Οικονομία

Ριζική ανατροπή των μισθολογικών κεκτημένων δημοσίων υπαλλήλων

Το νέο μισθολόγιο θα κόβει 1.300 ευρώ το χρόνο στο Δημόσιο


Περισσότερο με … «πολλαπλό» μισθολόγιο, αναλόγως προσόντων, παρά με «ενιαίο» μοιάζει το μοντέλο  που επιχειρεί να καθιερώσει η  κυβέρνηση, για τους μισθούς στο  δημόσιο.

Αντί για 4 κατηγορίες εκπαιδεύσεως και πάμπολλα επιδόματα  αναλόγως της θέσης και του  υπουργείου όπου τοποθετείται κάθε υπάλληλος, θα δίνει …λίγα λεφτά σε πολλούς και περισσότερα σε λίγους και «εκλεκτούς», που θα επιφορτίζονται με την ευθύνη να «βγάλουν» δουλειά, αλλά θα … χρεώνονται ή θα πιστώνονται και το αποτέλεσμά της.

Τα συναρμόδια υπουργεία, υπό τις ευλογίες της Τρόικας, κλίνουν προς το γερμανικό μοντέλο, ενώ οι οικονομικοί επόπτες μας θέλουν να δουν να ψηφίζεται ο νόμος το ταχύτερο δυνατόν, πριν καν βγει το καλοκαίρι. Για τις εξελίξεις αυτές θα ενημερώσει η κυβέρνηση και τους τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ που καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα για να το λάβουν υπόψη τους στην ετήσια έκθεσή τους για τη χώρα μας, που θα παρουσιάσουν τον Ιούνιο.

Στην πράξη, οι βασικοί  μισθοί θα αυξηθούν για όλους, γιατί  θα ενσωματώσουν και ένα μέρος  από τα επιδόματα που καταργούνται. Έτσι αντί για 697 – 966 ευρώ μεικτά που  παίρνει σήμερα βασικό μισθό κάθε μήνα ο νεοδιόριστος, θα παίρνει 1.030-1.180, όπως θα διαμορφώνονται σε 5 ως 7 νέα κλιμάκια.

Κανείς δεν θα παίρνει  περισσότερα, ασχέτως του υπουργείου όπου διορίστηκε, εκτός από επί μέρους εξαιρέσεις που τυχόν διαφυλαχθούν (πχ ελεγκτές εφοριών, τελωνείων κλπ).

Όλα αυτά οδηγούν σε ριζική ανατροπή των μισθολογικών κεκτημένων των δημοσίων υπαλλήλων, που στόχο  έχει την εξομοίωση των συνολικών  αμοιβών 770.000 δημόσιων υπάλληλων στο  Δημόσιο.

Το μέτρο θα συνδυαστεί με αλλαγές στον δημοσιοϋπαλληλικό  κώδικα, ευθύνη υπογραφής σε «επίκαιρες» θέσεις, επιμήκυνση του ωραρίου αλλά και «πάγωμα» των αποδοχών έως  το 2013.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι  να μειωθεί  έως και 1 δισ. ευρώ η μισθολογική  δαπάνη για τον προϋπολογισμό, κάτι που μεταφράζεται σε μέση «κατά κεφαλήν» απώλεια 1.300 ευρώ το χρόνο για κάθε εργαζόμενο.

«Μαχαίρι» και στις κοινωνικές δαπάνες

Μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ από το 2012-2014, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΔΝΤ, και «μαχαίρι» στις κοινωνικές δαπάνες προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα πρέπει να περιλαµβάνει δράσεις περίπου 5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 12 δισ. ευρώ», ενώ για τις κοινωνικές δαπάνες, τονίζει ότι «θα πρέπει να επανεξεταστούν, για να γίνουν πιο αποδοτικές – θυµίζω ότι είµαστε η µόνη χώρα στην Ευρώπη που οι κοινωνικές µεταβιβάσεις αποτυγχάνουν πλήρως να µειώσουν το ποσοστό φτώχειας, ένδειξη ότι δεν βρίσκουν σε όλες τις περιπτώσεις τον στόχο τους». Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα µέτρα που παρουσιάζει το ∆ΝΤ στην έκθεσή του είναι ενδεικτικά και κανένα από αυτά δεν έχει συµφωνηθεί ή υιοθετηθεί στο ελληνικό Πρόγραµµα.

Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι στον προϋπολογισµό του 2011 έχει υπολογισθεί ότι τα μέτρα για την αντιμετώπισή της θα αποφέρουν 1,5 δισ. ευρώ. Προσθέτει δε, ότι «στόχος µας είναι στην επόµενη τριετία είναι να καταφέρουµε να περιορίσουµε στο µέγιστο τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, που εκτιµάται – σε όρους διαφυγόντων εσόδων – σε 6% του ΑΕΠ, αλλά και να συλλάβουµε ένα πολύ µεγάλο µέρος της µαύρης οικονοµίας, που κρύβεται πίσω από εξωχώριες εταιρείες και λογαριασµούς του εξωτερικού».

Σχετικά με την επέκταση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου του µηχανισµού στήριξης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι έχει ήδη συµφωνηθεί επί της αρχής από τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ προσθέτει ότι δεν συζητήθηκε στο Νταβός επιµήκυνση της αποπληρωµής των δανείων προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία στα 30 έτη. «∆εν υπάρχει κάποια επίσηµη πρόταση στο τραπέζι, είναι σαφές όµως ότι υπάρχει προβληµατισµός για τη βελτίωση της βιωσιµότητας του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, µε µεγαλύτερο χρόνο αποπληρωµής.», σημειώνει.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι τα κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στη χώρα μας θα εγκρίνουν και την 4η δόση του δανείου και ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τέλος του 2011.

Αρχές Μαρτίου η συμπληρωματική περαίωση

Η πληρωμή του φόρου της περαίωσης δεν σημαίνει ότι τελείωσαν οι φορολογικές σας υποχρεώσεις για τις χρήσεις αυτές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αρχές Μαρτίου ξεκινάει η αποστολή των συμπληρωματικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την περαίωση. Τα σημειώματα αυτά αφορούν σε φορολογούμενους για τους οποίους η εφορία “ανακάλυψε” επιπλέον εισοδήματα για κάποιες χρονιές των οποίων η προθεσμία για παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή φόρου δεν έχει λήξει.

Η εφορία μπορεί να εκδώσει συμπληρωματικό σημείωμα όταν:

α)από συμπληρωματικά στοιχεία, που περιήλθαν σε γνώση του προϊσταμένου της

β) η δήλωση που υποβλήθηκε ή τα έντυπα ή οι καταστάσεις που τη συνοδεύουν αποδεικνύονται ανακριβή ή

γ) περιέλθουν σε γνώση του προϊσταμένου της στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών

Για τα επιπλέον αυτά εισοδήματα εκδίδεται νέο σημείωμα περαίωσης το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός του φόρου και πληρωμή για τη διαφορά ΦΠΑ όπου προκύπτει.

Η πληρωμή θα γίνεται με το 20% του συνολικού ποσού διαφορών και κατώτατο ποσό 500 ευρώ ή το σύνολο του φόρου εάν είναι μικρότερο. Το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί μέσα σε 10 ημέρες από την κοινοποίηση του σημειώματος.

Βέβαια η αποδοχή του συμπληρωματικού σημειώματος δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψατε με την περαίωση και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να στείλει και άλλο συμπληρωματικό εάν βρεί και νέα εισοδήματα.

Τέλος, επιτηδευματίες που έλαβαν ή εξέδωσαν μή νόμιμα στοιχεία ή έλαβαν πλαστά μπορούν να υποβάλλουν το σχετικό σημείωμα και να υπαχθούν στην περαίωση μέχρι 18.2.2011

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το