Πολιτική

“Ραβασάκια” για όσους χρωστούν στην εφορία

Έρχεται η λυπητερή με την αποστολή ειδοποιητηρίων έως τα μέσα Μαρτίου σε περίπου 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες

Έρχεται η λυπητερή με την αποστολή ειδοποιητηρίων έως τα μέσα Μαρτίου σε περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους που έχουν χρέη προς το δημόσιο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (χθες) στο υπουργείο Οικονομικών.

Με αυτά τα ειδοποιητήρια ο κάθε οφειλέτης θα ενημερώνεται για το ύψος του χρέους του προς τις εφορίες και εν συνεχεία θα καλείται είτε να εξοφλήσει το χρέος του είτε να μεταβεί στην εφορία, προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές του με τμηματική εξόφληση.

Εν συνεχεία εάν οι οφειλέτες δεν ανταποκριθούν στο πρώτο ειδοποιητήριο, τότε θα αποστέλλεται άλλο ένα σε πιο έντονο ύφος και με αυτό το κράτος θα προειδοποιεί τον οφειλέτη πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες κατάσχεσης των περιουσιακών του στοιχείων είτε κινητών είτε ακινήτων, αλλά και η κατάσχεση ακόμα και μέρους του μισθού τους.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, θα κατάσχονται οι μισθοί στο κομμάτι που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και μόνο εάν δεν υπάρξουν άμεσα και ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αύξηση των εσόδων τότε θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο κατάσχεσης σε μισθούς και συντάξεις από το ποσό των 600 ευρώ και πάνω.

Μαζί με τα ειδοποιητήρια οι οφειλέτες προς το δημόσιο θα λαμβάνουν και έναν ειδικό κωδικό, προκειμένου να είναι εφικτή η εξόφληση της οφειλής τους μέσω των τραπεζών, μιας και από τις αρχές του καλοκαιριού τα ταμεία στις εφορίες κλείνουν.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη υπό τον κ. Θεοχάρη, στόχος του κράτους είναι να εισπραχθούν μέχρι τέλος του χρόνου μέχρι 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ληξιπρόθεσμενες οφειλές.

Πάντως, η φημολογούμενη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικώννα προχωρήσει σε νέα ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δημιουργεί μία καθυστέρηση μιας και οι πολίτες θεωρούν πως η νέα ρύθμιση θα είναι πιο ευνοϊκή, οπότε δεν σπεύδουν ακόμα να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την υφιστάμενη ρύθμιση που ισχύει.

Εφοριακοί κατά Στουρνάρα

Ευθεία επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εξαπέλυσαν οι εφοριακοί, κατηγορώντας τον για αλαζονεία, ενώ του καταλογίζουν την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση των εσόδων.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ-ΔΟΥ, κατηγορεί τον υπουργό και για άγνοια προσώπων και καταστάσεων, καθώς και για δογματισμό στις ακολουθούμενες πολιτικές.

Οι εφοριακοί σημειώνουν ότι οι ευθύνες για την κατάρρευση των εσόδων δεν ανήκουν σε αυτούς, αλλά στη βάρβαρη φορολογική πολιτική των χαρατσιών, στο άδικο φορολογικό σύστημα και στην αποδυνάμωση των φορολογικών υπηρεσιών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ συμμετέχει την Τρίτη (σήμερα) στην  παναττική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από τις 8 έως τις 11 το πρωί, σε ένδειξη συμπαράστασης των 35 μελών του ΠΑΜΕ.

Όλη η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ:

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΕΧΕΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ

ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ;

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, για τα έσοδα του Ιανουαρίου, καταγράφουν με τον πλέον σαφή τρόπο, μια σκληρή πραγματικότητα. Για άλλη μια φορά, η ΠΟΕ –ΔΟΥ επισημαίνει :

1. Οι ευθύνες για την κατάρρευση αυτή, δεν είναι στους εφοριακούς. Οι ευθύνες είναι στη βάρβαρη φορολογική πολιτική των χαρατσιών, στο άδικο φορολογικό σύστημα, στην αποδυνάμωση των φορολογικών υπηρεσιών (αντί για την ενίσχυσή τους, όπως ακόμη και η Τρόικα ζητά πλέον), στην απουσία κεντρικού σχεδιασμού κ.λπ., τακτικών και προληπτικών ελέγχων κ.λπ.

2. Σε ποιά χώρα του κόσμου η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θέτει συγκεκριμένους στόχους στις υπηρεσίες (και με βάση αυτούς τους στόχους καθαιρεί ή μετακινεί υπαλλήλους) ενώ η ίδια διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα, να πέφτει έξω στις προβλέψεις και να το αποδίδει σε… απλές αστοχίες;

3. Καλούμε επιτέλους τον κ. Στουρνάρα να προχωρήσει στον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο και να εγκαταλείψει την αλαζονεία και τον δογματισμό των προκατόχων του, την οποία ακολουθεί πιστά. Η εμπάθεια συμβούλων του για τις φορολογικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις του. Η πολύχρονη (από τη δεκαετία του 1990) προϋπηρεσία του, σε θέσεις ευθύνης, επιτροπές κ.λπ. στο υπουργείο Οικονομικών δεν του χορηγεί το δικαίωμα της άγνοιας, προσώπων – καταστάσεων και κυρίως πολιτικών. Τον καλούμε να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του.

4. Η ΠΟΕ – ΔΟΥ για μια φορά ακόμη, επαναφέρει τις προτάσεις της (Δελτίο Τύπου 28.6.2012 και 31.1.2013) για τα θέματα των χρεών και της φορολογικής πολιτικής. Αν κάποιοι είχαν ακολουθήσει, την σοβαρότητα, την επιστημονική ανάλυση και την εμπειρία μας, σήμερα δεν θα είχαμε αυτή την απώλεια εσόδων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το