναίκας σε θέματα όχι μόνο εργασιακά αλλά και προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης με θέμα το συλλογικό εργατικό δίκαιο και τις τεχνικές διαπραγμάτευσης.

Στο μέλλον, θα πραγματοποιηθούν άλλα δύο σεμινάρια και τρία εργαστήρια επιμόρφωσης ενώ θα υλοποιηθούν και δράσεις πληροφόρησης και ενημέρωσης των γυναικών με στόχο την ενεργητική συμμετοχή τους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στοίχημα, κατέληξε, αποτελεί και η δημιουργία ομάδας κοινωνικής δράσης, προσφοράς και αλληλεγγύης ενώ επιτακτική είναι η ανάγκη όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μελών τους να στραφούν στην  τεχνολογία.»

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το