Οικονομία

Ρεκόρ εγγραφών στον Τειρεσία

Η μαύρη λίστα αριθμεί πλέον 1,5 εκατ. μέλη


ΑΘΗΝΑ, 12.

Σε επίπεδα ρεκόρ έχει διαμορφωθεί η μαύρη λίστα του Τειρεσία που αριθμεί πλέον 1,5 εκατ. μέλη, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, άνοιξε η ψαλίδα των επιτοκίων δανείων – καταθέσεων.

Παράλληλα, οι τράπεζες αναγνωρίζοντας ως βασικό πρόβλημα το γεγονός ότι έχει περιοριστεί δραστικά η χρηματοδότηση της οικονομίας, εστιάστηκαν στη διάσωση εκείνων των εταιρειών που έχουν business plan ώστε να αντεπεξέλθουν της κρίσης.

Αναχρηματοδότησαν συνολικά 300 χιλιάδες δάνεια, εκ των οποίων 50 χιλ. εταιρειών.

Βέβαια η πλήρης ανατροπή του μηχανισμού παροχής ρευστότητας προς την αγορά από τις τράπεζες έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες σε οριακά επίπεδα και αυτό αποτελεί τη βασική πηγή ανησυχιών.

Ωστόσο μέχρι τώρα δεν παρατηρήθηκε έξαρση του φαινομένου των χρεοκοπιών στις επιχειρήσεις και αυτό έχει αιτιολογίες.

Οι τράπεζες με βάση εκτιμήσεις έχουν διασώσει πάνω από 15 χιλ. εταιρείες από κατάρρευση μέσω ενός πολύπλευρου μηχανισμού αναδιάρθρωσης χρέους.

Ωστόσο τραπεζικά στελέχη σπεύδουν να προειδοποιήσουν.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια και βεβαίως το 2010 παρά τη γενικευμένη κρίση που ξεκίνησε σε παγκόσμιο επίπεδο και εστιάστηκε στην Ελλάδα δεν κατεγράφησαν  ουσιαστικές χρεοκοπίες.

Πριν 7-8 χρόνια οι εταιρείες στην Ελλάδα κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν και βεβαίως ορισμένες εξ αυτών όντως βρέθηκαν σε αδιέξοδο μια περίοδο όμως που υπήρχε οικονομική ανάπτυξη. Εν έτη 2011 παρατηρείται ένα αξιόλογο φαινόμενο.

Η οικονομία κινδύνευσε να χρεοκοπήσει, αλλά φαινόμενο έξαρσης χρεοκοπιών στις εταιρείες δεν σημειώθηκε.

Οι βασικές αιτίες ήταν δύο οι αναχρηματοδοτήσεις των τραπεζών και η μέριμνα των ιδίων των επιχειρήσεων.

Όμως ενώ αυτά συνέβησαν το 2010, το 2011 εκτιμάται ότι οι χρεοκοπίες θα είναι περισσότερες καθώς η κρίση στην Ελλάδα θα φθάσει στην κορύφωσή της.

Ωστόσο μια παράμετρος άκρως σημαντική είναι ότι οι τράπεζες έφθασαν στα όρια των αναχρηματοδοτήσεων. Η ρευστότητα πιέζει ασφυκτικά και ως εκ τούτου οι τραπεζίτες προειδοποιούν το 2011 θα δούμε περισσότερες χρεοκοπίες εταιρειών.

Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι οι περίπου 1 εκατ μικρές, ατομικές και πάσης φύσεως εταιρείες δεν είναι υπερδανεισμένες. Περίπου 450 χιλ. δεν έχουν δανειστεί και αυτό τουλάχιστον είναι στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχουν έστω και περιορισμένα ταμιακά διαθέσιμα.

Οι τράπεζες έχουν επίσης αναχρηματοδοτήσει 300 χιλ. φυσικά και νομικά πρόσωπα συγκεκριμένα 250 χιλ. φυσικά πρόσωπα και 50 χιλ. επιχειρήσεις.

Μόνο η Eurobank έχει αναχρηματοδοτήσει 15 χιλ. επιχειρήσεις και 50 χιλ. ιδιώτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% των καταναλωτικών και 10% των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε καθεστώς αναχρηματοδότησης.

Το ενδιαφέρον των πολιτών πάντως επικεντρώνονται στο πως θα πληρώσει λιγότερη δόση είτε επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής είτε προβαίνοντας σε άλλες παρεμφερείς λύσεις.

Στα καταναλωτικά οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα υποχωρήσουν στο -3%, στις πιστωτικές κάρτες ο ρυθμός μείωσης στο -5% με -6%.

Με βάση εκτιμήσεις η στεγαστική πίστη θα κινηθεί στο -1% το 2011.

Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα θα μειωθούν κατά 800 εκατ. στα 79,1 δισ. ευρώ περίπου. Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις έχουν δείξει ίσως την καλύτερη συμπεριφορά τηρουμένων των αναλογιών.

Ανέρχονται στα 127 δισ. ευρώ περίπου και με βάση ενδείξεις θα υποχωρήσει η αύξησή τους στο 0,5% με 1% το 2011.

Ρεκόρ για τα κόκκινα δάνεια

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών το 2010 έφτασαν στα 6 δισ. ευρώ για το σύστημα.

Για το 2011 όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων για να φθάσουν τα 31 δισ. ευρώ ή 12% των δανείων.

Όμως σε όρους νέων προβλέψεων ήδη παρατηρείται επιβράδυνση από τρίμηνο σε τρίμηνο. Ως δείκτης τα προβληματικά δάνεια θα αυξάνονται καθώς τα δάνεια θα παραμείνουν σχεδόν στάσιμα, αλλά οι νέες προβλέψεις θα αρχίσουν να μειώνονται. Επίσης, η υποχώρηση της καταθετικής βάσης των τραπεζών συνεχίζεται.

Το Νοέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 208,862 δισ. ευρώ, ενώ για το Δεκέμβριο του 2010 διαφαίνεται μια σταθεροποίηση.

Η μείωση των καταθέσεων, έως τώρα στο σύστημα έχει φθάσει στα 30 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις θα φθάσει στα 38 με 40 δις ευρώ έως το τέλος του 2011 ή 10 δισ. ευρώ λιγότερες καταθέσεις δηλαδή 198 με 200 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις αποδεικνύουν τον εσωτερικό πλούτο της χώρας των επιχειρήσεων και το νοικοκυριών. Των νοικοκυριών οι καταθέσεις βρίσκονται στα 173,43 δισ. ευρώ από 196,86 δισ. ευρώ αρχές του 2010 δηλαδή μείωση 23 δισ. ευρώ. Στα νοικοκυριά η μείωση των καταθέσεων συνεχίζει να είναι μεγάλη.

Η μαύρη λίστα του Τειρεσία

αριθμεί 1,5 εκατ. μέλη…

Με βάση πληροφορίες του «www.bankingnews.gr» οι ενταγμένοι στις μαύρες λίστες του Τειρεσία φθάνουν τα 1,45 με 1,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα και εταιρείες.

Το επίπεδο αυτό αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για το σύστημα και αποδεικνύει ότι το 15% περίπου των ενεργών πολιτών της χώρας είναι στη μαύρη λίστα του Τειρεσία.

Στις μαύρες λίστες του Τειρεσία εντάσσονται όσοι είναι ασυνεπείς ή έχουν δηλώσει αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Το ύψος της μαύρης λίστας 1,5 εκατ. αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών και κατανέμονται 1,15 εκατ. φυσικά πρόσωπα περίπου και 350 χιλ. νομικά πρόσωπα.

Από τα αξιοσημείωτα περίπου 12.000 Έλληνες έχουν υποβάλλει αίτημα πτώχευσης ως φυσικά πρόσωπα κάνοντας χρήση του νέου νόμου περί ατομικής χρεοκοπίας.

ΤτΕ: «Άνοιξε η ψαλίδα» των επιτοκίων

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι τράπεζες προχώρησαν σε μικρή μείωση στα επιτόκια καταθέσεων, αυξάνοντας ταυτοχρόνως τα αντίστοιχα στις περισσότερες κατηγορίες χορηγήσεων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το απόγευμα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Νοέμβριο το επιτόκιο για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά μειώθηκε στο 3,65% από 3,68% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Ταυτοχρόνως ανοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια στις περισσότερες κατηγορίες των νέων δανείων. Πιο αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, στο οποίο συνυπολογίζεται και αυτό των πιστωτικών καρτών αλλά και των ανοικτών δανείων, κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 0,12% και διαμορφώθηκε, το Νοέμβριο του 2010, στο 14,41%. Μικρότερη άνοδο, κατά 0,06%, παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που διαμορφώθηκε σε 6,62%, ενώ το μέσο επιτόκιο των αντίστοιχων επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 0,04% στο 9,47%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 0,2% και διαμορφώθηκε στο 6,14% για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως μείωση κατά 0,41%, στο 4,91%, παρουσίασε το επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Όσον, αφορά στη στεγαστική πίστη, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 0,05% στο 3,67% και το αντίστοιχο των δανείων με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και έως 5 έτη μειώθηκε κατά 0,04% στο 3,95%.

Οριακές μόνο διακυμάνσεις κατέγραψαν τον ίδιο μήνα τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων και καταθέσεων. Έτσι, το επιτόκιο καταθέσεων για χρονική διάρκεια έως 2 έτη αυξήθηκε οριακά στο 3,46% από 3,44% τον Οκτώβριο. Στη στεγαστική πίστη το επιτόκια με διάρκεια άνω των πέντε ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,68% ενώ αυτό των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών παρέμεινε στο 4,68%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το